Degustare de vinuri la Casa Comana

“O lume minunată, protejată, atât de rar astăzi la noi, de existenţa unei rezervaţii naturale, lăudabilă lucrare a unor oameni ai locului, se deschide înaintea călătorului mirat să găsească aici, în plină câmpie arsă vara de soarele necruţător, o falnică pădure, cu dumbrăvi pitoreşti, sub ocrotirea căreia şi-au găsit adăpost tot felul de specii vegetale rare, în frunte cu bujorul sălbatec, dar şi sălbăticiuni, năluci ale codrului, la marginea nordică a căruia apa Câlniştei-Neajlovului formează o adevărată ‘deltă’ cu stufăriş şi zone mlăştinoase, folosită în toate timpurile pentru apărare de oamenii din partea locului dar şi de mari voievozi precum Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul.” Constantin Rezachevici – “Domni şi Boieri” (Craioveşti-Basarabi, Cantacuzini şi Drăculeşti în legătură cu zona Comanei)

 

Este vineri şi după o săptămână urbană în care agitaţia a fost principalul laitmotiv, am dori să ne petrecem weekendul într-un peisaj de vis, în apropierea Bucureştiului. Să ne luăm familia sau câţiva prieteni buni şi să avem timpul nostru. Dar vrem şi activităţi outdoor, timp de bună calitate, petrecut elegant, într-o locaţie inspirată …

La aproximativ 35 km sud de Bucureşti există un loc idilic – Delta Neajlovului este al doilea ecosistem din România ca biodiversitate, după cel din Delta Dunării. Până nu vezi, nici nu îţi vine să crezi că atât de aproape de capitală se află Parcul Natural Comana, întins pe 24.000 de hectare, un loc plin de istorie în care legendele sunt încă vii. Dacă în plus menţionăm că în acest loc şi-a găsit sfârşitul marele Vlad Ţepeş, pasionaţii de istorie vor avea aici cale liberă să descopere misterul vremurilor demult apuse.

Weekendul nostru poate începe aşadar la alegere – cu lucruri mai serioase gen vizitarea Mănăstirii Comana, vechi lăcaş de cult, ctitorit de fiul lui Vlad Dracul şi reconstruit de Radu Şerban (mare paharnic al lui Mihai Viteazul şi succesor al acestuia la tronul Ţării Româneşti), ori cu activităţi outdoor potrivite pentru iubitorii de natură, cum ar fi un drum direct la parcul de aventură de la Casa Comana, cu trasee pentru biciclete, tiroliană şi alte elemente suspendate, cu o plimbare în caiac sau în barca cu motor printre desişurile deltei, cu un pescuit sau, de ce nu, cu un jurământ de iubire pe Pasarela Dorinţelor, pecetluit cu un lacăt şi cu cheile aruncate în mlaştina Neajlovului! Sunt multe alte activităţi ce se pot face, dar plăcerea unei degustări de vinuri, asistată de un somelier pe post de “master of ceremony” nu avem cum să o lăsăm pentru final, pentru că se ştie că vinul este inocent, doar beţivul este vinovat

Aşadar, o plăcere vinovată şi nu numai. O sursă de inspiraţie pentru călătorul venit din orice colţ de lume … o degustare rafinată cu vinuri autohtone îl va face să-şi amintească multă vreme de România. Şi de ce să nu recunoaştem că povestim din proprie experienţă – am degustat 7 soiuri de vin la Pivniţa Marelui Paharnic (vi se par puţine?). În condiţiile în care somelierul ne-a asistat în această aventură, am pornit mai întâi cu o rugăciune, după obiceiul strămoşesc al marilor paharnici, apoi au venit diversele soiuri de vinuri valahe, însoţite de explicaţiile de rigoare.

Am aflat cum Feteasca Albă de Tohani este un vin aperitiv cu arome de flori de soc şi de inflorescenţe ale viţei de vie, că Sauvignon Blanc de Tohani se potriveşte cel mai bine cu salata de fructe, pentru a-şi păstra aciditatea subtilă şi nuanţele mai grele de lemn dulce, combinate cu cele de miere, iar cum Feteasca Albă şi Tămâioasa Românească se înţeleg de minune într-un cupaj – Cuvée Nicolae din 2011. Partea mai complicată a venit odată cu soiurile roşii, care au fost tare aprige. Am început în forţă cu un Pinot Noir de Tohani, zis şi mâna necuratului pe care, în ciuda denumirii, l-am declarat hotărât o minune a naturii, apoi am continuat cu o Fetească Neagră de la Crama Bazilescu, o combinaţie unică de arome de prune uscate şi scorţişoară. Să pomenim şi de un Shiraz de Buduresca, un vin picant cu arome de cuişoare, deja rar – ultimele sticle din anul vintage 2012 sunt pe ultima sută de metri în crame …. Vedeta după amiezii a venit la final. Tămâioasa Românească, denumită şi „vin capodoperă” – vorbim aici de Nomibo 2011 (cu producţii exclusiviste) – a închis apoteotic degustarea. Un vin dulce-licoros cu arome pregnante de flori de tei şi soc, ce se produce din strugurii culeşi de pe butuci abia în luna decembrie, motiv pentru care se mai numeşte şi vin îngheţat. Acest ultim soi vine la pachet cu o problemă, prin faptul că odată ce l-ai degustat, nu ai cum să îl mai uiţi, vinul fiind o unică şi incredibilă combinaţie de nunaţe.

Şi iată cum am mai aflat că o degustare adevărată vine întotdeauna însoţită de un platou cu mizilicuri de bună calitate, accentul fiind pus pe tipuri diferite de brânză – maturată, dulce, sărată – şi pe prosciutto, acompaniate ici colo de o bucăţică de măr sau o măslină Kalamata. Într-o astfel de atmosferă, poveştile pline de haz ale lui Radu Anton Roman încep să prindă contur într-o subtilă realitate – am privit vinul, l-am mirosit, l-am degustat, apoi am căutat să-i descoperim aromele şi nuanţele. Sau poate a fost doar un brainstorming?

Valul de informaţii interesante oferite de somelierul Bogdan ne-a îndreptat firesc spre finalul degustării, când aproape că aşteptam şi diploma de absolvire! Când colo, din bucătăria bine organizată a Casei Comana a apărut ciorba de cocoş, spre înzdrăvenirea grabnică a mesenilor. La acea vreme încă mai căutam asocieri, aşa cum tocmai învăţasem. Iar felurile de mâncare au continuat să vină … dar pe aceastea vă lăsăm să le descoperiţi la faţa locului …

Casa Comana este ridicată de un localnic pasionat de istorie, mândru de strămoşii săi. Ne-a uimit atenţia asupra detaliilor de cea mai bună calitate, în aceeaşi măsură şi curăţenia. Fiecare etaj prezintă povestea unei familii de nobili care au stăpânit în trecut domeniile valahe (Craioveştii, Cantacuzinii şi Drăculeştii), fiecare cameră spune povestea unui Domn sau a unei Domniţe, al cărui nume este legat de istoria Comanei. Bujorul românesc este un simbol bine reprezentat în designul interior al clădirii, amintind astfel călătorilor faptul că se află într-o rezervaţie naturală a acestei flori (alături de ghimpe). Dealtfel, trebuie ştiut că în luna mai, la Comana se organizează „Sărbătoarea Bujorului”.

De-a lungul întinsului domeniu întâlnim şi alte posibilităţi de cazare, mai discrete, plasate în mijlocul naturii, gen Vila Cătălina, cu camerere de lux sau Casa Pescarilor în apropierea lacului – pentru cei doritori de pescuit sau de bălăcit în toiul verii.

Am descoperit un loc de poveste de care ne este dor deja. Aviz familiilor cu copii – după un weekend petrecut în afara Bucureştiului vii acasă cu piaţa făcută. Pentru că în Grădina de Mirodenii îţi poţi culege toate legumele şi verdeţurile pe care le doreşti, crescute organic. Aşteptăm vara, pentru o reîntoarcere la Comana – atunci vom povesti despre Delta Neajlovului.

Un infotrip oferit de J’Info Tours, una din cele mai cunoscute şi longevive agenţii de turism din România, care aniversează 24 de ani de activitate continuă. Cu ocazia Târgului de Turism, aflat în plină desfăşurare, compania lansează aplicaţia de mobil J’Info Tours Bonus, prin intermediul căreia vă puteţi alege pragul de discount de până la 70%. Zilele acestea au şi un concurs pe pagina Facebook – botează roboţelul şi poţi câştiga un sejur în Antalya.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.