Degustări la podgoriile din Yarra Valley
Dragă cititorule, dacă ţi se face poftă de un vin australian, nu dispera, oferta din magazine e destul de bogată. Dar dacă vrei să ai o experienţă desăvârşită, nu mai sta pe gânduri, urcă în avion, călătoreşte peste mări şi ţări şi nu te opri decât pe valea râului Yarra, din îndepărtata Australie!
Zilele trecute, în timpul cumpărăturilor obişnuite într-un hipermarket bucureştean, ajungem la standul de vinuri. Din multitudinea de sticle expuse, una îmi captează total atenţia : un vin roşu australian, un Shiraz Cabernet din 2008. Care au fost motivele care m-au făcut să-l pun imediat în coş? Păi în primul rând, denumirea sa, care făcea o trimitere evidentă la numele blogului nostru. În al doilea rând, faptul că provine dintr-o regiune pe care am vizitat-o în urmă cu ceva timp, un loc minunat, scăldat de soarele dogoritor al Australiei. Valea râului Yarra, situată în statul Victoria, la est de Melbourne. Iar amintirile sunt atât de vii, de parcă abia ne-am fi întors de acolo.
Desigur, degustarea e doar un pretext. Nu e chiar atât de simplu de ajuns în ţara cangurilor. Trebuie să faci economii serioase şi, pe lângă aspectul financiar, îţi trebuie şi viză. În ultimii ani însă procedura obţinerii sale s-a simplificat aşa că merită să dai o încercare, mai ales că există posibilitatea de a aplica online. O altă provocare o reprezintă drumul : două zile de zbor, cu multiple escale. Dar ce nu face omul pentru un vin bun, băut acasă la mama lui…? Închipuie-te deci aterizând pe cochetul aeroport Tullamarine, cu viza de Australia în paşaport şi cu o poftă nebună de un vin roşu de la Pârâul Bursucilor. Controlul vamal este amănunţit iar mesajul îţi este clarificat încă din avion : australienii nu permit niciun fel de aliment introdus clandestin din afara ţării, nimic ce ar putea afecta în vreun fel ecosistemul de la antipozi. Atenţie deci, nerespectarea acestor reguli poate duce la refuzul intrării.
Ai ajuns în Australia, eşti la capătul lumii, într-o metropolă de vis. Melbourne este primul oraş pe lista noastră unde am dori să trăim … dar este atât de departe. O descriere mai amănunţită a cosmopolitului oraş o vei găsi aici, fiind unicul articol care ne-a onorat cu publicarea sa într-o revistă de călătorii. O vizită de o săptămână în Melbourne este mai mult decât binevenită, dar nu uita să îţi rezervi cel puţin o zi la vinării. Există tururi organizate, dar costă ceva. O variantă ar fi să închiriezi o maşină, dar şi aici sunt probleme: volanul e pe dreapta, schimbătorul pe stânga. Să zicem că te vei descurca, dar nu uita că mergi la degustări, deci va trebui să iei în serios varianta turului organizat, iar în acest caz eşti condiţionat de program. Grea alegere.
Se estimează că de mii de ani, valea râului Yarra a fost locuită de australienii indigeni (Wurundjeri), pe care îi mai cunoaştem sub numele de aborigeni. Odată cu sosirea europenilor, aceştia au fost constrânşi treptat să se mute în cursul superior. Mai mult, în anul 1835 le vând noilor veniţi o suprafaţă de 2.400 km² la nord de malul râului, aproape de gura de vărsare, acolo unde exploratorul John Batman decide că “acesta va fi locul unui sat”, punând de fapt bazele oraşului Melbourne. La scurt timp, pe Valea Yarrei este găsit aur şi începe era goanei victoriene după preţiosul metal. Aceste evenimente au avut ca efect schimbarea dramatică a cursului şi construirea a numeroase baraje ce aveau drept scop protejarea oraşului de inundaţii. Melbourne a prosperat, devenind dintr-un mic sat sat o respectabilă localitate. Cursul superior al râului a început să fie exploatat pentru agrement. S-au construit canale pentru navigaţie, comerţul a fost dezvoltat, portul din Melbourne fiind azi unul din cele mai aglomerate ale Australiei.
Locuitorii au descoperit în timp potenţialul viticol al zonei. În aval de orăşelul Warburton şi la vest de muntele Baw Baw (probabil de aici provine Baubau, cel care sperie copiii), Valea Yarra se deschide treptat, scoţând la iveală numeroasele ferme de vite, apoi podgoriile, ce formează zona viticolă a zonei, puternic scăldată de soare, favorizând din plin cultura viţei de vie. Se cultivă mai ales soiul Shiraz, adus aici în 1839 din Sydney, unde a fost iniţial sădit în Grădina Botanică din oraş. Produsul finit este un vin roşu puternic aromat.
Podgoriile sunt impecabile, ai de unde alege. Te poţi plimba în voie prin vie. Butacii de viţă sunt aliniaţi perfect, iar la capătul fiecărui rând este plantat câte un rug de trandafiri. Yarra curge alene în apropiere. E o atmosferă de vis. Dacă mergi într-un tur organizat, ghidul îţi va spune povestea fiecărei vinării, istoria sa, tipurile de vin produse, vei vizita cramele iar la final, bineînţeles, va urma momentul mult aşteptat de majoritatea turiştilor: degustarea. Spre deosebire de experienţa noastră mai recentă din Porto, unde vinul era porţionat strict (poate şi datorită faptului că era mult mai alcoolizat), la podgoriile de pe valea Yarrei poţi troscăni cât te ţin balamalele. Vinul e la liber şi nimeni nu va ţine cont de cât ai băut. Poate doar ghidul, care te va grăbi către următoarea destinaţie. Dar, atâta timp cât şi dincolo există licoare, toate bune. Pe lângă degustare, vei fi ademenit desigur de oferta pentru acasă. Nu te arunca să cumperi de la vinării, în oraş scorurile sunt la jumătate. Iar de adus acasă nici vorbă, la noi preţurile sunt decente şi nu merită să plimbi sticla jumătate de mapamond.
Pentru a întregi o zi perfectă nu uita să dai o tură la Healesville Sanctuary, un parc zoo aflat în apropiere. Eşti în Australia şi ai dori cu siguranţă să saluți un cangur, să pui mâna pe un koala pufos (e posibil doar asistat de îngrijitor, la anumite ore), să-l ţii de coadă pe Dingo şi eventual să faci cunoştință … de la distanţă cu Taz. Aici îi vei întâlni pe toţi. Cel puţin cangurii, în special micuţii wallabiessunt la dispoziţia ta, nefiind nicidecum oprimaţi în spatele gardurilor sau cuştilor. Şi după o zi superbă cu degustare de vin şi mângâiat de koala nu-ţi rămâne decât să te întorci în Melbourne pentru o cină la unul din restaurantele de pe malul râului Yarra. Şi un pahar de Shiraz australian alături.
Cât despre vinul cumpărat de noi zilele trecute, ce să zic…l-am destupat şi băut cu Văru’ şi ai lui într-o zi de sâmbătă, la o masă românească cu cârnaţi de casă şi cartofi prăjiţi. A fost foarte bun, dar tot mai gustos e vinul nostru de la curte, făcut de babacu’. De parcă asta contează … important e să ajungi pe Valea Yarrei în Australia. Acolo orice vin îţi pare nemaipomenit … chiar şi cel găsit de noi, pe nume Badgers Creek. Sau poate ar trebui să-i spunem … TravelBadgers Creek
Surse : Wikipedia; Yarra Valley Winery Tours