“Lună Plină” sau relaxare şi horror în Biertan
Deşi titlul poate părea puţin deplasat, primul festival de film horror şi fantastic din România a fost pentru noi doar un pretext de a reveni într-unul din locurile preferate. Cum am petrecut o zi “de groază” în Biertan … în rândurile de mai jos.
Am trecut prin micul sat transilvănean de multe ori, atraşi de impunătoarea cetate fortificată cu trei brâuri de zid, aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO şi, de ce să nu recunoaştem, de cochetul restaurant medieval de la poalele ei, unde eşti îmbiat ca un rege cu bucate alese, aşezat confortabil în jilţuri masive ca în vremurile de demult şi gâdilat la urechi cu muzică celtă pusă în surdină. O senzaţie plăcută ce continuă de obicei cu o plimbare relaxantă pe uliţele satului, uliţe de obicei pustii care, începând din acest an vor fi animate cel puţin cu încă o zi. Iar asta datorită unui eveniment desfăşurat în weekendul ce tocmai s-a încheiat şi anume Festivalul de Film Horror şi Fantastic “Lună Plină”, aflat la prima ediţie. Un eveniment unic în România, festivalul a reuşit să strângă în Biertan peste 3.500 de spectatori şi călători. Din a doua categorie am făcut şi noi parte, pentru că filmele horror nu prea ne-au interesat, mai degrabă atmosfera şi animaţia.
Trebuie totuşi menţionat că pe agenda festivalului s-a aflat primul film catalogat “de groază”, Nosferatu, creat prin 1922. Ne-am întrebat cum poate fi organizat un astfel de eveniment într-un sat uitat din inima Transilvaniei iar cu această ocazie am aflat că Biertanul şi-a reactivat vechiul cinematograf, închis de zeci de ani, după ce şi-a trăit anii de glorie în trecut ca sală de bal a unui hotel la modă. Pe lângă el au mai fost difuzate filme în alte două grădini de vară, Melies (în curtea casei parohiale) şi Vertigo (în curtea şcolii). Parcul din centru, aflat la doi paşi de cetate, şi-a regăsit vechea menire de dinainte de război, când funcţiona ca târg săptămânal. În weekend, neguţătorii, artiştii şi mulţimea de gură cască au umplut locul iar muzica, dată puţin cam tare, a animat un loc ce este cufundat de obicei într-o linişte adâncă. După o tură pe la tarabe ne-am oprit şi am degustat din produsele unui producător de lactate din zona Orăştiei. Ne-a servit cu felii de brânză absolut delicioasă (maturată între 6 şi 14 luni), alături de câteva bucăţele de măr. Sper că fotografia este cât se poate de grăitoare 🙂
Pe final de zi am dat o tură prin sat, ceea ce vă recomandăm să faceţi dacă aveţi drum pe la Biertan. Străzile, cam prăfuite ce-i drept, erau totuşi animate de copii şi turişti deopotrivă, iar lumina caldă a după amiezii proiecta pe zidurile vechi ale caselor cele mai neobişnuite culori. Am remarcat că toţi copiii ştiu să dea bună ziua străinilor, în română sau germană. Din orice punct al micii localităţi poate fi admirată cetatea care adăposteşte, aşa cum am scris într-un articol mai vechi, uşa sacristiei, un ansamblu de 15 încuietori ce pot fi activate simultan. Sistemul, care a fost premiat la începutul secolului XX la Expoziţia mondială de la Paris, este şi azi funcţional. Cetatea poate fi vizitată zilnic până în ora 17 iar costul unui bilet de intrare este de 8 ron.
Dacă a fost sau nu Lună Plină în acea seară, doar organizatorii evenimentului pot confirma. Noi nu putem spune decât că am petrecut minunat în cel mai horror moment al Biertanului contemporan. Iar dacă horror înseamnă cel puţin ca în ultimul weekend, atunci să tot miaune motanii la lună … şi data viitoare.
Foarte fain, ce ma bucura articolul vostru!
Am doar o mica modificare: incuietorile sunt 19, iar din culise mi se sopteste ca in iulie si august cetatea poate fi vizitata pana la 7 seara (chiar daca nu au mai schimbat orarul tiparit de pe usa).
Părerile sunt împărțite, ba că are 19 (inițial așa știam și noi), ba că sunt doar 15. La fel am pățit și cu cristelnița de lemn de la Axente Sever – știam că are peste 700 de ani, iar la ultima vizită, acum o lună, mă pomenesc că sunt întrebat de tipa de la administrație – de unde am auzit asemenea bazaconie … că ar fi vorba doar de vreo 200 de ani. Cine pe cine să mai creadă?
Tot luna trecută am intrat la Biertan după ora 17, nu se mai plătea bilet dar nici în biserică nu mai intrai … acum în weekend, la 5 fix au evacuat toată suflarea.