Cazarea din Ryokan
Cine călătoreşte în Ţara Soarelui Răsare se loveşte de barierele culturale ce diferenţiază societatea japoneză de cea europeană. Însă acest lucru nu trebuie să deranjeze, dimpotrivă, cel mai bun lucru ar fi să experimentaţi. De ce nu aţi începe prin a vă caza la un ryokan?
Întâi de toate, ce este un ryokan? Călătorii japonezi trăgeau în vremurile de demult, în perioada Edo (1603 – 1868), la astfel de hanuri aflate pe marginea drumurilor comerciale importante. Camerele erau simple, aranjate şi decorate în clasicul şi tradiţionalul stil japonez. Nu existau paturi ca cele de acum, separarea de podea fiind asigurată de o suprafaţă confecţionată din orez numită tatami. Peste el urma direct aşternutul. Mai mult, din economie, pernele erau umplute cu boabe de orez. Uşile erau glisante iar pereţii din hârtie. O cerinţă de bun simţ era scoaterea încălţărilor la intrarea în cameră. Aceasta era dotată cu minimul necesar, călătorul nefiind interesat decât de un loc deasupra capului.
În zilele noastre ryokan-ul a evoluat în dotări însă în mare parte păstrează stilul minimalist şi tradiţional al hanurilor de altădată. În oraşele mari din Japonia găsim din ce în ce mai puţine astfel de cazări, în special datorită lipsei de spaţiu şi concurenţei mari din partea lanţurilor hoteliere sau a hostelurilor. Japonezii de rând preferă să se cazeze mai nou în minusculele camere din hotelurile capsulă, pentru că în Japonia totul este vechi şi tradiţional sau nou şi ultramodern. Întâlnim ryokan-uri dotate cu tot confortul, mari, spaţioase, însă de obicei foarte scumpe. Turistul obişnuit, cu rucsac în spate, nici nu se gândeşte să experimenteze aşa ceva la preţuri astronomice. Dar există locuri în care, chiar dacă nu se respectă ad litteram stilul, vă puteţi bucura de confortul unui ryokan la preţuri acceptabile. Un astfel de loc este cel în care am fost şi noi, Asakusa Ryokan Toukaisou din capitala japoneză, Tokyo.
Aşa cum sugerează şi numele său, este amplasat în zona Asakusa din oraşul vechi (Shitamachi), una din cele mai frecventate de turişti. Nu departe se află cel mai vechi templu budist din Tokyo, Sensō-ji. Transferul este facil, metroul (linia Ginza) se află la 5 minute de mers pe jos, cu acces uşor la reţeaua de tren urban Yamanote, care vă poartă oriunde în oraş. Este situat pe o străduţă lăturalnică, nu departe de cea principală, astfel încât vă va asigura o linişte deplină în timpul nopţii. Un supermarket bine aprovizionat îl găsiţi chiar în strada principală, la 2 minute de mers, foarte util, ştiind bine faptul că Japonia este în general o ţară scumpă. In interior nu e nimic spectaculos. Holul de la intrare este mic şi curat, recepţia la fel. De fapt este mai mult hostel decât ryokan, are paturi la comun, însă în momentul rezervării e recomandat să alegeţi o cameră dublă cu baie privată. Personalul este amabil şi dornic să vă rezolve toate cerinţele. Camera este mică (maxim 2,5X2,5), există un hol la intrare şi toaleta, separată de duş.
Odată acomodat cu spaţiul limitat veţi descoperi însă că micul vostru ryokan este chiar confortabil. “Patul” este gata făcut, pernele de orez vă aşteaptă să le încercaţi. Dacă rulaţi din două mişcări simple saltelele şi le împingeţi într-o latură a camerei, aţi făcut suficient loc pentru o mică petrecere. Într-o nişă în zid găsiţi o măsuţă, un televizor şi un dulap elegant ascuns. Aveţi chiar şi un cuier. Coşmelia e dotată cu aer condiţionat. Tot ce vă trebuie.
La momentul şederii noastre, în toamna lui 2008, o astfel de cameră a costat 7.000 ¥/noapte, la acel moment însemnând 70 US$/noapte. Rezervarea am făcut-o pe situl Hostelworld cu 10% plătiţi în avans. Datele de contact sunt:
Asakusa Ryokan Toukaisou, Tokyo, Japan
2-16-12 Nishi Asakusa, Taito-ku, Tokyo, 111-0035,
Telefon : +81-3-3844-5618
Email : info@toukaisou.com
http://www.toukaisou.com/index.html
Aşa că, dragi prieteni călători, ca şi data trecută, vă doresc 別れを、お楽しみください, adică “Wakare o, o tanoshimi kudasai” (drum bun şi distracţie plăcută) în Tokyo!