#GreekExplorer – Kérkyra, bijuteria Mediteranei

Insula care nu a fost niciodată păgână. Plajele din Dassia și Ipsos. Moraitika – mare, soare și glycine. Incursiune prin Corfu Town. Palaiokastritsa, locul unde muntele se scaldă în mare. Shoturi de lichior de Koum Quat. Socializare în orașul din port.

 

Episodul anterior: #GreekExplorer – pe urmele sihaștrilor ortodocși

În mitologia greacă se spune că Poseidon, zeul mărilor, a fost îndrăgostit de frumoasa nimfă Korkira, fiica lui Asopus și a Metopei. Poseidon și-a răpit iubita și a dus-o pe o insulă pustie, renumită pentru plajele sale și apele limpezi ale mării. Aceasta a primit numele nimfei – Kérkyra. Astfel este cunoscută în ziua de azi grecilor. Restul lumii o știe drept Corfu.

Parte a arhipelagului Insulelor Ionice, Corfu este în zilele noastre una din marile atracții turistice ale Mediteranei. Istoria și-a pus amprenta asupra insulei iar contrastul cu Grecia continentală este evident. Aflată de-a lungul secolelor în stăpânire bizantină, venețiană, franceză sau britanică, Corfu a beneficiat din plin de influența vestică, în special în stilul arhitectonic al clădirilor. Acest lucru l-am observat și noi, cutreierând străduțele înguste din Corfu Town în cele două zile în care am poposit aici. Locuitorii săi se mândresc cu faptul că, spre deosebire de continent, insula nu a fost niciodată cotropită de otomani. Din acest motiv sunt diferiți față de conaționalii lor prin gândire și comportament, inclusiv prin limbaj – întotdeauna deschiși față de străini. E și normal, ținând cont de faptul că insula trăiește în special datorită turismului. Sezonul estival începe oficial la 1 mai și se termină la 30 octombrie. În realitate acest sezon începe cu două luni mai devreme și ține până la început de decembrie. În Corfu găsim unul din cele mai importante centre universitare din Grecia, astfel că insula este plină de tineri, în special în capitală. Vă întrebați probabil care este sportul preferat de corfioți? Ei bine, datorită influențelor britanice, cricketul a ajuns să aibă propriul teren în mijlocul orașului, lângă Platia Leonida Vlachou, cea mai mare piață din zona mediteraneană.

Iată-ne deci în Kérkyra, în a doua zi de #GreekExplorer. Avem la dispoziție două zile pentru a explora insula. Mult prea puțin, o săptămână ar fi fost ideală. Suntem cantonați ceva mai la nord de Corfu Town, într-o mică stațiune numită Dassia. Este aprilie și valul de turiști încă nu-și face simțită prezența. Plajele sunt pustii. În Dassia vin turiști în special din Anglia, Germania și nordul Europei iar plajele sale înguste sunt deseori acoperite de gazon. Ceva mai sus, în Ipsos, atmosfera este absolut superbă, în mare parte datorită panoramei golfului care se întinde până în Dassia. O plajă așezată la poalele unui munte, având pe marginea cealaltă a drumului un sătuc animat … ce-ți poți dori mai mult? Poate un ouzo cu gheață!

Sătucele ce vin la pachet cu plajele sunt atemporale, atmosfera fiind foarte apropiată de cea a Greciei autentice. Moraitika – Mesonghi, stațiuni situate în mici golfulețe sunt de o frumusețe aparte. Am încercat aici apa încă rece a mării, într-un sirtaki imaginar, asemeni lui Zorba, care dansa frenetic pe plajă. Lipsea muzica, nu și entuziasmul.

Spre amiază am pornit spre capitala Corfu Town, situată în partea est-centrală a insulei și apărată de cele două fortărețe, ca semn al dominației, timp de patru secole a venețienilor. Orașul, intrat în patrimoniul UNESCO din 2007, poate fi văzut cel mai bine de la vechea fortăreață (Palaio Frourio), în vârful căreia tronează o cruce și un far ce pare părăsit, în fapt un observator militar. La baza muntelui, în interiorul zidurilor fortificate am găsit biserica Sf.Gheorghe, al cărui interior a fost recent restaurat, bombardat fiind de trupele germane în cel de-al doilea război mondial.

Ne-am pierdut pe străzile Kérkyrei până târziu în seară. Străzile înguste din centru au acel farmec al zonei mediteraneene. Clădiri vechi, coloniale, piațete ce amintesc mai degrabă de micile orașe siciliene, taverne pitorești și magazine de souveniruri. Reperul orașului vechi îl constituie turla înaltă cu ceas a bisericii ce poartă hramul sfântului Spiridon, patronul spiritual al insulei. Din acest motiv, majoritatea bărbaților din Corfu își iau al doilea nume ca fiind Spiridon.

Dis de dimineață pornim spre vestul insulei, pregătiți să ne întâlnim cu una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei, aflată în stațiunea Palaiokastritsa, la 25 km de orașul Corfu. În autocar se vehiculează noțiunea de plajă Blue Flag. Bănuind că este vorba despre un loc deosebit, dar nefiindu-ne familiară denumirea, întrebăm pe alții și așa aflăm că acest steag albastru este acordat plajelor din întreaga lume care întrunesc condițiile de cea mai înaltă calitate în ceea ce privește apa mării, nisipul și serviciile existente.

Așadar, plaja din Palaiokastritsa se numără printe cele 2.808 plaje din întreaga lume ca frumusețe și ecosistem desăvârșit. Iar Grecia este a doua țară ierarhizată în funcție de numărul plajelor sale Blue Flag (în număr de 395), secondând Spania (cu 578). Din păcate în România există o singură plajă decorată, în nordul stațiunii Mamaia. Dar dacă stăm să ne gândim … este normală această discrepanță. În timp ce noi avem doar 225 km de coastă, Grecia are peste 13.600 km!

Drumul este superb, cu șoseaua șerpuind de-a lungul coastei, cu verdele crud al copacilor și rozul-cyclamen al florilor copacilor lui Iuda. Dacă cineva ne-ar fi povestit cât de frumoasă este Grecia primăvara, în lunile apilie-mai, pe cuvânt că nu am fi crezut. Dar văzând cu ochii noștri culorile incredibile ne-am propus să revenim aici tot primăvara. În aceste luni sunt înflorite Floarea Paștelui (Glycina, cum se spune la noi) și copacul lui Iuda (de origine mediteraneană, cu flori ce cresc direct de pe trunchi sau ramuri mai vechi de un an).

Palaiokastritsa a fost locul preferat în trecut de politicieni și vedete de la Hollywood, înainte ca turismul să ia amploare. Șase golfuri pitorești fac din Palaiokastritsa (sau Paleokastritsa în unele ghiduri) un loc idilic. Muntele e la un pas de țărm iar marea liniștită și apele limpezi dau impresia că ești într-o imensă căldare glaciară. În liniștea dimineții nu se aud decât valurile molcome și sunetul talăngilor unei turme de capre ce coboară dealul.

Ar mai fi mult de explorat aici, dar chemarea lichiorului de Koum Quat, specific insulei Corfu, se face simțită. Pornim către fabrica Mavromatis, o afacere de familie fondată în anul 1965 și vizităm locația perfect adaptată turiștilor dornici de cumpărături. Mai întâi ni se arată fructul iar apoi trecem la degustat lichiorul mult vestit. Fructul de Koum Quat (în latină Fortunella) este extrem de rar în Europa, de fapt el crește doar în insula Corfu, unde a întâlnit condiții prielnice similare cu cele din Asia, de unde a fost adus în anul 1846. Fructul are forma unei portocale în miniatură, puțin mai alungită și poate fi consumat proaspăt, murat, confiat, sub formă de jeleuri, gem, dulceață, compot sau … lichior cu conținut de 20% alcool. În funcție de partea care este pusă la macerat, lichiorul poate fi portocaliu (obținut din macerarea cojii) sau alb-gălbui (obținut din miez). Fiind unul din simbolurile locale, se îmbuteliază în sticle de forma insulei. Cu un gust deosebit de aromat și dulce în același timp poate fi consumat cu gheață sau sub formă de cocktail cu suc de portocale. Localnicii sunt mândri de unicitatea fructului de Koum Quat și știu cât se poate de bine să pună în valoare acest fapt în fața turiștilor.

Și pentru că am vorbit de localnici, nu putem să nu remarcăm modul în care am socializat cu ei pe străzile din zona portului. Fiecare pe limba lui. Am primit în dar rozmarin, ambrosium și lămâi, culese direct din copac. Ospitalitate tipic grecească. Efharisto, Corfu! Ne vom întoarce cu siguranță.

Episodul următor: #GreekExplorer – acolo unde zeii își făceau de cap

Recomandarea noastră de cazare pentru insula Corfu, stațiunea Moraitika: Nasos & Daisy Hotel and Studios 3*, partener al agenției Tramp Travel.

Acest articol a fost scris în infoturul #GreekExplorer: Corfu, Evia și Grecia Continentală” organizat de Turism Market în parteneriat cu agenția de turism Tramp Travel și cu sprijinul Nikonisti, Travel with a Smile, Lamonza și Art&Craft.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.