Călător prin România – Zimbrăria Neagra din Bucşani

Ai spune că sunt de o vârstă cu dinozaurii – priviri de moșnegi sfătoși, obosiți de timpul care parcă îi apasă. Dispun de o forță colosală … pachetele de mușchi te privesc cu blândețe prin gardul firav din lemn. La Zimbrăria Neagra poți admira – dacă ai norocul să-i prinzi când ies din pădure – câteva exemplare de “bizoni europeni”, o parte din puținele rămase pe continent.

 

Nu mulţi ştiu că la doar 80 km de capitală, mergând spre Târgovişte, la marginea satului Bucşani există cea mai mare rezervaţie de zimbri din ţară. Această subspecie a bizonului american, în ciuda masivităţii sale este ameninţată de aproape un secol cu dispariţia. Mai poate fi văzută în România în doar două grădini zoologice, la Bucureşti şi la Târgovişte. Rezervaţia din Haţeg a fost prima care a reintrodus zimbrul, importat în anii 50 din Polonia iar ulterior din Bulgaria. Specia a evoluat cu success în captivitate, astfel că au fost deschise noi rezervaţii, printre care (în 1983) cea de la Bucşani. Dacă în 1927, doar 50 de exemplare de zimbri mai populau planeta, azi găsim 60 doar la Bucşani, din cele 3.600 de exemplare prezente la nivel mondial, conform unui recensământ din anul 2000.

Mersul la zoo nu ne atrage. A privi un animal cum se chinuie în spatele unor zăbrele de fier, restrâns pe o suprafaţă de câţiva metri pătraţi … este timp pierdut şi o mare nedreptate. La Bucşani, zimbrii se bucură de 162 de hectare de păduri, de pajişti înverzite, de zone de carantină, de asistenţă medicală. Nu e de mirare că s-au înmulţit, cu un trai atât de îmbelşugat. Botezarea lor pune mintea îngrijitorilor la contribuţie, deoarece numele fiecărui zimbru din rezervaţie începe cu “RO”. Astfel, îi putem întâlni pe Romică, pe Robu sau pe Roşcatu, am putea da nas în nas cu Roxana, cu Romaniţa sau cu Romina, dar atenţie, avem în cârduri şi vedete internaţionale precum Romario, Romeo (mare iubăreţ, pesemne) sau … ţineţi-vă bine … pe celebrul Robokap 🙂

Un mascul ajunge la maturitate la o tonă sau chiar mai mult. Femelele, undeva pe la 600kg. Îngrijitorii menţin un echilibru în cârduri, ce numără în medie 10 exemplare – masculi, femele şi viţei. Urmele disputelor pentru împerechere le-am văzut şi noi: coarne lipsă sau cicatrici. N-ai zice că sunt capabili de aşa ceva, privindu-i cât de calmi şi blajini rumegă iarba. Însă zimbrul este o adevărată forţă vie. Ar putea spulbera şipcile din gardul ce ne separă într-o fracţiune de secundă. Îngrijitorul ne-a avertizat să nu îi atingem. Nu muşcă dar câteodată împung cu coarnele … şi nu cred că cineva şi-ar dori să testeze pe propria piele puterea zimbrului.

Rezervaţia Neagra din Bucşani poate fi vizitată în orice zi între orele 09 – 17, iar în weekend până la ora 14. Un bilet costă 4 ron/adult şi 2 ron/copil. Accesul nu este foarte bine semnalizat, aşa că va trebui să întrebaţi în stânga şi în dreapta prin sat. Din centru se merge pe strada Principală. După o biserică nouă, la prima intersecţie faceţi stânga pe str.Zimbrăriei iar la capătul ei se urmează un drum forestier, ce merge prin pădure mai bine de 4 km, pe un traseu ideal pentru biciclişti. Zona de vizitare nu este foarte întinsă iar apariţia zimbrilor nu este garantată, deoarece în mare parte a timpului stau ascunşi în pădure. Se pare totuşi că au ore regulate de hrănire, aşa că ora 10 dimineaţa este una bună de observat, atunci când apar pentru gustare. Noi am avut mare noroc: am numărat 15 exemplare, câteva fiind admirate atât de aproape încât le puteam atinge. Câţiva masculi curioşi ne-au urmărit chiar de-a lungul gardului. Există un foişor de observaţie, util mai ales în zilele ploioase, cu vedere către o vale largă, flancată de pădure. E bine să aveţi la îndemână obiective cu focală mare sau un binoclu. Datorită faptului că în ultimii ani nu s-au folosit substanţe chimice, zona este plină de ţânţari aşa că înarmaţi-vă cu un spray. Însoţitori vă vor fi câţiva căţei băgăcioşi. La finalul turului puteţi vizita cabana fostului prim-mare vânător al ţării, care venea la Bucşani pentru trofee de zimbri, într-un moment în care specia era în pericol de dispariţie. Se pare că fosta cabană de vânătoare se închiriază.

Dacă v-aţi propus să admiraţi acest frumos animal şi sunteţi bucureşteni sau mai ales târgovişteni, nu mergeţi la zoo. Rezervaţia de la Bucşani vă oferă în direct un inedit spectacol al naturii, cu zimbrul în rol principal. Veţi afla multe lucruri despre o specie ameninţată care va continua să existe, chiar şi într-un număr foarte mic. România este leagănul puţinilor zimbri rămaşi în Europa. “Dinozaurii au dispărut, zimbrii încă nu!”

Mai multe informaţii puteţi afla de pe situl oficial şi la telefonul Ocolului Silvic Dâmboviţa (0245.235.054).

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.