Tsukiji Fish Market

Dacă vă planificaţi cumva o călătorie în capitala Japoniei, luaţi în calcul vizitarea unui obiectiv care la prima vedere nu pare să vă spună mare lucru: piaţa de peşte. Sună banal, dar în realitate e ceva mai mult de atât. Pentru că este oficial cea mai mare piaţă engross de peşte şi fructe de mare din lume!

 

Indiferent câte zile v-aţi propus să staţi în Tokyo, fie că sunteţi aici în vacanţă sau în interes de serviciu, chiar dacă vă place peştele sau nu, faceţi un efort şi treziţi-vă într-o dimineaţă mai devreme, să zicem pe la ora 4. Din orice punct al oraşului aveţi timp să ajungeţi într-un loc unde cea mai neobişnuită reprezentaţie de matineu este spectaculoasă şi gratis în acelaşi timp. Este Tokyo Metropolitan Central Wholesale Market sau, cum o ştie tot japonezul, piaţa de peşte Tsukiji. Se află localizată în zona cu acelaşi nume, aproape de staţiile de metrou Tsukijishijō (linia Toei Ōedo) şi Tsujiki (linia Hibiya) şi de-a lungul anilor a devenit, pe lângă un centru comercial de maxim interes, o importantă atracţie turistică.

Prima piaţă de peşte din Tokyo a fost deschisă de Tokugawa Ieyasu în perioada în care oraşul se numea Edo. Acesta a invitat pescarii să aprovizioneze castelul. Marfa care rămânea era vândută lângă podul Nihonbashi, într-o piaţă numită “uogashi“. În august 1918, pe fondul penuriei de alimente şi din dorinţa de a proteja populaţia împotriva speculanţilor, guvernul a creat noi instituţii specializate în distribuţia alimentelor, în special în zonele urbane. Astfel s-a instaurat o lege a pieţelor engross în martie 1923. În acelaşi an, marele cutremur Kanto distruge o mare parte din Tokyo şi totodată piaţa de peşte din Nihonbashi. După acest eveniment, piaţa a fost relocată în zona Tsukiji, moderna construcţie fiind terminată în 1935, după o specializare în Europa şi America a inginerilor şi arhitecţilor care au contribuit la ridicarea ei.

Pasiunea japonezilor pentru lucrul bine făcut este recunoscută în întreaga lume. Sunt multe domenii în care ating perfecţiunea iar procesarea peştelui este unul dintre ele. Nu e nimeni care să nu fi auzit de celebrul sushi. Ei bine, acesta este întotdeauna preparat din cea mai proaspătă carne de peşte. Locuitorii capitalei japoneze sunt printre cei mai pretenţioşi clienţi, de aceea standardul calităţii produselor este unul dintre cele mai ridicate. În acest sens, reprezentanţii majorităţii restaurantelor din Tokyo vin zilnic în piaţă pentru a se aproviziona cu peştele cel mai proaspăt. Piaţa este deschisă zilnic, mai puţin duminica, de sărbatori şi câteodată miercurea, de aceea în zilele de luni şi joi vânzările scad datorită faptului că marfa este considerată a avea cel puţin o zi de stocare. Programul începe la ora 3 dimineaţa, când sosesc vapoarele, avioanele şi camioanele cu produse din întreaga lume. Un ton, spre exemplu, poate înota liniştit în apele Norvegiei pentru ca, 24 de ore mai târziu să zacă în piaţa de peşte din Tsukiji în aşteptarea noului client. Casele de licitaţii (de obicei angrosişti cunoscuţi în Japonia ca “oroshi gyōsha“) negociază marfa şi o pregătesc pentru licitaţie. Cumpărătorii inspectează preliminar marfa, stabilind detaliile, oferta şi preţul.

Încercaţi să prindeţi primul metrou de la ora 5 pentru a ajunge în timp la licitaţia de ton. De obicei este rezervată doar profesioniştilor licenţiaţi, dar câteodată turiştii au norocul de a fi acceptaţi în număr limitat. Tonul este frumos aliniat. Coada are o mică secţiune pentru a fi studiată calitatea mărfii, de asemenea fiecare exemplar este marcat cu un marker roşu cu date privind greutatea şi provenienţa. Licitaţia începe de obicei la 5.20 şi se termină în jurul orei 7. Cel care o conduce are un debit verbal ieşit din comun, cu inflexiuni puternice ale vocii şi mimici expresive ale feţei. După finalizarea licitaţiei, peştele vândut este pregătit de procesare şi ambalare. Este despicat în mai multe secţiuni, procesatorii folosind fierăstraie electrice speciale. De asemenea, tonul proaspăt este la final tăiat cu topoare şi cuţite foarte lungi (chiar şi de 1 metru) numite Oroshi hocho, Maguro hocho, sau Hancho hocho. În cele din urmă produsele sunt sortate şi încărcate pentru destinaţiile finale.

Piaţa Tsukiji este împărţită în două zone : cea interioară (jonai shijo), unde se află piaţa engross, peştele este procesat iar vânzatorii (circa 900) lucrează la tarabe şi cea exterioară (jogai shijo), plină de restaurante, seafood, unelte de procesat şi articole de pescuit. Majoritatea restaurantelor din această zonă se oferă să vă gătească peştele cumpărat din piaţa interioară. Mare atenţie dacă aţi cumpărat Fugu, o specie extrem de toxică ce conţine o substanţă numită tetrodoxină. Prepararea sa necesită o mare atenţie (nu sunt mulţi bucătari specializaţi) pentru înlăturarea părţilor periculoase ce ar putea contamina carnea. Este considerat o delicatesă şi în consecinţă este foarte scump.

Economic vorbind, mai mult de 700.000 tone de fructe de mare trec anual prin această piaţă, în valoare totală de 600 miliarde yeni. Aproape 2.000 tone de peşte se vând zilnic în piaţa Tsukiji. Numărul angajaţilor variază de la 60.000 la 65.000, incluzând angrosiştii, contabilii, acţionarii, distribuitorii etc. Inspectori ai guvernului metropolitan din Tokyo supervizează activitatea în piaţă pentru respectarea strictă a regulilor de igienă. Calitatea produselor este garantată de profesionalismul angajaţilor săi. Aici se găsesc mai mult de 400 de tipuri de produse, de la cele mai mici sardine la ton de 300kg, de la cele mai ieftine alge la cel mai scump caviar. Turiştii vin în număr mare şi se pierd printre tarabe savurând spectacolul. Angajaţii aflaţi mereu în grabă sunt vădit deranjaţi de ei dar nimeni nu-şi arată dezaprobarea faţă de această situaţie. Totuşi, datorită incidentelor create de turişti s-a hotărât restricţionarea accesului la licitaţiile de ton în perioada 15 decembrie 2008 – 17 ianuarie 2009. Transportul se face cu maşinuţe electrice botezate “Mighty car“. Sunt multe, foarte rapide, se plimbă aproape peste tot (chiar şi printre tarabe) şi doar experienţa şi priceperea şoferilor ne-a scutit de evenimente neplăcute.

Aşadar, daţi o fugă dis de dimineaţă să simţiţi pe pielea voastră viermuiala din cea mai mare piaţă de peşte din lume. E bine să staţi bine la capitolul suportării mirosurilor grele, dar vă asigur că merită din plin. Ca fapt divers, încercaţi o porţie de icre de Manciuria. Noi am luat şi au fost delicioase. Distracţie plăcută şi ボナペテ (Bonapeti), adică poftă bună!

Sursa : Wikipedia

Related posts

J-Hoppers Osaka Central

25-October-2010

În jurul lumii cu Micuțu’

22-April-2015

Cazarea din Ryokan

10-November-2010

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.