Inginerie extremă – Burj Khalifa, turnul turnurilor
Se spune că din vârful său se poate vedea curbura pământului. Un gigant între giganţi, ridicat acolo unde, în urmă cu doar 50 de ani, beduinii îşi croiau drum spre mare cu cămila, printre dunele aurii. Azi, fiii şi nepoţii lor privesc către deşert de la înălţimea celei mai înalte clădiri din lume : Burj Khalifa.
Dubaiul este un oraş aflat într-o continuă schimbare. De la micul sat pescăresc din urmă cu jumătate de secol, odată cu descoperirea petrolului, a crescut într-un deceniu cât altele în zece, devenind una din marile metropole ale lumii. Iar ultimul deceniu a fost decisiv, când ritmul construcţiilor a accelerat. Ambiţia arabilor, puternic susţinută cu banii scoşi din mult râvnitul aur negru a dus la modificarea hărţii oraşului, prin construirea insulelor artificiale în mare sau popularea deşertului cu giganţi din sticlă şi oţel. De niciunde au răsărit zgârie norii. Au apărut adevărate oaze cu lacuri şi fântâni din ce în ce mai sofisticate, cămila a fost înlocuită cu Land Cruiser-ul iar corturile simple cu clădiri moderne, arhitecturi îndrăzneţe ce sfidează legile fizicii.
După o primă vizită în 2005, ne-am reîntors după 5 ani şi am găsit un oraş complet schimbat. Un nou city se ridicase între timp, Dubai Marina, neterminat ce-i drept, dar acolo unde era odinioară nisip se ridicau sfidător coloşii supraetajaţi. O linie completă de metrou a apărut şi ea, de-a lungul unei autostrăzi cu 6 benzi pe sens ce duce spre capitala Abu Dhabi. Atunci, neavând la îndemână confortabilul metrou, am ales taxiul, un mijloc convenabil de transport. Am dorit să ne oprim la baza şirului de zgârie nori ridicaţi în doar 10 ani în deşert, pentru a ne pierde printre ei şi a-i admira la pas. Înainte de a coborî în dreptul hotelului Dusit Thani (cu o arhitectură deosebită, ca un arc), taximetristul a dat ocol unei zone care aparent nu ne spunea mai nimic. Şantiere obişnuite, nimic construit însă. Şoferul avea să ne lămurească imediat : este locul unde va fi ridicată cea mai înaltă clădire din lume. Deja primise un nume : Burj Dubai, în limba arabă burj însemnând turn. Pe lângă ea, vor fi construite cel mai mare mall din lume, un ansamblu de alte clădiri şi cele mai mari fântâni arteziene, Dubai Fountains. Într-un cuvânt, Dubai Downtown. Atunci ne-am spus: merită o întoarcere prin 2010.
Iată că, printr-un concurs de împrejurări, nu neapărat că ne-am fi propus, am revenit în Dubai fix în 2010, într-o escală de 3 zile în drum spre China. Ne-am întors în acea zonă, de data asta cu noul metrou. Deşi ştiam că proiectul fusese finalizat (între timp apăruse Google Earth şi am putut explora online aria), la faţa locului nu ne-a venit să credem ce au putut ridica arabii în 5 ani. Ţinând cont că ne aflam aici la 6 luni după deschiderea oficială, uimirea a fost şi mai mare. În faţa noastră, dominând autoritar totul în jurul său, se ridica în bătaia soarelui un colos.
Burj Khalifa (Arabă: برج خليفة “Khalifa Tower”) este turnul suprem, cea mai înaltă construcţie din lume la acest moment. A fost rebotezat în onoarea actualului preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, în semn de respect pentru suportul său în realizarea proiectului. Turnul spulberă orice record de înălţime al vreunei structuri ridicate vreodată de om. Construcţia a demarat la 21 septembrie 2004 şi a fost finalizată la 1 octombrie 2009. O întreagă armată formată din experţi aduşi din întreaga lume a contribuit la ridicarea sa. S-au folosit cele mai noi tehnologii, cele mai bune materiale, niciun efort financiar nu a fost prea mare. Nucleul structural în formă de “Y”, în triunghi echilateral (inspirat de o floare a deşertului, Hymenocallis), ajută la diminuarea forţei vânturilor. Nu insist pe date de structură. Câteva statistici însă sunt deosebit de interesante.
Astfel, Burj Khalifa, pe lângă titlul de cea mai înaltă clădire a planetei deţine nu mai puţin de alte 13 recorduri mondiale, printre care:
– cea mai înaltă antenă din lume – 828m
– cea mai înaltă structură de sine stătătoare construită vreodată
– cel mai înalt lift (urcă până în vârful extrem al clădirii)
– cel mai rapid lift – 64km/h sau 18m/s
– cele mai multe etaje – 160 (în mod ciudat, pe o placă de prezentare aflată la parterul clădirii se menţionau 200 de etaje)
– cea mai înaltă clădire din lume ce găzduieşte o zonă rezidenţială – există aici hotelul Armani , cu cele 304 camere
– cea mai înaltă platformă de observaţie, aflată la etajul 124
– cea mai înaltă piscină, situată la etajul 76
– cea mai înaltă moschee (etajul 158) – altfel te rogi, ştiindu-te mai aproape de Allah
– la construcţia ei s-a folosit cea mai mare pompă verticală de beton – 606m.
Până la finalizarea sa, mai multe structuri din lume îşi disputau supremaţia, fiecare privind din punctul său de vedere. Astfel, pentru o vreme, între Sears (actualmente Willis) Tower din Chicago şi Turnurile Petronas din Kuala Lumpur s-a dat lupta pentru titlul de cea mai înaltă clădire, motivul zâzaniei fiind antenele. Au venit apoi taiwanezii cu Taipei 101, care le-a întrecut pe amândouă, dar nici ei nu au stat liniştiţi. Canadienii din Toronto au revendicat titlul cu CN Tower, care nu era recunoscut ca şi clădire. Polonezii din Varşovia aveau o superantenă (KVLY-TV Mast) mai înaltă ca a tuturor celorlalţi dar … era doar antenă. Ei bine, cei din Dubai au închis gura tuturor. Au ridicat clădirea la 828m deasupra oricărei structuri, fie ea clădire, turn sau antenă. Se spune că pe timp bun şi vizibilitate maximă, vârful său poate fi zărit de la 95 km distanţă. Baza şi restul clădirii nu pot fi văzute datorită curburii pământului. Pentru amatorii de senzaţii tari, turnul se poate, evident, vizita. O asemenea namilă nu e simplu de întreţinut. Numai spălatul tuturor geamurilor, de sus până jos, se face în aproximativ 3 luni. De aceea, cîștigurile obţinute din vânzarea biletelor ce duc la platforma de observaţie reprezintă o sursă importantă de venit, mai ales că preţurile sunt destul de piperate. În acest sens, vă recomand să cumpăraţi în avans biletele de pe internet cu câteva zile înainte. Diferenţa este semnificativă: un bilet luat online de pe pagina oficială costă 100 AED (1 EUR = aprox.5 AED), pe când la intrare costă 400 AED. În plus, aveţi programare şi nu riscaţi să rămâneţi jos. În ziua vizitei am uitat confirmarea tipărită la hotel, însă nu a fost nicio problemă. Ne-au făcut copii la paşapoarte şi au emis bilete noi.
Platforma de observaţie se află la 620m înălţime, fiind evident cea mai înaltă din lume. Se numeşte AT THE TOP şi a fost deschisă publicului la 5 februarie 2010. Turnul a fost oficial inaugurat o lună mai devreme dar, după numai 3 zile, liftul s-a blocat, având drept urmare amânarea accesului publicului către platformă. Se intră prin Dubai Mall, printr-un labirint de culoare, plin de filme, date tehnice, proiecţii etc, ca o pregătire teatrală pentru ceea ce va urma. Se trece înainte prin filtre, iar dacă aveţi rucsaci sau alte bagaje va trebui să le lăsaţi la intrare. Ajungeţi la lift, care vă va lansa ca o rachetă până la platformă în mai puţin de un minut. Ajunşi sus, aveţi posibilitatea de a ieşi afară, există o secţiune în aer liber. Ridicaţi privirea şi veţi vedea alţi 200 m de clădire mai sus. Avantajul e că puteţi fotografia direct, fără să vă deranjeze vreun geam, dezavantajul e că fanta este prea mică și puteți scăpa aparatul sau telefonul, care ar ajunge jos cu viteza unui proiectil. Despre panoramă nu e nimic de comentat. Se pot distinge în zare insulele artificiale, în special The World. În mod ciudat, deşi eram la o înălţime de două ori mai mare ca a turnului Eiffel, nu am simţit această diferenţă, deşi coloşii de pe autostrada Sheikh Zayed păreau mici cutii de chibrituri. De sus puteţi admira şi spectacolul magnific al fântânilor aflate la baza turnului. Rulează câte 5 minute la oră fixă după amiaza până târziu în noapte, aşa că aveţi ocazia să le vedeţi în reluare de la sol.
Dacă e să ajungeţi în Dubai, un must see, poate principala atracţie ar fi să vă urcaţi în turnul Burj Khalifa. Veţi avea o imagine de ansamblu a ceea ce au reuşit să construiască arabii în deşert. Vă veţi minuna şi veţi face mai multe cruci, mormăind în barbă că aşa ceva nu este posibil. Dar realitatea vă va contrazice. Burj Khalifa este în acest moment cea mai înaltă, dar titlul nu se ştie cât va sta în picioare. Viitoarea cea mai înaltă clădire din lume, Dubai Creek Tower este deja în construcție, cu termen de finalizare 2025. Se estimează că va fi prima care va trece pragul de 1km. Japonezii proiectează o piramidă care va răsări cândva în mijlocul golfului Tokyo. Cine ştie cât de înaltă va fi? Vom trăi şi vom vedea.
Si eu am ajuns in Dubai in 2010 (mai), am fost cam peste tot dar in Burj Khalifa nu am mai intrat, nu m-a atras in mod deosebit. Plus ca ma gandeam ca de sus de acolo se vede ca din avion :-). Poate o sa urc insa data viitoare, daca zici ca merita totusi…Tot anul trecut am urcat si in CN Tower. Apropo de ce ziceai tu mai sus, intr-adevar in muzeul Guiness Book of Records de la Niagara scria ca zvonurile cum ca CN Tower ar fi fost intrecut de Burj Khalifa la capitolul World's Tallest Tower sunt neadevarate, pentru ca un turn este definit ca o cladire in care mai putin de 50% din constructie reprezinta "usable floor space" 🙂
Păi vezi … fiecare o dă cotită astfel încât al lui să fie cel mai înalt 😉
Până una alta, e cel mai tare. Ai fost cu o lună înaintea noastră. Cred că trebuia să urci, noi țintim mereu turnurile, pentru panorame. Eu abia așteptam să-l urc … de fapt, escala în Dubai a fost în primul rând motivată de Burj Khalifa.
Culmea e ca si noi ne urcam de regula in turnuri, dar aici n-a fost sa fie 🙂 Oricum, parerea mea e ca Dubaiul merita vazut din nou in cativa ani, avand in vedere cat de rapid rasar noi surprize pe acolo 😛 Asa ca sigur vor mai fi ocazii. Saptamana viitoare plec in Qatar, or avea si pe acolo vreun astfel de turn, stii ceva? Stiu ca erau mai multe proiecte, dar habar nu am ce s-o fi finalizat si ce nu…
Ești o fericită, de ceva timp îmi doresc să ajung în Qatar. Să iei cât se poate de multe informații, apoi să le detaliezi frumos pe blog. Și multe fotografii. Se pare că Aspire Tower e cea mai înaltă structură, are 300m. Sigur trebuie să fie și un punct de observație. Să înțeleg că e în drum spre China, așa cum ți-ai propus …? Uite un site interesant despre turnuri și nu numai:
http://www.emporis.com/application/
De aici îmi trag multe informații.
Nu, din pacate a trebuit sa amanam China, au intervenit altele. O sa facem alt circuit in martie-aprilie si apoi om mai vedea ce va mai fi. Eu am o vorba, am bagat de seama de ceva vreme cum calatoriile ma aleg pe mine, nu eu pe ele. Se pare ca nu ma vrea China…inca :-P.Iti dai seama ca o sa fiu numai ochi si urechi pe acolo, mai ales ca prea multe nu stiu despre Qatar 🙂 Mersi de site, ma uit acum.
Pot să cârcotesc și eu nițel? Am un nepot care muncește acolo de vreo 2 ani. Cică pe lângă minunățiile alea de insule artificiale pute de-ți cade părul din nas … scuzați! Parcă zicea că nu-i canalizare ori ceva de genul ăsta … n-aș putea să bag mâna-n foc că ăsta e motivul, eram la botezul fiică-sii când îmi povestea și era cam tare pălinca aia …
@bubumaia – Emiratele Arabe Unite sunt situate