Haidook Experience – aventuri în șaua calului
În trecut, dacă găseai în drum o potcoavă de cal se spunea că te-a potcovit norocul și astfel viața îți era cât se poate de fericită, originea acestei simbolistici pierzându-se în vremurile străvechi. În prezent, dacă te urci în mașină și mergi 115 km depărtare de București, spre Runcu de Dâmbovița, știi sigur că vei găsi Potcoava aducătoare de noroc.
În lumea impetuoasă a bolizilor motorizați uităm adeseori cât de simplă este viața. Ne bucurăm de numărul de stele ale hotelului dar nu ridicăm privirea să vedem miile de stele ce ne-ar veghea într-o noapte senină la cort. Asaltăm papilele cu zeci de feluri sofisticate la ultra all inclusive, strâmbând din nas la banala mămăligă coaptă la ceaun, pe motiv că nu mai este trendy. Simțim adrenalina, pulsând frenetic sub un motor de zeci sau sute de cai-putere, neștiind că același sentiment îl putem avea în șaua unui singur cal. Căutăm fericirea la capătul pământului, uitând mereu că ea se află de fapt la doi pași de casă.
Am petrecut un weekend prelungit pe cărări de munte, pe urmele haiducilor de altădată. L-am reîntâlnit pe Miron, vrăjitorul de cai, la cea de-a doua ediție a Haidook Summer Fest, am gătit la ceaun pastramă cu mămăliguță, am ascultat în liniștea nopții sunetul buciumului, în mijlocul pădurii, am hălăduit prin pustietăți, călare pe cai. Cam așa a arătat partea haiducească la Runcu dar trebuie spus că am avut și o parte de răsfăț în jacuzzi, cu seară romantică în foișor, cu degustări de vin dobrogean alături de bucate alese, preparate de un masterchef local ce a reinterpretat salata Caprese în stilul autohton și a potrivit atât de bine cașul proaspăt de la stână cu roșiile și busuiocul, încât chiar și italienii ar fi fost invidioși.
Ceata de haiduci moderni a tras la pensiunea Potcoava (pe vremuri i-am fi spus han), centrul ecvestru despre care am povestit anul trecut. De data aceasta ne-am întors pentru a continua inițierea în ale echitației, pentru a înțelege ce înseamnă să vezi lumea din șaua unui cal, pentru reîntâlnirea cu Royal Lady, Stewart, Lily, Piggy sau Aquavit – doar o parte din frumoșii cai tirolezi din rasa Haflinger, aparent ființe liniștite, tăcute, dar care vorbesc non stop cu urechiuțele lor.
Și pentru că era zi de sărbătoare câmpenească, hai la distracție! Prima zi am dedicat-o festivalului, profitând din plin de vremea excelentă, cu un cer special ornat pentru shootingul nostru foto. Dresajul, săriturile și volteo au făcut tot spectacolul, Miron Bococi și Denis Ștefan și-au demostrat măiestria iar spanioloaica Mabel a făcut show cu Bebe, un ponei atât de simpatic încât l-am fi luat acasă. Tiroliana, mini atelierul de olărit, ceaunele pline de bunătăți și Trupa Veche au fost și ele parte din distracție. Dar adevărata experiență … abia urma să vină.
În ziua următoare am pornit călare pe drumurile forestiere din munții Leaotei, iar caii nu au așteptat prea mult să-și dezvăluie personalitatea. Aquavit ar fi vrut să alerge, simțeai cum pulsează energia în el … dar l-am ținut la pas, noi fiind începători. Stewart și Royal Lady au fost de o delicatețe incredibilă pe parcursul celor două zile iar Lilly (șefa) are răbdare cât pentru zece cai, poate merge la pas ore întregi, dar să nu o pui ultima în rând pentru că nu suportă – ea vrea să fie prima, mereu deschizătoare de drumuri. A fost o experiență de neuitat, am ajuns să simțim personalitatea cailor, să fim în preajma lor, să vedem cum sunt îngrijiți și iubiți. Deja ne este dor de ei.
Tot ce se întâmplă la Potcoava este legat de cai. Aici ei sunt pe primul loc, oferind turiștilor dornici de odihnă activă enorm de multe lucruri de învățat, prin simpla tentație de a călări. Să cunoști un cal de rasă înseamnă că vrei să te dezvolți și să devii stăpân pe tine. Aici nu vii să te uiți la televizor sau să faci grătare, ci pentru experiența trăită în compania cailor blonzi, pentru a-ți petrece timpul în deplină conectare cu natura. Am văzut în taberele de echitație de la Potcoava părinți ce-și obișnuiesc de mici copiii cu caii si călăritul, practicat în siguranță alături de traineri specializați.
Din toamna acestui an, la Potcoava vor fi disponibile mai multe pachete turistice ce includ echitația. Dacă ești la început, nu ai nicio experiență în ceea ce privește caii și nici nu ai călărit vreodată, în mod sigur te încadrezi la Descoperă călăria, etapă în care vei fi învățat principalele comenzi, atitudinea pe care trebuie să o ai în ceea ce privește caii, cum să potrivești frâiele și dârlogii și cum să încaleci în șa … dar și cum să descaleci, deși la prima vedere par lucruri simple. Te vei plimba alături de un membru al echipei Potcoava prin manej și prin împrejurimi.
Dacă nu ești chiar începător, în sensul că știi deja să încaleci, să îți aranjezi dârlogii și să păstrezi direcția calului, ai trecut la intermediari și poți încerca pachetul Explorează. Excursii călare. Pe parcursul călătoriei, cu durată de o zi sau două (cu înnoptare la cort), vei avea alături un membru al echipei și vei cutreiera pe drumuri forestiere, prin pădure sau pe dealuri. Aici suntem noi cu povestea și cu fotografiile. Călătoria a îmbinat natura, aerul cu miros de cetină, călăria, mâncarea haiducească preparată seara la focul de tabără, trezitul de dimineață într-un cort înconjurat de turmele de oi, micul dejun servit pe o buturugă, în care brânza în coajă de brad și cașul afumat au fost vedete incontestabile.
Programul cel mai complex pe care îl poți alege este #HaidookExperience, potrivit doar pentru cei care știu să călărească foarte bine și vor să parcurgă anumite trasee de dificultate medie sau ridicată. Aici vorbim de adevărate experiențe haiducești. Tura călare va fi pentru cei pregătiți să doarmă la stână, sa mănânce laolaltă cu ciobanii, să se spele în apa rece din pârâu, pe o durată între 3 și 6 zile. Bineînțeles, vor exista 2 ghizi însoțitori într-un grup de maxim 6-8 persoane.
Nu căuta experiențe în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii – le găsești aici, în România. Mergi la o sărbătoare pe dealuri, bucură-te de natură, gustă o tochitură și o mămăligă la ceaun. Te poți relaxa apoi în șaua unui cal, cutreierând pădurile, campând în zone sălbatice, departe de zgomotul urban, cu povești la foc de tabără, alături de prieteni. Cu amintiri de neuitat. Pentru toți cei pasionați de echitație, începători sau cunoscători, Potcoava este semn de noroc.
Acest articol a fost scris în cadrul infotripului #HaidookExperience organizat de centrul de echitație Potcoava, în parteneriat cu Haidook Summer Fest, Crama Histria și Turism Market.