Sărbătoarea Bujorului la Comana
Pe lista scurtă a celor mai apropiate zone de recreere din jurul Bucureștilor, inevitabil apare Parcul Natural Comana – un loc liniștit, încărcat de istorie, o oază de verdeață completată de sălbăticia oferită de bălțile din Delta Neajlovului.
În urmă cu doi ani prezentam mai mult Casa Comana și mai puțin Delta Neajlovului – un paradis aflat la doar 35 km de București, din perspectiva unei degustări de vin și a unei mese apoteotice în care ciorba de cocoș, alături de purcelușul la proțap făceau parte din tratațiile oaspeților. Era de la sine înțeles de ce – vremea nu prea ținea cu noi, era un martie mai răcoros … dar iată că în acest an am revenit într-o lună ceva mai caldă și am putut să vizităm în voie zona cu trenulețul Orient Express (originalul oprea cândva în gara din Comana), cu trăsura, cu barca, cu caiacul, cu bicicleta, cu tiroliana … nu ne putem plânge că ne-am putea plictisi aici!
Avem variante cam pentru orice activitate în aer liber: plimbarea cu trenulețul ne duce pe ulițele satului până la mănăstire, putem închiria biciclete, pentru că în zonă există trasee special marcate, inclusiv prin pădure și pe drumuri forestiere, (iar acest amănunt ne reamintește de traseele din Danemarca), putem să ne plimbăm cu barca sau caiacul pe întinsul apei, prin Delta Neajlovului (i se mai spune Balta Comanei – a doua zonă de biodiversitate a țării, după Delta Dunării), prin stufăriș, la pândit de păsări și broaște sau o putem lua la picior, pe potecile din jurul acestui mirific colț de rai …
Poate că nu vrem doar să ne plimbăm, ci pur și simplu simțim nevoia să stăm pe iarbă, lenevind la soare în Grădina de Mirodenii, unde avem posibilitatea degustării unei cafele excelente, servită în vecinătatea rândurilor de lavandă sau a rozmarinului, iar ceva mai târziu în an alături de vrejurile de roșii și ardei grași! Oricum am privi-o, în sine, Casa Comana a ajuns de-a lungul anilor să fie un adevărat resort de lux, pentru că în afară de hotelul principal, pe întinsul domeniu întâlnim şi alte posibilităţi de cazare, mai discrete, plasate în mijlocul naturii, gen Vila Cătălina (cu camere de lux) sau Casa Pescarilor din apropierea lacului – pentru cei doritori de pescuit sau de bălăcit în toiul verii. Plus facilitățile nou construite pentru afaceri – 3 săli de conferințe complet echipate și Comana Club în care distracția începe după apusul soarelui. Le găsiți pe toate pe noul site, lansat de curând.
Aici totul are o poveste care merită spusă sau o istorie de dezvăluit, în strânsă legătură cu locul în care este plasat resortul. În cadrul hotelului principal, fiecare etaj prezintă povestea unei familii de nobili care au stăpânit în trecut domeniile valahe (Craioveştii, Cantacuzinii şi Drăculeştii), fiecare cameră ascunde tainic povestea vreunui domn sau a unei domniţe, ale căror nume sunt legate de istoria Comanei. Bujorul românesc este un simbol bine reprezentat în designul interior al clădirii, amintind astfel călătorilor faptul că se află într-o rezervaţie naturală a acestei flori (alături de mai puțin cunoscutul ghimpe). Dealtfel, anul acesta am ajuns la Casa Comana de „Sărbătoarea Bujorului”, care a coincis cu un eveniment mai special … pentru că tot am pomenit de istorie și povești.
În 1944, România era sistematic bombardată de forțele aliate, într-un moment în care lupta de partea Germaniei naziste. Pe 7 mai, un avion al forțelor britanice cade în Delta Neajlovului, doborât de antiaeriana germană. Cei cinci soldați morți sunt recuperați de săteni, apoi sunt înmormântați, după o slujbă creștină. Deși pare banal, evenimentul își găsește însemnătatea și locul său în istorie. După 72 de ani, zona este un mic paradis iar delta face parte dintr-un parc natural. De sărbătoarea bujorului, românii și britanicii își dau din nou mâna peste timp, de data aceasta din postura de aliați. Am asistat la Comana alături de ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența Sa Domnul Paul Brummel, la comemorarea acelor soldați căzuți în Delta Neajlovului. La mănăstirea din sat a fost oficiată o slujbă de pomenire, după care am vizitat locul prăbușirii avionului, aflat în interiorul deltei. Am onorat curajul acelor oameni și ne-am dat seama cât de norocoși suntem că nu am cunoscut războiul.
Dincolo de solemnitatea evenimentului am descoperit un loc plin de viață. O întindere de peste 1.100 de hectare de mlaștini, stufăriș, smârcuri și bălți, alimentate de Neajlov te invită practic să le explorezi, să le descoperi, toate acestea la doar 35km de București. Perioada cuibăritului a scos la iveală imagini numai bune de fotografiat – lișița mamă care se scufundă pentru puii săi.
De data asta n-am avut prea mult timp pentru biodiversitate, ne-am concentrat pe Sărbătoarea Bujorului. A fost un răsfăț, o zi de primăvară la Casa Comana unde frumusețea bujorilor și ospitalitatea gazdelor noastre au creat cadrul perfect, picantat de jocul plin de voie bună al copiilor de la ansamblul folcloric Mugurel de Vlașca. Iar despre pâinea proaspăt scoasă din cuptor, care a fost servită din coșuri traditionale, putem spune doar atat: cât de curând urmează rețeta și parte din secretele brutarului !!!