Dubai, perla neagră a Orientului Mijlociu

Zăcămintele uriașe de petrol l-au pus pe harta marilor metropole ale lumii. Crește într-un an cât altele în șapte, într-un ritm trepidant, dincolo de limite, ignorând atât barierele logistice și financiare cât și vicisitudinile vremii. Deschis întregii lumi, într-o societate multiculturală incredibil de variată, emiratul este menționat ca unul din locurile cu cel mai ridicat nivel de trai de pe pământ. Dragi prieteni, e vremea să aterizăm în Dubai!

 

Iubit și blamat deopotrivă, emiratul Dubai este, fără îndoială, o experiență unică. Ritmul construcțiilor este uimitor, infrastructura te copleșește, opulența nu are practic limite … toate acestea sunt oferite cu generozitate din veniturile obținute din petrol, un izvor de bogăție aparent nelimitat. Dincolo de coloșii de oțel există deșertul, adevăratul simbol al Arabiei. Cămilele au fost înlocuite de bolizi, palmierii din oaze sunt acum retroproiectați pe mare, clădirile tind către stratosferă, într-un ansamblu arhitectural unic și avangardist care schimbă an de an harta unui oraș.

Dacă ar fi să luăm doar din statistici informația cu nivelul de trai am ridica ușor din sprânceană, neîncrezători. În momentul în care ajungi să discuți cu oamenii care au ales să trăiască acolo, începi să realizezi că nu sunt doar povești. Iar după două-trei zile de explorări te convingi că în Dubai lucrurile merg ca pe roate, într-o societate în care aproape totul este dictat de bani. Ai convingerea că tot ce se întâmplă acolo este pe fast-forward, ca și cum orașul a lipsit de la apelul de dimineață și până spre seară vrea să recupereze tot, ba chiar să o ia înainte. Totul este posibil.

De la pescuitori de perle la exportatori de petrol. De la caravanele cu cămile la convoaiele de Land Cruisere. De la deșert ca-n palmă la Burj Khalifa. Schimbările sunt uriașe, mai ales că s-au produs într-un timp atât de scurt. A fost nevoie de o scânteie iar aceasta a fost viziunea unui singur om – șeicul Rashid bin Saeed Al Maktoum. Veniturile emiratului erau asigurate din comerț, într-o vreme în care afacerile cu perle erau deja pe o pantă descendentă. Intrarea în scenă a petrolului a schimbat cu totul scenariul iar decorul (pardon, deșertul) a început să se schimbe. Din acel moment, Dubaiul a început să se dezvolte accelerat. Conștienți că robinetul se va opri la un moment dat, arabii au căutat alternative, au investit în infrastructură, au dezvoltat neîncetat tot ce le puteau alimenta vistieria – industria aviatică, imobiliarele, sectorul financiar și nu în ultimul rând turismul. Azi, doar 5% din veniturile emiratului vin din petrol. Aeroportul internațional este cel mai mare hub, asigurând legătura între Orientul Mijlociu și Europa, Africa ori Australasia, compania Emirates deține cea mai mare flotă de Airbus A380, mii de zgârie nori brăzdează orașul.

Am susținut întotdeauna că Dubai nu este o destinație turistică în sine, mai degrabă una de tranzit … dar se pare că această idee începe să pălească. Cu siguranță am fi contraziși de rezidenți și asta pentru că activitățile pe care le poți avea aici sunt nenumărate. Plajă? La discreție, deși bălăceala în ceai poate fi neplăcută uneori. Spații verzi? Din ce în ce mai multe. Natură? Ia dă o fugă în afara orașului și vezi peste ce dai. Skyline? No comment. Tradiție? Hai puțin prin orașul vechi. Hoteluri de 5 stele? Ce glumă bună … Shopping? Am auzit bine? Păi aici este raiul!

Trecem repede peste asta și prin Dubai Mall, cel mai mare din lume … bla, bla, bla (unde mai pui că încă îl extind), doar pentru a ajunge la cea mai înaltă clădire – Burj Khalifa (828m), la baza căreia poți admira celebrele fântâni, cele mai mari … sacrilegiu, tocmai au fost detronate de unele din Manila! Nici Burj Khalifa nu se va mai bucura mult timp de recordul absolut, vecinii saudiți au deja în lucru clădirea de 1km. Arabii vor contracara cu Dubai Creek, un complex nou care va găzdui noul turn vedetă (mai înalt decât Khalifa), creație a celebrului Santiago Calatrava, turn ce va fi finalizat în 2020, la timp pentru Expoziția Mondială. Iar dacă ai chef de opulență, ia un taxi-limuzină sau metroul suspendat și mută cuibul în Dubai Marina, mai exact în zona de fițe JBR. Pe măsură ce te depărtezi de downtown, privind înapoi către amalgamul de clădiri, îți vine instant să fredonezi celebrul marș imperial din Star Wars. A log time ago, in a galaxy far, far away … hmm, nu prea îndepărtată, fie vorba între noi.

Odată debarcat în Dubai Marina te așteaptă alte provocări. O plimbare pe promenadă, relaxare la terase, o degustare pe la vreun bar sofisticat. Surpriza plăcută a fost tramvaiul, care dă orașului un ușor iz european și care te plimbă printre zgârie-nori, peste poduri și ape, până la baza insulei artificiale Palm Jumeirah. Merită să dai o tură cu monorailul, pornind pe tulpină până la Atlantis – de acolo, panorama către oraș este incredibilă! Am crezut, în urmă cu 7 ani că insula a fost terminată. Câtă naivitate! Se lucrează din greu la alte ansambluri rezidențiale, la malluri și la proprietățile exclusiviste, dispuse pe petalele imensului palmier. Iar dacă vrei o imagine de ansamblu, combinată cu adrenalină la maxim, ia-ți un zbor și un salt cu parașuta chiar deasupra insulei. Ieftin, doar 500 de euro 😉

Skydive Dubai. Foto: skydivedubai.ae

Trecem peste faptul că poți schia (pe zăpadă, nu pe nisip) la peste 40 de grade Celsius. Asta e fumată demult. Pentru o experiență de neuitat, cumpără o zi în deșert. De dimineață, de seară sau chiar peste noapte. Deși nu eram la prima sau la a doua incursiune, n-am rezistat nici de data asta. Pentru că nu poți ajunge în Dubai fără să te dai măcar o dată cu un 4×4 pe dune experimentând forța copleșitoare a unui motor V8 (merge și un V6), dansul din buric (ceva mai târziu, în tabără), eventual o plimbare cu cămila prin deșert sau o tură cu skateboard-ul pe cel mai fin nisip posibil.

Și cum deșertul nu e îndeajuns, am prelungit șederea în Dubai cu o zi pentru o escapadă în afara orașului, dincolo de betoane și oțel. La 130km sud-est de Dubai am pășit în munții Hajar, în aria de conservare a Munților Hatta. O altă față a Dubaiului, un loc pitoresc, unic, plin de viață, unde aventurierii și amatorii de biodiversitate pot experimenta de toate – trekking, kayaking, mountain biking, cățărare sau campări pe malul lacului, înconjurați de munți. Uriașul rezervor de apă al lacului Hatta și barajul asigură energia întregii zone. Și dacă nu mă credeți pe cuvânt, priviți fotografiile și clipul de mai jos.

Dincolo de ritmul amețitor, de numărul de benzi al autostrăzilor, de înălțimea clădirilor, de căldura insuportabilă, de infinitul deșertului sau orgoliul și ambițiile nemăsurate ale șeicilor, o călătorie în Dubai este un “must do, once in a lifetime”, fie că ajungi aici ca turist, în tranzit sau cu afaceri. Emiratele nu stau locului o clipă. Cât de mult vor reuși arabii să forțeze imposibilul? Deșertul este limita … cerul … sau poate apele Golfului?

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.