Staré město, krásné město. Inegalabila Praga (2)
Praga, oraşul de pe malurile Vltavei, ni se dezvăluie pas cu pas. Să pornim în explorarea lui.
În primul rând nu trebuie să ratezi Hradul, castelul praghez, un simbol al oraşului şi principalul obiectiv turistic din Praga. În anul 863, regele Borivoj a mutat reşedinţa într-un palat numit Praha. Împreună cu anexele şi curtea forma domeniul Castelului Praha, devenind reşedinţa regilor cehi. Ulterior, împăratul Carol al IV-lea a ctitorit în incinta castelului una din cele mai reprezentative catedrale ale creştinătăţii – Catedrala Sfântului Vitus, un monument arhitectonic deosebit, în stil gotic. Azi, castelul este sediul preşedenţiei şi cea mai veche fortăreaţă locuită din lume. Aşezat pe un deal, este văzut din aproape orice colţ al oraşului. Se poate ajunge aici pornind de la baza podului Carol, străbătând străzile aglomerate pline de cârciumi şi magazine de souveniruri până la baza unor scări ce urcă neîntrerupt până la castel. Ajuns sus, vei fi răsplătit pentru efortul depus cu o panoramă incredibilă asupra Pragăi. Dacă vei fi aici spre finalul zilei, vei înţelege de ce i se mai spune Oraşul de aur. Acoperişurile strălucesc în bătaia soarelui de după amiază ca şi cum ar fi poleite. Dacă ajungi la amiază, nu uita să fii la ora 12 la intrarea în palat. Degeaba vei încerca să distragi atenţia vreunui gardian. La fel ca în alte reşedinţe princiare, schimbarea gărzii este un spectacol stradal deosebit.
Una din marile atracţii ale oraşului este Podul Carol, botezat după împăratul mai sus amintit, sub cârmuirea căruia Praga a cunoscut o perioadă înfloritoare. Pe locul vechiului pod Judith, prăbuşit în apele Vltavei a fost ridicat începând din 1358 Karlův most (în denumire cehă), construcţia durând mai multe decenii. Este decorat cu 30 de statui, stil baroc, ce au fost amplasate în jurul anului 1700. A suportat cu stoicism toate marile inundaţii ce au lovit Praga de-a lungul secolelor. Carol este probabil cel mai vizitat pod din lume. Seara, când majoritatea turiştilor se retrage în berării, este momentul cel mai bun pentru o traversare romantică şi fotografii nocturne de senzaţie. Fiind preferatul artiştilor, podul este înţesat zi de zi de pictori, trubaduri sau păpuşari. Cel mai bun punct pentru observarea vânzolelii de pe pod este din vârful unuia din turnurile ce-l încadrează la capete. De acolo, de sus vei avea o panoramă numai bună către castel.
La ore fixe trebuie să te alături mulţimii de gură cască ce se adună ciur în faţa Ceasului Astronomic din piaţa Oraşului Vechi (Staré Město), punctul central al Pragăi, pentru a asista la defilarea figurinelor prin faţa ceasului din turnul vechi. Scurta procesiune se încheie de regulă cu ropote de aplauze şi chiote de bucurie. Pentru a avea o imagine de ansamblu a pieţei, urcă în acelaşi turn (pe scări sau cu liftul) şi vei avea noi perspective, cu mulţimea aplaudacă la ceas, cu turnurile gemene ale Bisericii Tyn ce par a fi mai degrabă desprinse din desenele lui Disney şi cu statuia lui Jan Hus, preotul ce a fost ars pe rug pentru ideile sale anti papale tocmai în mijlocul acestei pieţe aglomerate, pline azi cu turişti, ghizi, studenţi sau mirese, venite cu aleşii pentru o şedinţă foto de neuitat.
Odată coborât, te vei pierde prin labirintul de străzi, trecând pe lângă numeroase magazine, restaurante şi pieţe de fructe şi artizanat până în Piaţa Wenceslas, locul de unde a pornit scânteia Revoluţiei de Catifea din 1989. Pe vreme rece te poţi desfăta aici cu un cârnat aburind şi o porţie de vin fiert. Vara îţi recomandăm o binemeritată pauză la Cafe Tramvaj, două vagoane dezafectate şi transformate ingenios în cafenea. Vei avea o plăcută vedere spre parcul central care se termină la statuia fostului prinţ Wenceslas (devenit între timp sfânt) din faţa Muzeului Naţional pe care l-am cutreierat la prima noastră vizită (eram noi suporteri, dar cultivaţi).
Dacă Budapesta are Dunărea, Parisul are Sena, Cracovia se mândreşte cu Vistula iar Bucureştiul se mulţumeşte cu Dâmboviţa, ei bine, Praga are Vltava iar podurile construite peste el sunt numai bune de admirat la pas … sau din vasul de croazieră. Râul poate părea mic în comparaţie cu altele dar nu puţine au fost momentele în care s-a umflat considerabil, transformând capitala cehă într-o adevărată lagună. Pe malul apei se pot vedea gradat cotele record ale apei şi datele marilor inundaţii. În vremurile bune însă, o plimbare de două ore pe Vltava este o experienţă romantică, mai ales când vei trece prin ecluze. Vei descoperi astfel botelurile, adică hotelurile aflate pe vase staţionare.
Mai departe vei trece pe sub Svatopluk Čech, un pod ce leagă peste Vltava cartierele Holešovice şi Staré Město (Oraşul Vechi). Terminat în 1908, podul are 169 metri lungime, iar până în 1961 a avut şoseaua dintr-un lemn special adus din Australia. Fiind singurul pod în stil Art Nouveau din oraş, beneficiază de protecţia statului. Pe dealul din apropiere tronează un metronom imens. Drumul până la el duce pe scări pietruite, iar panorama din vârf oferă privelişti spectaculoase către Oraşul Vechi, în contrast cu cel nou, aflat în plan îndepărtat. De aici te poţi îndrepta spre castel trecând printr-un domeniu viticol aflat în plin oraş. Cine spune că la Praga se bea numai bere? Un pahar de vin la o terasă şi o vedere către Podul Carol sunt binevenite.
Despre bere, mâncare şi alte cele, în ultima parte.
Am fost in Praga dar am stat f putin.Am vazut doar Ceasul Astronomic din Piata si Podul Carol.Dar a fost suficient pentru a ma hotara sa revin intr-o excursie, de cateva zile de data aceasta,pt a reusi sa vizitez intr-adevar acest oras minunat.