Paradisul din Kymi

Fiecare visează la o vacanţă tihnită în însorita Grecie. Plaje nesfârşite, marea albastră, linişte şi, dacă se poate şi la un preţ bunicel. Aici în Kymi le găseşti pe toate.

 

Scriind aceste rânduri, încă ne aflam în micul port de la Marea Egee. Situat în centrul insulei Evia, pe malul estic, Kymi (sau Paralia Kymis) este o staţiune mai puţin cunoscută la noi. De fapt, oraşul Kymi se află la 6 kilometri în interiorul insulei, pe un munte stâncos. Aici se ajunge uşor, pe un drum sinuos, plin de serpentine şi oferă o spectaculoasă privelişte către mare, precum şi un bun acces mai departe, în munţii Eviei.

Când ne-am hotărât să alegem în Grecia o locaţie mai puţin cunoscută, am deschis harta şi am pus degetul la întâmplare pe Evia. Kymi părea cea mai potrivită alegere. Cazarea am găsit-o pe internet şi într-o oră aveam deja confirmarea. Accesul cu maşina (aproximativ 1200 km din Bucureşti), posibilitatea unor croaziere către insule (există ferry către Skyros, Skopelos şi Alonnissos) şi apropierea de Atena (la doar 150 km nord est) sunt doar câteva din avantaje. Se poate ajunge aici fie mergând pe autostradă până aproape de Atena cu acces prin Halkida, fie prin varianta aleasă de noi, traversând cu ferry prin nord, la Glyfa. Astfel, am avut ocazia de a admira întreaga parte de nord a Eviei, o insulă superbă, plină de măslini şi leandri.

Drumul şerpuieşte de-a lungul coastei,cu multe suişuri şi coborâşuri, oferind imagini de vis, golfuri minunate, o apă de un albastru ireal. Pe drum recomandăm o scurtă oprire la Prokopion, cu vizită la mănăstirea Sf.Ioan Rusu, loc de pelerinaj unde se află moaştele întregi ale sfântului.

Ajungem pe înserat în Kymi şi suntem încântaţi de frumuseţea acestui loc, situat la extremitatea nordică a unui golf, de liniştea şi atmosfera specifică unui orăşel port. Neapărat trebuie să aveţi vedere la mare. În depărtare se desluşesc cu greu liniile muntoase ale insulei Skyros. Dacă sunteţi însă vrednici să vă treziţi devreme, pe la ora 5 dimineaţa, o puteţi admira în toată splendoarea ei, pentru că soarele răsare din acea direcţie.

Un sejur în Kymi este cât se poate de reconfortant. 90% din turişti sunt greci, atenieni în mare parte, iar sezonul începe la începutul lui iunie şi ţine până la final de septembrie. Staţiunea este protejată de un sistem de diguri, construite din bucăţi de rocă obţinute din muntele din imediata vecinătate. Macaraua părăsită pe unul din diguri este azi un simbol al locului. Ambarcaţiuni vin şi pleacă, de la cele mai mici bărcuţe pescăreşti la giganticul ferry către insule. Este o plăcere să stai pe terasă sau pe malul mării şi să le urmăreşti traseul. Aici nimeni nu se grăbeşte, ritmul alert al oraşelor mari este departe. Rezervaţi-vă câteva ore (chiar şi o zi întreagă) pentru oraşul de sus. Centrul este plin de cafenele, mici magazine şi localnici curioşi. Nu este nevoie să vă mai spunem cât de frumos se vede marea. De aici se pot organiza expediţii în munţii şi micile localităţi din apropiere, ca de exemplu în Metochi, un sat montan aflat totuşi la doar un kilometru de ţărm…

Când se lasă seara, eşti asaltat de mirosul îmbietor al restaurantelor din centru. Ai de unde alege, pentru că sunt unul lângă altul. Mesele sunt de o parte a străzii, lângă mare, iar bucătăria şi localul pe cealaltă. Mergând cu maşina prin zonă ai senzaţia că treci prin restaurant şi trebuie să fii atent, să nu iei pe sus vreun chelner cu tava plină de bucate. Şi pentru că a venit vorba de mâncare, gurmanzii vor fi fericiţi. Mousaka, tzatziki, roşii şi ardei umpluţi cu orez, baclavale locale (altfel decât le ştim noi) şi, nu în ultimul rând, fructele de mare, mereu proaspete. La fiecare comandă ţi se aduce o carafă cu apă rece, foarte apreciată după căldura de peste zi. De fapt, deşi soarele este arzător, există un vânt permanent care potoleşte arşiţa, făcând atmosfera respirabilă.

Marea este calmă şi limpede iar plaja, nu foarte lată, nu este nici aglomerată. Se pot practica sporturi nautice şi scufundări. Însă poate mai spre după amiază, pentru că după o bălăceală în piscină şi un prânz copios, nimic nu e mai reconfortant decât o binemeritată siesta, tolănit pe un şezlong pe terasă, acordând atenţie vaselor din port şi unei măsline din farfurie. Iar când soarele se domoleşte, parcă ar merge şi o baie în Egee, iar la asfinţit o plimbare pe dig, admirând luminile oraşului.

Deşi pare mic şi linişit, Kymi a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare constantă pe plan turistic. Hotelurile şi pensiunile sunt strategic aşezate pe dealuri, oferind o panoramă de vis către mare. Se lucrează la port pentru ca acesta să aibă pe viitor capacitatea de a primi vase mari de croazieră. Pentru cei ce vor o vacanţă liniştită, tihnită, relaxantă, pentru cei ce caută o atmosferă calmă, ospitalieră, un loc unde să-şi încarce bateriile, Kymi este locul ideal.

Related posts

2 comments

  1. Destinatia noastra de vacanta de anul acesta s-a decis in 2 minute, dupa ce i-am spus sotului meu ca voi ati fost deja de doua ori in Kymi. La recomandarea voastra am ales tot Valledi Village si asa cum ne asteptam, experienta a fost una fara cusur. Serviciile, dotarile si mai ales privelistea sunt de plus 5* (nu cred ca exista categoria asta, dar am inventat-o eu acum special): o camera imensa, in care cu usurinta incapeam nu 3, ci 5 persoane, o terasa cu vedere la mare unde citeam, mancam, admiram si vizionam spectacolul dat in fiecare seara de fetita noastra, o mica bucatarie foarte utila. Masa de pranz era foarte gustoasa si copioasa, initial puteam alege dintre 3-4 feluri de mancare, insa dupa vreo 3 zile au inceput sa ne gateasca ce voiam noi. Cred ca a fost de departe cel mai reconfortant concediu al nostru, in care am stat si la plaja, dar ne-am si plimbat pe insula si am admirat peisaje care nu de putine ori ne-au taiat respiratia. Incepand cu plaja de vis-a-vis de hotel (denumita generic de noi “la babe” pentru ca in fiecare dimineata era un grup de pensionari cu varste venerabile care stateau circa 2 ore in apa, dupa care se imbracau si plecau la treburile lor), continuand cu plaja Soutsini (unde ajungeam de obicei primii), Kalamos (multumim de recomandare, foarte frumos desi cu 10 zile in urma avusese loc un incendiu masiv si totul in jur era parjolit), Metochi (cel mai frumos peisaj pe care l-am vazut vreodata),fiecare loc a ramas puternic intiparit pe retina noastra si in memoria aparatului foto. La sfarsitul sejurului am facut bilantul si am ajuns la concluzia ca o treime din reusita concediului s-a datorat cazarii, lucru pentru care multumim inca o data TravelBadgers. Iar pentru cine cauta un loc mai izolat, salbatic, in care sa se detaseze de tot si toate, Kymi este destinatia perfecta, iar Valledi Village cea mai buna optiune de cazare si masa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.