Călător prin România – 10 destinaţii de la Bursuci
După incursiunea de săptămâna trecută prin cele mai tari 10 destinații din lume preferate de bursuci, iată că revenim cu topul autohton. Susținem cu tărie faptul că avem o țară neasemuit de frumoasă și am decis ca, de ziua ei, România să primească darul nostru: o listă cu cele mai frumoase locuri … de pe la noi.
Trebuie să recunoaștem din start că, spre deosebire de topul internaţional, la cel românesc am trișat în mod voit, pe față, din dorința de a aduna laolaltă cât mai multe destinații, pentru că vrem să arătăm lumii întregi că avem cu ce ne lăuda. Dacă în trecut majoritatea dintre noi nu îndrăznea măcar să viseze la o călătorie dincolo de granițe, învârtindu-se înciudată în același spațiu mioritic devenit treptat și sigur asemeni curții unei închisori, azi lucrurile s-au schimbat. Și totuși, mulți dintre “pușcăriașii” vremurilor demult apuse aleg din când în când să-și continue rondul, de această dată fără constrângeri, descoperind noi și minunate locuri aici și nu neapărat acolo. Se spune că înainte de a te apuca să vezi lumea trebuie să-ți cunoști propria țară în cele mai mici detalii. Afirmația nu e rea, dar e mai bine fără extreme. Am ales să alternăm, vizitând atât locurile din lumea întreagă cât și pe cele de la noi. În acest fel am ajuns să comparăm, să descoperim, să analizăm și am ajuns la concluzia că țara în care trăim nu e chiar cea mai rea de pe pământ. Realizând acest lucru ne putem considera norocoși când în drumul nostru înapoi spre casă putem admira (din aer, de pe ape sau de pe pământ) ținutul natal, colțișorul de rai numit România.
Nu suntem siguri că cele de mai jos sunt ordonate perfect într-un top exact al preferințelor noastre. Ce știm este că oricare din ele merită să stea cu fruntea sus în orice top al destinațiilor de pretutindeni. Totuși, pentru că în unele locuri ne-am simțit mai bine, ne permitem o departajare, prezentându-le în ordinea care urmează. Fotografiile (integral ale noastre) sunt făcute pe parcursul a 15 ani de călătorii deci vă rugăm să scuzați calitatea îndoielnică a unora 🙂
Locul 10 – Peşteri, Saline și Grote – Când intri în măruntaiele pământului și îi explorezi bogățiile din adâncuri, te simți mai liber ca niciodată.
Românii sunt exploratori. Peșteri ca Scărișoara, Vadu Crișului sau cea mai cunoscută, Peștera Urșilor sunt adevărate comori naturale. Cetățile Ponor, Ghețarul de la Focul Viu și cele din Cheile Turzii ne-au făcut și pe noi să ne simțim adevărați exploratori. Nici Peștera Liliecilor de lângă satul Măgura nu e de trecut cu vederea – de curând au fost descoperite oseminte ale unui animal preistoric, vechi de 5000 de ani.
Puțini știu că Mina Unirea din Slănic Prahova este de fapt formată din două saline suprapuse și că doar aproximativ 10% din ele se vizitează. Sau că în trecut, în anumite locuri mai înalte, ferite de privirile vizitatorilor era uscat tutunul. Noi știm, pentru că au fost momente când intram acolo dimineața și ieșeam la ultimul clopot al minerilor. Am fost de zeci de ori în acea salină. Nu e la fel de dichisită ca cele de la Praid sau (mai nou) de la Turda, dar e cea mai mare din țară. Iar Slănicul nu oferă călătorului doar o mină de sare. În trecut făceam baie în ceea ce era numită Grota Miresei, spaima ocnașilor care zăceau închiși ani de zile pentru nelegiuirile comise. Azi nu a mai rămas decât trista poveste a miresei ce s-a aruncat în gol, dar zona atrage prin Baia Baciului și un Munte de Sare semiprăbușit, însă chiar pentru aceste obiective tot merită să dați o fugă la Slănic – pentru o baie zdravănă în saramură și un prânz cu view la restaurantul … Grota Miresei.
Locul 9 – Râpe, Vulcani și Cascade – Cine spune că România nu are peisaje de vis, locuri neobișnuite care să atragă orice călător?
Românii sunt iubitori de natură. Am spune că Râpa Roșie este micul nostru colț de Cappadocia. O formațiune care, în bătaia soarelui de la apus arde în văpăi ca focul din adâncuri. Ținutul de la marginea Sebeșului nu poate fi ratat deși, pentru a ajunge în apropierea sa trebuie să străbați un drumeag care pe vreme rea poate pune în dificultate șoferul. Nu la fel de dificilă este vizita la Vulcanii Noroioși, un loc cu emanații de sulf și alte gaze care vin din adâncuri și împroașcă cu furie noroi. Pentru o vedere de ansamblu va trebui să escaladați cu grijă unul din dealurile din apropiere. Iar dacă toate acestea nu vă impresionează, vă recomandăm o baie în cascada Vârciorog din Apuseni. Sau în micul lac unde se varsă Pruncea, o necunoscută cădere de apă ascunsă prin Buzău. Dar cred că deja facem trecerea către următoarea poziție.
Locul 8 – Munţii Carpaţi – Nu puteau lipsi, doar codru-i frate cu românul!
Românii sunt montaniarzi. Sfârșitul lui iulie și începutul lui august este inevitabil rezervat plecării pe munte, în săptămâna mersului pe coclauri. Dăm deoparte ieșirile de weekend pentru că aici e treabă serioasă, plecăm o săptămână și ne întoarcem așa cum trebuie, cu nădragii împuțiți și duhnind a fum. În ajunul plecării, pregătirea bagajului devine astfel un adevărat ritual. Nu e același lucru ca atunci când zbori spre Hong Kong … aici e mult mai complicat. Pune țoalele, îndeasă cortul, fă loc primusului și la urmă îngrămădește păpica, alături de alte 1o kile de nimicuri precum lanterna, radioul, alarma anti-urs și bombardelele (le-a folosit cineva vreodată ?.. aș, dar tocmai ăsta e farmecul), ca să fii sigur că ești pregătit de întâlnirea cu Moș Martin. Dacă nu ajunge, ademenește un Cuțulache să te apere. Așa am cutreierat o grămadă de munți românești, cu aer curat în plămâni și teamă de urs, cu povești “terifiante” spuse seara la cort 😀
Locul 7 – Biserici şi mănăstiri – “Toți vor să ajungă în rai, dar nimeni nu vrea să moară!”
Românii sunt credincioși. Pe unde și-au găsit sălaș s-au îngrijit să aibă rost și de cele sfinte. Iar unele lăcașuri au dăinuit peste secole, devenind adevărate simboluri. Bisericile din Bucovina atrag milioane de pelerini și călători din lumea întreagă. În Poienile Izei din Maramureș am întâlnit o pereche din Ciudad de Mexico, profesori universitari veniți special pentru un tur al mănăstirilor din nord. Am descoperit locuri unice. Râmeț, Sâmbăta de Sus, schitul Crasna din Grohotiș (unde am și prăznuit de Sfânta Maria, laolaltă cu toți enoriașii, în curtea bisericii) sau Dervent. Am ascultat în liniștea serii vecernia la cort, pe muntele sfânt Ceahlău. Am tras de clopote la Șaroș pe Târnave și ne-am rugat la icoanele făcătoare de minuni de la bisericile săpate în stâncă, la Cetățuia și Nămăiești.
Locul 6 – Sighişoara şi Sinaia – Pentru poveștile cu regi, cavaleri și prințese, șoptite din spatele zidurilor încărcate de istorie.
Românii sunt cultivați. Orice bucureștean care se respectă povestește cu mândrie cum în școala primară a fost în excursie la munte … cu clasa. Nici noi n-am făcut excepție. Poate din lipsa timpului (pe vremuri se făceau cursuri și sâmbăta), a bugetului sau a imaginației profesorilor care nu vedeau mai departe de Valea Prahovei (cu indulgență, maxim până la Brașov) am ajuns să vizităm Sinaia de foarte multe ori. Din acest motiv am ajuns să o îndrăgim, pentru că ne leagă atât de multe amintiri de mica urbe de la poalele Bucegilor. Și dacă pomenim doar de Peleș și Pelișor, ne veți da dreptate. Mai târziu am aflat că există Sighișoara și ni s-a părut fascinant să dormim într-o cetate despre care ni s-a spus că este singura din Europa locuită permanent. Nu ne înghesuim să mergem la festivalul medieval – e prea mare agitație. Preferăm momentele de liniște, cu plimbări romantice și degustări de prăjituri și cafea la Casa Cositorarilor.
Locul 5 – Braşov şi Sibiu – Pentru minciunile spuse despre Strada Sforii 🙂
Românii sunt călători. “Brașov, probably the best city in the World” – așa am aflat acum câțiva ani, într-o seară de poveste cu un Cerb de Aur poposit în Piața Sfatului. O pizza la Stradivari sau o înghețată Mamma Mia? Nu mai găsești așa ceva prin Brașov, doar în amintirile noastre. Dar o bere proaspătă și o tură pe la bastioane, o vedere panoramică de pe Tâmpa și un chiolhan în Poiană … oricând. Iar dacă nu-ți ajunge, mută cuibul în Sibiu. L-am văzut de nenumărate ori, mai mult în trecere. După o vizită la Bruckenthal poți zăbovi la o cafea în Piața Mare, apoi poți păși peste Podul Minciunilor către Catedrala Evanghelică. Și nu doar centrul Sibiul este atracția zonei, Mărginimea e aproape. Am petrecut zile minunate în Cisnădioara, unde am găsit cea mai veche cetate din Transilvania.
Locul 4 – Cetăţi şi biserici fortificate din Transilvania – Refugii în vremuri de restriște, gazde bune la ospețe și nunți.
Românii sunt avizi după istorie. Se spune că sunt mai mult de 300 de cetăți în Transilvania. Șapte dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Unele zac în paragină, abandonate. Altele, mai norocoase, renasc. În câteva încă mai răsună sunetul divin al orgii la slujba de duminică. Cele mai interesante sunt cele care permit urcarea în turn. Cetățile transilvane ascund comori nebănuite, cum ar fi cristelnița de la Axente Sever, sculptată într-un singur trunchi, veche de sute de ani sau sistemul de încuietori al sacristiei din Biertan, premiat în anul 1900 la Expoziția Mondială de la Paris. Am luat prânzul la masa regală de pe domeniul contelui Kalnoky din Micloșoara, am mers la polul frigului (în toiul iernii) să vedem frumoasa cetate Lăzarea. Am admirat zidurile roșiatice ale cetății de la Alma Vii. Am “tras” clopotul apăsând pe buton la Cincșor. Am văzut Prejmerul în 5 minute pentru că tocmai se închidea. La Slimnic ne-a primit un intendent cam … afumat. La Saschiz am dat de o nuntă. La Apold am aflat de la Sebastian despre calfele călătoare.
Locul 3 – Delta Dunării – Pentru dimineți cu răsărit nepământean și file de șalău în crustă de alune.
Românii sunt mari pescari. Cine nu a călcat vreodată prin Deltă nu poate spune că a văzut România cu adevărat. Un ecosistem unic. Ce poate fi mai plăcut decât momentele în care plutești pe lacuri și canale și nu știi ce peisaj ți se deschide în față, când stai încordat cu teleobiectivul pregătit pentru o rafală către stolul de pelicani ori dimpotrivă, când privești alene cu un picior ieșit din barcă spre bizamii neobosiți ce rod la stufăriș? Să vă dau un pont: cele mai frumoase culori le veți întâlni la răsărit și la apus, asta dacă vă încumetați să înfruntați țânțarii. Din Tulcea pleacă majoritatea curselor pe cele trei brațe. Încercați o tură până la Sfântu Gheorghe, acolo unde fluviul se avântă în mare. Cazați-vă la localnici și, pe lângă partidele de pescuit, savurați o incursiune cu barca prin pădurile scufundate. Și nu uitați să degustați un borș de pește cu apă de Dunăre, face parte din farmecul locului.
Locul 2 – Maramureş – Tradiții, obiceiuri, oameni, istorie, natură, spiritualitate, meșteșuguri. Și ceva horincă. No, bine!
Românii sunt tradiționaliști. Până anul trecut doar dădusem târcoale Maramureșului. După ce am plecat de acolo am înțeles de ce România este un motiv pentru care nu trebuie să cauți vacanța perfectă pe alte meleaguri. O tură pe Vaser în sus cu Măriuța sau Elveția, o noapte sau două la trenul-hotel, o vizită (doar în trecere, desigur) pe la cimitir sau la închisoare iar la final câteva momente de reculegere la mănăstire sunt doar o parte din experiențele ce le puteți trăi aici. De sărbători ele capătă mai multă semnificație. În Maramureș tradiția e la ea acasă: portul popular este purtat cu mândrie de localnici nu doar în zilele de sărbătoare, oalele atârnate în copacul din bătătură amintesc trecătorului că gazda are fată de măritat, în timp ce lemnul nu mai are nicio taină în mâinile meșterilor artizani. Iar ruga către Dumnezeu este mai puternică atunci când este șoptită în biserica cea veche din lemn. Cu adevărat Maramureș de poveste!
Locul 1 – Bran, Valea Şimonului – Haideți oameni buni în Bran, după carne de batal și brânză de la mioare și țuică de prună tare!
Pentru că aici ne simțim ca acasă! Dealtfel, momentul publicării acestui articol tot aici la Bran ne-a găsit. Nu e acel Bran la care majoritatea se gândește, cu puzderia de turiști ce se calcă în picioare pentru o vizită la Castelul lui Dracula sau una horror la Casa Groazei. Branul nostru e mult mai frumos, mai autentic, mai spiritual. Pe Valea Șimonului viața curge liniștită, departe de forfota din centru. Aici stăm în balansoar și privim spre munți, alături de un lapte de văcuță proaspăt muls. Vorbim cu animalele care, toropite de soarele iernii târzii picotesc pe o bancă lângă grajd, așteptând primăvara. Mergem prin sat, în vizită la prieteni să dăm o mână de ajutor la prepararea cârnaților în ajun de sărbători. Tragem chiulul de la coasă pentru că ne e dor să bântuim pe coclauri, pe la Schitul Bălăban sau pe drumul către Omu. Ne omenim cu supă de găină și brânză grasă, apoi cu garniță gustoasă, toate preparate de Miți, vecina și prietena noastră. Săltăm în ritmul taragotului privind către cei de la Poarta Dorului cum își rup opincile la târguri și petreceri câmpenești. Branule, vatră aleasă!
Și după toate câte am înșirat mai sus, nu putem decât să spunem: România e minunată! Românii sunt deștepți!
*******************************************************************
Acest articol face parte din campania blogosferei de călătorii româneşti de promovare a unor destinaţii din ţara noastra ce merită vizitate. Astăzi, de ziua naţională, mai multe bloguri au scris despre cele mai frumoase 10 destinaţii din România. Vă invit să le citiţi.
I’s Blog – 10 locuri pentru care iubesc România
Hai la Bord! – 10 destinaţii în România
Viajoa – 10 locuri din România pentru 2013
Imperator Travel – La Mulţi Ani, România!
Catherine’s crossroad – Doar 10 dintre minunile României
Foto Travel – Top 10 destinaţii turistice româneşti
Blogul de călătorii – Top 10 România: cele mai frumoase locuri din Carpați
Bravo TravelBadgers! Este unul dintre cele mai reusite top-uri. Imi place ca ati gandit destinatiile tematic (castele, biserici etc). De fapt ar fi fost foarte greu sa alegeti doar 10 dintre minunatiile Romaniei.
Aha, v-am prins, a fost greu sa alegeti, nu? Se vede ca aveti multe locuri pe care le iubiti. Eu va inteleg si subscriu.
Super topul! Bravo! Ati adunat in el cam tot ce as si pus si eu daca mi-ar fi dat si mie in cap sa le grupez :)))
Of, of, pai ce treaba e asta? Voi ati pus toata Romania aici! 🙂
Sa speram ca va citeste cineva de la Ministerul Turismului.
PS: imi place mult ce e pe locul 1. E superba zona aia.
Foarte frumos si bine structurat articolul! Si eu cred ca este unul dintre cele mai reusite topuri, pentru ca destinatiile sunt alese tematic. Sa alegi doar 10 locuri din Romania este greu, plus ca sunt diferite, iar apoi gusturile nu se discuta. Imi place! Cred ca si la mine pe locul 1 tot zona culoarului Rucar-Bran ar fi, satele acelea au un farmec aparte.
Salutare, tocmai ne-am întors de la locul 5 (Sibiu) pe locul 1, adică acum suntem iar în Bran pe Valea Șimonului, locul nostru de suflet. Puțină ploaie la Sibiu, a trecut repede. Orașul animat, Piața Mare luminată, vin fiert, lume multă. Am urcat ți în turn. Acum e liniște în Șimon.
Așa e, greu de ales între atâtea destinații așa că le-am grupat.
Mulțumim, mâine vom citi pe îndelete fiecare top.
La Mulți Ani tuturor, să fiți iubiți și să călătoriți! 🙂
Frumos, mai frumos nici ca se putea ! Nu cred ca locul de pe prima treapta ar fi putut avea alta pozitie…:) iar poza aleasa este foarte speciala:) Casa dulce casa!
Ana, locul 1 e cu dedicație pentru tine, ne bucurăm că ți-ai dat seama singură 🙂
Când îți va fi dor de casă, intră pe TravelBadgers și o vei vedea!
In topul meu de aprecieri a postarilor pe aceasta tema, voi aveti locul I, cu felicitari!
La multi ani, Bursucilor, sa va fie sacul (de drum) mereu la indemana in anul care vine, sa hoinariti cat mai mult ca sa avem si noi ce vedea 🙂
Mulțumim, Traveling Hawk!
Un An Nou fericit, să fim cu toții sănătoși, să umblăm prin România și să povestim tuturor minunățiile ei.
La Mulți Ani!