Istoria unei mărci – muzeul BMW din München

Când rosteşti numele cunoscutului oraş bavarez, automat îţi vine în minte una din cele mai cunoscute mărci din istoria omenirii. Şi chiar dacă nu eşti un mare fan, BMW te va atrage inevitabil în lumea sa pentru a-i cunoaşte trecutul şi a-i afla viiorul în una din cele mai spectaculoase locaţii – muzeul şi salonul expoziţional din München.

 

Personal aş spune că sunt mai degrabă atras de Ford şi datorită faptului că sunt în posesia unuia, dar recunosc că sunt ca vulpea la struguri, pentru că, să fim cinstiţi, cine ar refuza un BMW? De-a lungul unui secol, celebrele automobile au fascinat generaţii întregi, au sucit capetele pe stradă şi au atras deopotrivă simpatii şi antipatii, asemeni unor mari vedete internaţionale. Astăzi, BMW reprezintă simbolul bogăţiei şi al eleganţei, iar posesorul unei astfel de maşini se bucură la bord de cea mai inovativă tehnologie. Dacă sunteţi pasionați de maşini şi mai ales de marca BMW, o puteţi admira la ea acasă, în inima Bavariei. München este una din destinaţiile de top ale Germaniei iar muzeul un obiectiv de neratat.

Am ajuns aici într-o perioadă friguroasă, pe final de noiembrie, când sorţii au hărăzit echipei favorite o întâlnire de gradul trei cu puternica echipă locală (Bayern München) în grupele Ligii Campionilor. O ocazie unică de a vedea un meci adevărat pe una din cele mai spectaculoase arene de fotbal din lume, Allianz Arena. Bineînţeles, ne-am rezervat câteva zile pentru explorarea oraşului. Înainte de meci, în drum spre stadion, am oprit la Olimpiapark pentru o panoramă de la înălţime din Olimpiaturm. Şi cum punctele de interes ale BMW erau în imediata sa vecinătate, am decis o scurtă, dar foarte interesantă vizită. Din lipsă de timp am lăsat pe data viitoare intrarea la BMW Welt. O clădire futuristă ce adăposteşte standuri expoziţionale în care sunt prezentate ultimele produse ale uzinei. Tot aici se află şi un centru de distribuţie unde fericiţii cumpărători intră în posesia bolidului. Atenţia noastră a fost însă îndreptată către muzeu.

BMW Museum a fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1972, fiind la acea vreme una din primele mărci din lume ce deţineau un muzeu propriu. Cu câteva luni inaintea sosirii noastre a fost renovat, odată cu deschiderea noului centru expoziţional, BMW Welt. Se bucură de aproximativ 250.000 de vizitatori pe an. Dispus pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 m², situl găzduieşte mai bine de 100 de modele produse de-a lungul timpului (automobile, motociclete şi diferite tipuri de motoare), armonios prezentate, în funcţie de clasă, putere sau alte criterii. Însuşi turul este o transpunere în timp a mărcii BMW – o şosea imaginară ce îşi poartă vizitatorul prin toate etapele şi momentele create şi trăite de cei care au dat viaţă şi au pus umărul la dezvoltarea ei. Fie că este prezentată într-un stil SF, prin panouri interactive desfăşurate pe o suprafaţă plană ce aduce mai degrabă aminte de strategii războinici ai clonelor din Star Wars sau simple fotografii alb negru din secolul trecut, istoria BMW este fascinantă şi atractivă.

Încă de la început, vizitatorul este introdus într-o lume incitantă, creativă, fără limite. Imaginaţia sparge toate barierele într-o prezentare de excepţie denumită, sugestiv, Kinetic Sculpture. O matrice de 714 bile metalice agăţate de tavan prin fire subţiri de oţel se mişcă în tandem doar pe verticală, dezvăluind o lume 3D impresionantă, lumea BMW. Perfecţiunea mişcărilor crează diferite modele de maşini. Firele sunt atât de subţiri încât ai impresia că bilele plutesc. Cu greu te vei urni din acest loc. Dar trebuie să o faci, pentru că ce e mai interesant acum va urma.

Nu insist asupra diferitelor modele pe care BMW le-a creat în timp. O trecere în revistă este mai simplă. Impresionanta colecţie de motociclete este expusă pe mai multe etaje, vertical pe un perete imens. Apoi, colecţia de motoare, minuţios descrise. Primele modele de lux ale mărcii. Maşini de curse din perioada interbelică, moment în care producţia principală nu era de automobile, ci de motoare pentru avioane. După cel de-al doilea război mondial, pe fondul pierderii războiului de către Germania nazistă, fabrica BMW a fost la un pas de închidere. A renăscut în anii ’60 şi a urcat, încet dar sigur treptele faimei mondiale, prin crearea unor serii deosebite. Pe lângă deja clasicele 3, 5 sau 7, ne este prezentată legendara serie M Power, cu inegalabilul M5, un sedan sportiv şi luxos, aflat azi la cea de-a patra generaţie.

Apariţiile inedite ne confirmă faptul că nu am plătit degeaba preţul piperat al biletului de intrare (15 euro). Primul automobil scos pe piaţă de BMW îşi are aici domiciliul. Uzina a produs cele mai variate modele de maşini, de la limuzine luxoase până la minicar-uri, adevărate gărgăriţe, aşa cum aveam să vedem într-una din secţiunile muzeului. Într-o cameră dăm de o sculptură în lut la scară 1:1 al unui model de serie, pe care îl ştiam dintr-un film pe Discovery Channel. Suntem apoi introduşi în lumea filmelor de acţiune prin prezentarea maşinilor lui James Bond. Modele care la acea vreme erau ultimul răcnet în tehnologie au fost promovate cu succes de Bond în filme ca Octopussy, GoldenEye, Tomorrow Never Dies sau The World is Not Enough, ultimul fiind sursa noastră de inspiraţie pentru alegerea sloganului de blog. La final, trecutul este închis, lăsând loc viitorului. Ne este prezentat un prototip Eco, a cărei propulsie va fi pe bază de hidrogen. Viitorul sună bine pentru BMW.

A fost o premieră pentru noi vizitarea unui asemenea muzeu tematic, o plăcută surpriză, o incursiune în timp, pe patru sau pe două roţi. Aşteptăm cu interes următoarea vizită în Germania, pentru a explora la Stuttgart replica pe măsură a rivalei Mercedes Benz. Dar, până atunci, urmăriţi o demonstraţie de Kinetic Sculpture în filmul din intro.

Related posts

8 comments

  1. Am fost in multe randuri la Munchen, dar n-am ajuns inca in Olympiaturm, la BMW si nici la Besucherpark-ul de langa aeroport (cel cu modele de avioane and stuf). Pentru cand mai ajungeti acolo va recomand Deutsches Museum, lumea il cam neglijeaza pe nedrept (sau poate nu stie de el), este unul dintre cele mai misto muzee in care am intrat vreodata! Acolo au mai mult avioane, din cate tin minte (inclusiv o copie fidela dupa avionul Baronului Rosu, am scris ceva de asta si am pus poza pe blog), dar parca sunt si masini, motoare, rachete si multe altele. Nu mai zic de experimentele cu curent electric samd.

  2. Noi nu am avut timp decat pentru un muzeu (eram intre 2 avioane) si evident ca daca a fost sa alegem intre Deutsches Museum unde erau avioane si BMW unde erau masini al meu sot care are numai avioane in cap a ales Deutsches Museum 🙂 Dar bag mana in foc ca il vedem cu prima ocazie cand mai ajungem la Munchen.

  3. Banuiesc ca v-a placut mult, nu? 🙂 Acum imi pare rau ca nu am mers si eu sa vaz muzeul BMW, dar in Munchen sigur mai ajungem…Catalina, exact asa am ales si noi, plus ca nici eu nu sunt asa pasionata de masini, prefer sa vad avioane. Desi in cazul asta chiar imi pare rau, cum ziceam, arata foarte bine masinutele alea 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.