Luxul de la sat – Pensiunea Unglerus din Biertan

Departe de forfota oraşului, într-un loc unde mai des auzi un măcănit, cotcodăcit şi nechezat decât un claxon, unde hămăitul este calm, pașnic și nu agresiv ca cel urban … ei bine, aici am găsit cu ceva timp în urmă un locşor numai bun de încărcat bateriile. Chiar şi numai pentru un weekend.

 

Biertan, Transilvania. Un sat pierdut printre dealurile din apropierea Târnavei Mari. Despre cetatea fortificată am scris câte ceva într-un articol anterior. Majoritatea celor care îi trec pragul o fac de obicei în grabă. O vizită de o oră-două, Turnul Închisorii, ușa sacristiei, criptele episcopilor … foarte frumos, foarte interesant. Apoi o masă la restaurant, cu ochii mai mult pe ceas, după care fuguţa la Sighişoara. Nu e nici asta o variantă rea, dar de ce să nu încercaţi una mai simplă, mai tihnită? Rămâneţi două-trei nopţi în Biertan. Şi nu vorbesc aici de o perioadă cu târg, festival medieval sau alte momente în care paşnicul sat transilvănean e asaltat. De preferat în timpul săptămânii, în extrasezon, când nimeni în afară de voi nu tulbură viaţa de zi cu zi a localnicilor.

Nu sunt foarte multe variante de cazare în Biertan. Dintre ele, una se distinge în mod deosebit prin eleganţa şi confortul oferit. Pensiunea Unglerus este situată aproape de centru (dacă putem spune astfel despre un sat pe care îl poţi străbate la pas în jumătate de ceas), pe strada principală. Nu este greu de găsit. Ridicată în urmă cu 7 ani cu fonduri Sapard, pensiunea se adresează atât călătorilor solitari cât şi grupurilor, cu cele 32 de camere, unele dintre ele chiar generoase. La fel ca şi “castelul” din Sighişoara, la Unglerus găsim un mobilier săsesc de bun gust din lemn vechi restaurat, precum şi paturi din fier forjat. Şi pentru că la prima incursiune am fost singurii muşterii ai pensiunii (avantajul de a fi cazat în timpul săptămânii) iar toate camerele erau deschise, am intrat în fiecare şi am fotografiat la întâmplare. Fiecare cameră este diferită. Am fost cazaţi în una din cele mai spaţioase şi chiar dacă geamurile dădeau direct în stradă (cu vedere către cetate), nu am avut nicio problemă cu zgomotul. În Biertan, traficul este aproape inexistent. A doua oară am primit apartamentul – cu antreu spaţios, dotat cu canapele din piele, cameră cu LCD şi baie premium – o alegere inspirată, ţinând cont că a costat la fel.

Curtea interioară este numai bună pentru relaxare sau chermeză, de unul singur sau alături de familie sau prieteni. Grătar pentru amatori (noi nu prea suntem), gazon pentru sportivi, deal în spatele pensiunii pentru temerari. Într-una din dimineţi l-am urcat, atât cât s-a putut (drumul sfârșea într-o livadă). De la înălţime, Biertanul este cel mai pitoresc loc: casele vechi, uliţele pustii şi cetatea ce străjuieşte întreaga zonă sunt desprinse dintr-o poveste de demult. În cadrul acestui decor încercați să ascultați liniștea satului, să simțiți atmosfera – una nefiresc de calmă, în comparație cu ritmul nebunesc de la oraș. Doar o căruță, un lătrat răzleț ori un glas de om mai îndrăznesc să tulbure liniștea apăsătoare. Adăugaţi un strat de nea peste acest paradis şi veţi înţelege de ce micile detalii ale vieții sunt de multe ori cele care contează cel mai mult.

Micul dejun este inclus în preț dar pentru el va trebui să faceți puțină gimnastică de dimineață fiindcă nu îl veți găsi la pensiune. O plimbare scurtă către centru și ați ajuns la restaurantul Unglerus, aflat în curtea uneia din cele 7 cetăți fortificate din România înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cârciuma nu este faimoasă datorită acestui amănunt, mai degrabă pentru atmosfera medievală din interior. Mesele din lemn masiv, scaunele (pardon, jilțurile), tablourile cu domnițe și cavaleri, armurile, săbiile și coifurile afișate (cu aprobarea gazdelor pot fi chiar probate), muzica celtă dată în surdină și nu în ultimul rând bucatele alese, toate contribuie din plin la o atmosferă de neuitat. Aici veți găsi o cramă – evident medievală – unde vă puteți delecta cu vinuri de Târnave și nu numai. Iar de vă este poftă după masă de o plimbare prin împrejurimi, e bine de știut că pensiunea oferă spre închiriere biciclete. Ce spuneți de o cursă la Richiș, ceva mai departe la Alma Vii ori în sens opus, în cetate la Șaroș pe Târnave?

Ca facilități, pensiunea de 3 margarete oferă baie proprie, TV satelit, wifi și parcare gratuite. Este o locație ideală pentru teambuilding (există “hrubă” de conferințe cu sistem audio-video). La Unglerus am plătit 160 ron/cameră, un preț foarte corect pentru ceea ce pensiunea are de oferit, ținând cont și de micul dejun inclus, iar pentru grupuri se acordă reduceri. Veți fi primiți de o familie de sași ce locuiesc în sat. Noi am fost foarte bine primiți. Am revenit și de fiecare dată ne-am simțit excelent.

Pentru contact direct și rezervări, accesați biertan.ro

Related posts

7 comments

  1. La sfarsitul lunii Aprilie am fost la Biertan la pensiunea Unglerus…numai cuvinte de “lauda”. Initial am facut rezervare pentru 3 nopti de cazare, dar din nefericire am fost obligati sa plecam dupa prima noapte deoarece restaurantul era in renovare (ca si meniul :)) nu aveau nici un preparat din meniu! venea bucatarul in restaurant si iti recomanda ce sa mananci (ce-i mai scump, evident)) si nu am putut servi masa decat printre moloz si praf. A doua problema a fost NOTA DE PLATA! Cazarea costa 160 lei/zi cu mic dejun, insa “cina” servita in conditii mizere a costat 500 de lei (5 milioane) 2 persoane. Nu am servit decat 2 aperitive (care au soatat 240 lei – mai scump decat la o nunta), 2 cefe la gratar si 1 banala butelie de vin (o cumparati de la orice supermarket cu 30 de lei)…BATAIE DE JOC!!!! mancarea a fost EXECRABILA! LATURA LA PORCI! ceafa era arsa, un sos de tot c—-l…dezamagitor pe banii nostrii…cea mai mare TEAPA luata in viata mea. Pe langa asta cand am cerut nota nici macar bon fiscal nu am primit…spuneau ca nu le functioneaza casa de marcat! nu imi venea sa cred ochilor cand am vazut nota scrisa cu pixul pe o foaie de hartie!!! 5 milioane o cina la Unglerus! A doua zi mi-am facut bagajul si am plecat! Feriti-va fratilor de Restaurantul Medieval Unglerus din satul Biertan!

    • Ce pot să spun este că îmi pare sincer rău de experiența voastră. Am fost la Biertan de câteva ori și niciodată nu ni s-a umflat nota, am fost bine tratați, motiv pentru care am scris acest articol din proprie inițiativă (nu este advertorial, posibil ca cei de la Unglerus să nu știe de existența lui). În fine, vinul e bine de evitat pe la restaurante pentru că acolo într-adevăr prețul e ridicat. Cel mult vinul casei – altfel, dacă te dai la selecții ai încurcat-o.

      Dacă ați nimerit în plină renovare, atunci ați avut ghinion. Poate că în acest caz locația ar fi trebuit închisă până la finisarea ei. Nu ne pronunțăm în acest caz, e păcat pentru că Unglerus rămâne o recomandare din partea noastră … până la proba contrarie, evident. Vom mai trece oricum prin Biertan.

      Comentariile sunt deschise în continuare, fie ele pozitive, fie negative, atât timp cât nu conțin înjurături și alte obscenități. Cei care vor citi până la capăt vor trage singuri concluziile.

  2. si managerul bucatar a fost “nemaipomenit” de cinstit! imi pare rau ca nu am filmat sa dau tot la Protv sau la OPC!

  3. Pensiunea Unglerus este infestata cu plosnite de care nu mai puteti scapa. Sotia mea si cu mine trebuie să părăsim casa din cauza acestor nespalati care ne-au contaminat. Avem doi copii minori. N-am întâlnit nicăieri asa ceva. Erau plosnite sub covoare, pe saltea sub cearșaf. Le doresc numai rău.

    • Buna ziua,

      Ne cerem inca o data scuze pentru aceste eveniment neplacut si totodata revin cu precizarea facuta ca in pensiunea noastra nu a fost semnalat niciodata pana acum un eveniment de acest gen.In pensiune se efectueaza deratizare si dezinsectie de catre firme specializate de acest gen,ei asigurandu-ne ca evenimente de acest gen nu se pot produce decat in cazul in care parazitii sunt adusi din exterior.
      Ne pare rau pentru acest incident neplacut si va asiguram ca pensiunea noastra respecta toate regulile de igiena si curatenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.