Conacul Archia – rafinament și eleganță transilvăneană

La marginea Devei, nu departe de oraș, la intrarea în satul Archia se află o adevărată oază de liniște și relaxare. O combinație inspirată între farmecul perioadei interbelice și modernismul accesibil al secolului 21 sunt întâlnite la Conacul Archia, prima pensiune-boutique de 5 margarete din România.

 

“Archia, locul meu de vis din România” – Andreea

“Am fost ca niște copii într-un magazin cu bomboane, puteam găsi ceva frumos în fiecare locșor” – Iulia

 

Sunt doar două din impresiile celor care au trăit pentru câteva zile alături de noi experiența de la Conacul Archia. Mulți dintre cei care nu sunt fani ai turismului românesc ar ridica din sprâncene, ușor neîncrezători. Cu toate acestea, astfel de locații există și, cu ajutorul celor care le-au trecut pragul, încep să iasă din anonimat. Pentru Archia, publicitatea nu mai este demult o problemă. Horia Szabo (proprietarul, specialist și pasionat de marketing online) a înțeles cum să promoveze în zilele noastre o locație inedită, cu iz interbelic. Conacul a primit anul acesta o distincție Traveler’s Choice pe Trip Advisor și este pe prima poziție în topul local Facebrands, la categoria Hoteluri și cazări. Dincolo de statistici însă, rămâne experiența turistului. Și cum, printr-un concurs de împrejurări, la început de vară am ajuns la Archia, dorim în următoarele rânduri să relatăm experiența noastră de la conac.

Trebuie spus că dădeam târcoale unei incursiuni în Țara Hațegului de ceva vreme. La începutul anului aveam să câștigăm locul al doilea într-un concurs la nivel academic, organizat de ASE București și Paravion. Premiul a fost un citybreak la alegere, oricând și oriunde în România. Am ales Conacul Archia, mai ales că aveam în buzunar un pachet Originalo, care ne prelungea mica vacanță cu încă o zi. A durat ceva timp până am ales camerele, pentru că la conac nu există niciuna la fel. Cele 15 camere tematice oferă un ambient perfect iar mobilierul vechi, bine întreținut este armonios integrat în stilul anilor ’20. Practic, turistul este propulsat înapoi în timp, cu aproape 100 de ani. Atenția la detalii este prezentă în orice colț al conacului și nu numai. Întregul domeniu Szabo impresionează prin curățenie, punând în evidență pasiunea proprietarilor săi. Deși construcția este relativ recentă (a fost inaugurată în anul 2008), ai zice că se află aici de decenii. O livadă de pomi fructiferi, un deal întins, numai bun pentru plimbări călare, alături de grajdurile impecabile completează un loc plin de rafinament și eleganță în inima Transilvaniei.

Restaurantul completează cu succes nota distinctă a conacului. Pentru că am beneficiat de o vreme excelentă, am luat micul dejun pe terasă, cu vedere la piscina descoperită. Pe lângă mâncărurile tradiționale din zona Transilvaniei ne-am bucurat de magiunul de măceșe, făcut la fața locului. Deși am prins câteva ore de bălăceală, nu am beneficiat prea mult de piscină pentru că alături se afla o atracție mult mai interesantă. Centrul de echitație este la doi pași iar căluții abia așteaptă să fie încălecați și plimbați în manej sau pe dealurile din apropiere, alături de un instructor experimentat (dacă este cazul). Ne-am înțeles de minune cu cei doi companioni cabrați dar mai ales cu Bursa, o iapă blajină de șapte ani. Am făcut apoi o vizită la grajduri, unde ne-am întreținut cu un ponei dornic de dezmierdări nesfârșite. Animalele se bucură aici de o atenție deosebită, indiferent dacă sunt ai conacului sau “în chirie”.

La Archia te poți bucura de cele mai extravagante petreceri, indiferent de eveniment. Fie că este nuntă, botez, tăiere de moț sau … celebrarea a 100.000 de fani pe Facebook, conacul asigură întotdeauna o distracție pe cinste. Iar dacă sunteți prea plictisiți de petrecerile obișnuite și doriți ceva cu adevărat inedit, trebuie știut că se poate aranja ceva de senzație la … Castelul Corvinilor! 🙂

Și pentru că tot am pomenit de împrejurimi, vă spunem că de la Conacul Archia se pot face ture în Deva și în Țara Hațegului. Castelul Corvinilor din Hunedoara, complexul de la Sarmizegetusa Regia, cetățile dacice, zimbrăria, biserica din Densuș, mănăstirea de la Prislop, cetatea Devei, Geoparcul Dinozaurilor sau o incursiune în Retezat sunt doar câteva din cele mai importante puncte de atracție ale zonei. Conacul Archia organizează în mare parte excursii de o zi către aceste obiective și chiar … o plimbare cu trăsura prin Deva.

Mai multe despre acest loc surprinzător aflați de pe site, unde puteți studia fiecare cameră în parte. Noi am ales floarea-soarelui și nu am regretat. Vedeta incontestabilă este camera cu maci, dar nici aparatamentul transilvan nu este de lepădat. Indiferent care va fi, puteți fi siguri că veți merge la sigur. Conacul Archia este una din cele mai bune locații din România.


www.conacularchia.ro

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.