Foto flash – Bucharest aircraft spotting
Câteodată ridicăm privirea către cer iar de cele mai multe ori ne vedem mai departe de problemele cotidiene. Sunt câteva sute pe zi. Cum ar fi să știm totuși ceva mai mult despre păsările metalice care survolează pe deasupra noastră?
Există o aplicație pe mobil numită Flightradar 24 cu care poți afla o grămadă de informații despre aproape orice avion de linie care se află în aer, în orice colț al planetei. Dacă nu te pasionează avioanele, poți să te oprești aici. Dacă însă îmbini această pasiune cu fotografia, atunci trebuie să-ți instalezi aplicația, să te dotezi cu un teleu de minim 300 mm plus un TC sau eventual un crop dat de formatul DX și să pornești la vânătoare.
Pe axa NVV – SEE circulă avioanele mai ceva ca trenurile către Valea Prahovei, pe o autostradă imaginară care face legătura dintre Europa și Orientul Mijlociu, până în Asia și chiar mai departe, către Australia. La o viteză de croazieră medie de 850 – 950 km/h și o altitudine de 10 – 12.000 metri, abia dacă distingi mare lucru din avioane. Situația se schimbă în cazul în care ești dotat cu un binoclu performant – deja începi să distingi mici amănunte specifice fiecărei companii aviatice. Dăm deoparte aparatele de zbor mici, ne îndreptăm atenția către cele mari, precum Airbus A340, Boeing 777 (cel mai zgomotos) sau, evident, the big one, mărețul A380. Cele din Golf și-au “tatuat” pe burta avioanelor logoul companiei, așa că e ușor de observat că pe deasupra ta tocmai a trecut un Emirates ori un Qatarez dar fără aplicația de mai sus informația se oprește aici.
Cu Flightradar 24 poți afla ruta, tipul de avion și numărul de înregistrare. Dacă le mai dai 8 ron poți face un mic upgrade care te va capta pentru totdeauna. Primești un set suplimentar de informații precum altitudinea, viteza de croazieră, cât timp a trecut de la decolare și cât mai are până la destinație. De asemenea, poziția exactă a avionului, stabilită cu ajutorul coordonatelor GPS. Poți filtra pe tipul avionului, pe compania aeriană preferată și poți vedea cu aproximație care este ruta. Cu alte cuvinte, nu trebuie să stai bezmetic cu ochii pe cer, așteptând. Știi foarte bine că Emirates-ul de Copenhaga ajunge deasupra ta peste 10 – 15 minute așa că … ai timp și de un duș 🙂
Iar după ce l-ai mitraliat cu teleul, fuguța la computer să-l cosmetizezi pe domnul avion. Pentru a mări contrastul dintre cer și avion, eu le editez în alb-negru. Iată coordonatele pentru aparatele de mai sus (ușor de identificat):
Oman Air – WY113, Airbus A330, Muscat – Frankfurt, altitudine 12.000m
Emirates – EK85, Airbus A380, Dubai – Zürich, altitudine 12.200m
Qatar Airways – QR4, Airbus A380, Londra – Doha, altitudine 12.500m, viteză de croazieră 943 km/h
Etihad Airwas – EY20, Airbus A380, Londra – Abu Dhabi, altitudine 11.887m, viteză de croazieră 960 km/h