Festivalul Tămâioasei de la Pietroasele

“Două lucruri mă alină, al meu chin și a mea boală, damigeana când e plină și femeia când e goală.
Unul bea că-i băutor, altul bea că-i bestie, numai eu că am umor, beau așa, de chestie.
Oare nu-ți mai amintești vorba din bătrâni lăsată … din beție te trezești, din prostie niciodată …” – Păstorel Teodoreanu

 

Când vine toamna și viile încep a rugini, e semn bun: strugurii sunt copți, iar culesul este aproape. În zona Dealul Mare din apropierea Buzăului, la început de septembrie e forfotă mare. Nu pentru că maeștrii vinificatori se grăbesc să intre în podgorii. Cel puțin la Pietroasele, această acțiune este precedată de o mare petrecere câmpenească: Festivalul Tămâioasei, care deschide practic sezonul culesului de struguri.

Cloșca cu puii de aur nu este singurul tezaur descoperit la Pietroasele. Localitatea este renumită mai ales pentru soiul de vin alb creat chiar aici, la stațiunea de cercetare viticolă. Culoarea sa galben-aurie, ce se intensifică pe măsură ce vinul ajunge la maturitate și aroma sa divină cucerește pe loc orice degustător. O singură boabă coaptă de tămâioasă românească te duce pe culmile extazului aromatic, asemeni lui Ratatouille din celebrul desen animat. Fie că e sec, demidulce sau dulce, tămâioasa te cucerește cu arome de busuioc, flori de tei, stafide ori migdale. Dealtfel, migdalele sunt cultivate intens în zonă și o asociere cu vinul este întotdeauna binevenită.

La Pietroasele am ajuns de mai multe ori în ultimul an dar nu am participat niciodată la Festivalul Tămâioasei. În fapt, este o petrecere similară celor întâlnite în zona Branului (cu muzică tradițională, grătar și … vin în loc de bere). Momentul principal îl constituie dansul fecioarelor care, conform tradiției, storc primul must de tămâioasă dansând în linul plin de struguri albi, atent vegheate de un bărbat în rol de Bachus. Mustul se scurge în butoi iar publicul este invitat să deguste, în ritmuri și chiote de veselie. După acest eveniment, porțile cramei sunt deschise. Tura este scurtă, suficientă însă pentru a descoperi, printre butoaiele imense (bine camuflate în întuneric), stive de sticle, cu vin vechi de aproape o sută de ani.

Cu o seară înainte de festival am fost în vie, împreună cu Vasilică, expertul vinificator și proprietarul pensiunii La Butoaie. Hamburgul, tămâioasa, merlotul, apoi o doză zdravănă de busuioacă ne-au dat gata până la asfințit. E greu să reziști tentației. Ceva mai târziu a urmat degustarea din cramă. La final, decizia: Tămâioasa Românească de Pietroasele este cel mai de soi … soi 🙂

Dragi prieteni, la Pietroasele sezonul abia a început. Dacă vă doriți o experiență bahică de neuitat, de un somn zdravăn la butoi, de o degustare de must și vin, de veselie și voie bună, nu mai stați pe gânduri. Zona Buzăului este o destinație de vacanță ideală.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.