Melbourne, canguri şi koala

Câți dintre noi nu am visat măcar o dată în viață să ajungem în Australia? Mirajul cangurilor și al pufoșilor koala, misterioșii aborigeni, plajele însorite, toate ne duc cu gândul către un loc pe cât de îndepărtat, pe atât de fascinant.

 

Când spunem Australia, automat ne vine în minte celebra Operă din Sydney. Mergem însă 1000 km spre sud-vest şi dedicăm acest articol unui oraş cu totul deosebit, Melbourne.

Oraş cosmopolit, al bunului gust, al parcurilor şi grădinilor, al artelor şi sportului, pe scurt, Melbourne este locul ideal în care ai dori să-ţi petreci tot restul vieţii. Deoarece este aproape de capătul lumii, nu se ajunge foarte uşor aici. Din Europa îţi trebuie cam două zile, cu una sau mai multe escale ca să reuşeşti să pui piciorul pe pământ australian. Dar merită, pentru că odată ajuns în Melbourne, uiţi imediat de oboseală şi te gândeşti repede cu ce să începi.

Cel mai bun lucru e să te urci în vârful clădirii Rialto şi să vezi oraşul de sus. Vei observa că Melbourne are un City foarte ordonat, impunător prin clădirile sale înalte. Pe lângă acesta şerpuieşte alene râul Yarra, brăzdat deseori de mici ambarcaţiuni de croazieră sau, pe înserat, de câteva caiace. Nu departe se află complexul Crown, ce adăposteşte cel mai mare cazinou din emisfera sudică. Tot în acestă zonă este promenada oraşului, unde lumea iese seara pe malul apei (la o terasă sau un restaurant) şi admiră cocheta fântână luminată din faţa cazinoului sau aşteaptă cu sufletul la gură celebrele lansări de flăcări de la ora 20.

Australienii sunt pasionaţi de sport. Vom întâlni în Melbourne circuitul Grand Prix de Formula 1, arene sportive deosebite precum Telstra Dome sau Vodafone Arena – locul unde are loc turneul de tenis Australian Open.

Dacă se întâmplă să vă nimeriţi aici în prima marţi a lunii noiembrie veţi fi martori la Melbourne Cup. Mergeţi la hipodrom, unde se desfăşoară cursa de cai. Pentru locuitorii oraşului evenimentul este de o importanţă majoră (este decretat sărbătoare legală), iar în acea zi veţi putea vedea pe stradă oameni eleganţi, dichisiţi, la costume şi doamne ce de întrec a se afişa cu cele mai extravagante pălării şi rochii. Toţi se îndreaptă spre hipodrom.

Nu trebuie ratată o plimbare într-unul din numeroasele parcuri. Melbourne este considerat a fi oraşul cu cele mai multe parcuri din lume. Trebuie reţinut că în Australia nu există interdicţii cu privire la călcarea gazonului, aşa că o plimbare desculţi prin iarba proaspăt udată poate fi o adevărată binecuvântare. Şi asta nu se întâmplă doar în parcuri : la prânz, toată lumea iese din case sau birouri şi se instalează confortabil pe băncuţe, pe păturică sau direct pe iarbă şi îşi savurează pacheţelul la o discuţie prietenească cu cei dragi.

Dacă doriţi să faceţi cumpărături, cel mai bun loc din Melbourne este Victoria Market. Acolo veţi găsi absolut de toate, de la mâncăruri şi zarzavaturi la canguri de pluş, magneţi şi alte suveniruri de toate felurile, la preţuri accesibile. Şi în oraş există nenumărate magazine pline cu astfel de suveniruri.

Dar să vedem şi împrejurimile – pentru că Melbourne nu înseamnă numai City şi suburbii. Deşi ocupă mai puţin de trei procente din suprafaţa totală a Australiei, statul Victoria cuprinde o mare varietate de forme de relief şi peisaje. Locuri de o frumuseţe rară, plaje nesfârşite, munţi înzăpeziţi, chiar şi deşert – Victoria le are pe toate. Din Melbourne poţi face un tur de o zi pe Great Ocean Road, unde natura poate fi admirată în toată splendoarea ei la cei 12 Apostoli. Într-o singură zi poţi înota în apele Pacificului şi poţi schia (câteva ore mai târziu) pe culmile munţilor Grampians.

Şi fiindcă tot suntem în Australia, ar trebui să vedem un cangur, câţiva dingo şi măcar doi-trei koala. La Healesville Sanctuary, aflat în însorita Yarra Valley (la o oră de mers cu maşina) nu numai că îi poţi vedea, dar îi poţi atinge şi hrăni sub atenta supraveghere a îngrijitorilor. Aici poţi face cunoştinţă cu celebrul diavol tasmanian, a cărui ferocitate ne este semnalată de gardul ce-l înconjoară … aflat sub tensiune electrică. De asemenea, pot fi văzuţi şi admiraţi în Philip Island cei mai mici pinguini din lume ce se află în cursa lor către dunele de nisip (după o zi întreagă de pescuit în ocean).

Dar poate cel mai interesant tur în afara oraşului este cel al vinăriilor. Australia este renumită pentru vinurile sale iar Melbourne este înconjurat de numeroase podgorii, unde te poţi plimba liniştit printre butacii de viţă de vie, unde poţi degusta fără oprelişti din producţia proprie. Alb sau roşu, nu contează : voie bună să fie!

Ar mai fi multe de spus despre Melbourne. Amintim în treacăt de pitoreştile tramvaie, St.Kilda Pier, Flinders Street Station, Princess Bridge sau Shrine of Remembrance … şi, după cum spuneam la început, cu greu îţi vine să te desparţi de un asemenea oraş.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.