Foto flash – It’s from another PLANET!

Nu mai este un secret pentru nimeni că ne-am îndrăgostit iremediabil de acest minunat loc din inima Anatoliei, desprins parcă din poveştile de demult. Drept urmare, în toamna anului trecut am revenit în Cappadocia şi, după cum ne-am simţit, se pare nu va fi nici pe departe ultima incursiune.

 

Am povestit pe larg în primul serial, Designed by Nature, câte ceva despre minunile naturale ale Cappadociei, despre istorie, tradiţii, gastronomie şi meşteşuguri. Am crezut atunci că am văzut (aproape) tot. Ei bine, ne-am înşelat. Ţinutul Frumoşilor Cai mai are încă multe secrete, aşa că această revenire aduce câteva informaţii în plus pentru cei intersaţi. Mai mult, plănuim o vacanţă pe timp de iarnă. Dacă nu aţi aflat până acum, vă spunem că baloanele cu aer cald zboară aici în tot timpul anului. Când crestele zimţate sunt acoperite de nămeţi, spectacolul naturii este total, mai ales când îl priveşti la scenă deschisă – din balon. Aerul curat permite o vizibilitate perfectă, departe către Kayseri, până la vulcanul Erciyes Dağı (3.916m), unul din artizanii Cappadociei de azi.

Care este cel mai bun sezon pentru a vizita acest ţinut? Am spune că toamna, când se coc strugurii, merele şi nucile (întâlnite din abundenţă pe văi şi printre hornuri). Iar dacă ţinem cont că în octombrie zona e suprapopulată de chinezi, recomandăm să ajungeţi prin septembrie. Asta nu înseamnă că aţi scăpat de ei – Cappadocia pare a fi una din destinaţiile vedetă pentru asiatici, fie coreeni, chinezi sau thailandezi.

În prima incursiune am făcut o tură de trekking cu un ghid local prin Red Valley. Înainte de a porni din Göreme, ne-a avertizat: “pregătiţi-vă să ajungeţi pe altă planetă”. Douăzeci de minute mai târziu pătrundeam în labirintul roşiatic, printre hornurile de poveste, în căutarea vechilor civilizaţii. Sentimentul era copleşitor. Ne simţeam exploratori ai unei lumi inimaginabile. Ghidul, obişnuit cu astfel de reacţii, a punctat: “I told you, it’s from another PLANET!” Treptat, am descoperit trasee noi, le-am explorat în miezul zilei sau la lumina lunii. În mijlocul pustiului ne-am răcorit cu un suc de rodii, proaspăt stors. Am degustat din vinul local, ne-am ospătat cu gözleme şi pottery kebab, am stat la poveşti cu localnicii. Am descoperit primele lăcaşuri sfinte ale creştinătăţii şi ne-am odihnit în aceleaşi locuri în care o făceau odinioară negustorii, în călătoria lor pe lungul Drum al Mătăsii, în aşa numitele caravanseraiuri.

Vă invităm să vă delectaţi în continuare cu o parte din fotografiile făcute anul trecut şi să descoperiţi frumuseţea acestui loc nepământean. Vor urma alte articole din Cappadocia. Click pe foto pentru mărire şi … Katpatuka!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.