Declanşăm Poveşti … în Ţara Bârsei

Un vechi proverb spune: ‘câte limbi ştii a vorbi, atâtea vieţi vei trăi’.
Extrapolând, aş putea spune: ‘câte călătorii faci, atâtea vieţi vei trăi’.” 

Mihai Moiceanu, fotograf

 

De fiecare dată când ajungem pe plaiuri brănene avem un sentiment de linişte, de libertate. Ne bucurăm privind către panoramele incredibile de la poalele Bucegilor sau Pietrei Craiului, acolo unde viaţa, în ciuda marilor schimbări, îşi continuă nestingherită cursul. Dealurile înverzite, brăzdate de fânul proaspăt cosit, dobitoacele din bătătură, brazii ce străjuiesc biserica cea veche, dangătul clopotului ce răsună peste văi, vestind sfânta slujbă de duminică, crestele încă înzăpezite ale munţilor, adierea vântului şi scârţâitul balansoarului, toate aceste lucruri simple reprezintă o binemeritată evadare dintr-un cotidian apăsător.

În ultima incursiune am învăţat însă că lumea pe care o admirăm poate fi văzută dintr-o altă perspectivă: prin lentila unui obiectiv. Prin intermediul unei fotografii, lumea noastră capătă propria poveste. Şi cum ştim deja că “o fotografie face cât o mie de cuvinte”, ne imaginăm cum, cu o simplă apăsare a declanşatorului devenim creatorii propriei lumi de poveste. Dar oare cât de buni “povestitori” suntem?

Pasiunea pentru fotografie există în fiecare dintre noi, într-o stare latentă. De cele mai multe ori privim prin aparatul foto la fel cum privim cu ochiul liber, încercând să aducem pe hârtie (sau pe ecranul calculatorului, mai nou) exact ceea ce credem că există în realitate. Dar micile detalii fac diferenţa, ele compun acea lume de poveste. Jocul cu lumina, cu umbrele, cu sentimentele sau cu expresiile, toate acestea – completate cu un bagaj minim de cunoştinţe şi detalii tehnice – duc în final la momentul în care imaginea prinde viaţă. Iar săptămâna trecută am învăţat să dăm viaţă fotografiilor, asemeni magicienilor.

Mihai Moiceanu este un astfel de magician. Fotografiile sale ne duc în lumea poveştilor de pretutindeni: acasă la huţuli, în îndepărtata Patagonie, la poalele Himalayei sau chiar aici, lângă noi, pe dealurile brănene. Niciuna din creaţiile sale nu a fost realizată prin simple declanşări. Pentru că este un pasionat călător, Mihai intră mai întâi în lumea celor pe care îi fotografiază. Programul fix şi timpul scurt pentru un singur obiectiv nu există – poate sta ore în şir într-un singur loc până găseşte cel mai bun cadru pentru povestea sa. Traseele turistice clasice sunt rar întâlnite în incursiunile sale. Interacţiunea cu localnicii este amănuntul cel mai important în economia unei fotografii. Astfel, subiectul ce urmează a fi imortalizat nu este afectat de prezenţa aparatului. Legătura devine mai strânsă în momentul în care cel fotografiat îşi vede chipul în ecran, astfel că următoarele cadre sunt mult mai simplu de realizat. Pe lângă toate aceste mici detalii, Mihai învaţă şi cunoaşte obiceiurile locului. Lumina de răsărit, spre exemplu, combinată cu gerul şi fumul ce iese din casele localnicilor crează cadre incredibil de frumoase.

Prin intermediul PhotoTOUR, Mihai Moiceanu organizează sesiuni foto în care ne invită să ne căutăm propriile poveşti. Grupate sub conceptul workshop foto, el propune diverse teme. E ceva cu totul diferit faţă de o călătorie clasică, cu toate acestea fiecare incursiune este o călătorie în sine, una în care nu sunt bifate neapărat locuri. În funcţie de tema propusă, fotograful caută un subiect. În Deltă, spre exemplu, cuibăritul poate fi un subiect. În Ţara Lăpuşului cositul este un alt subiect. În Bucovina, tăiatul şi prelucratul lemnului constituie la fel de bine un subiect. Oamenii şi animalele care dau viaţă tuturor acestor îndeletniciri apar în cadrul de poveste şi completează scena. Pe tot parcursul workshop-urilor, Mihai ne învaţă cum să descoperim cadrul perfect, punctând de fiecare dată cu sfaturi privind tehnica folosită: punctele de forţă, diagonala, liniile de fugă şi alte detalii ce transformă o banală poză într-o fotografie de calitate.

În cadrul evenimentului #DeclanşămPoveşti, desfăşurat zilele trecute la Peştera şi Braşov, am avut ocazia de a lucra alături de un profesionist. Şapte bloggeri de călătorie (LoredanaCezarAlexCarminaNickyDragoş şi subsemnatul), alături de doi câştigători ai concursurilor organizate cu câteva zile înainte (Horaţiu şi Pali) au pornit pe străzile din Braşov şi pe dealurile din satul Peştera în căutarea poveştilor. Misiunea s-a dovedit destul de dificilă în condiţiile în care vremea ni s-a împotrivit cât a putut ea de mult. Printre reprizele de ploaie şi scurtele escapade ale soarelui, am călătorit în lumea fotografiei, înarmaţi până în dinţi cu sculăria din dotare. Pentru ca workshop-ul să îşi atingă scopul, Nikon ne-a pus la dispoziţie o mare parte din echipament, conform dorinţelor exprimate anterior. Astfel am testat camere foto ca D7000, D7100, D600, inegalabilul D4 şi o serie de obiective precum fixul de 50mm f/1.8, un fisheye, 24-70mm f/2.8 sau teleuri: 18-300mm ori 80-400mm. Pe lângă toate aceste minuni tehnologice am testat accesorii de studio precum blende, reflectoare, stative, trepiede. Sesiunea de portrete indoor sau cea de foto-food (săracul păstrăv, a fost vedeta serii) şi orele de teorie picantate cu analiză pe produs şi noţiuni de postprocesare au completat bagajul nostru de cunoştinţe în ale fotografiei.

Şi cum era de aşteptat, pe final de workshop ne-am ales cu ceva premii şi cadouri. La secţiunea “foto de acasă” premiul a fost adjudecat de TravelBadgers cu expresivul sadhu mustăcios de la Pashupatinath, Nepal. Nu vă dezvălui premiul pentru că surpriza ar putea fi repetată în alte ediţii, cert e că le-a reuşit 😉 A doua secţiune, “foto din workshop” a fost câştigată de Călător sau Turist? iar premiul a fost un album semnat de Mihai Moiceanu.

Concluzionând … abia aştept tura din Delta Dunării! Şi vă sfătuiesc să încercaţi unul din pachetele propuse de PhotoTOUR. Veţi experimenta, veţi trăi şi veţi învăţa lucruri noi. Mihai Moiceanu este un profesor desăvârşit şi un bun partener de călătorie, un om plin de voie bună, cu care poţi sta o noapte întreagă la un pahar, bancuri şi poveşti cu urşi fără să te plictiseşti.

Evenimentul #DeclanşămPoveşti a fost organizat de Explore Travel şi PhotoTOUR, susţinut de Nikon, Pensiunea Casa Boierească PeşteraBistro de l’Arte Braşov şi Ana Hotels Poiana Braşov.

Related posts

3 comments

  1. Am urmarit povestea si pe FB. Mi-am tot propus sa fac si eu “scoala” in domeniu dar deocamdata ” raman ce-am fost’, vorba poetului:) Minunate fotografii! Felicitari pentru premiu, Badgers!

    • Mulțumesc. Adevărul e că îmi doresc o ieșire prin Vietnam sau Patagonia cu Mihai, dar va trebui să adun ban cu ban pentru asta … până atunci mă mulțumesc cu un workshop prin țară, sunt sigur că este la fel de interesant 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.