Balloon bayram pe cerul Cappadociei

Natura este un arhitect desăvârșit. A modelat în timp adevărate opere de artă, în cele mai diverse forme și materiale. Alături i-au fost soarele, apa, vântul. În inima Anatoliei, marele arhitect a insistat până în cele mai mici detalii iar vechii săi locuitori au desăvârșit creația, adăugând sare și piper (a se citi istorie și tradiție) unor locuri magice, desprinse din povești. Cum am putea cuprinde aceste minunății într-un singur plan?

 

Industria zborului cu balonul a luat amploare în Cappadocia în urmă cu mai bine de douăzeci de ani. Aproximativ treizeci de companii operează în prezent zboruri de agrement în Parcul Național Göreme, aglomerând în fiecare dimineață cerul cappadocian cu zeci de baloane colorate, într-un dans frenetic al bunei dispoziții. În zilele senine, numărul lor depășește lejer suta. Fiecare nacelă înghite în medie 20 de pasageri plus unul sau doi piloți. Ținând cont că o astfel de călătorie costă ceva (în funcție de abilitatea mușteriului de a negocia, ea variază între 80 și 160 euro de persoană) iar decolările sunt zilnice (inclusiv iarna, atunci când vremea permite), faceți o simplă înmulțire și veți realiza dimensiunile considerabile ale acestei industrii. Dincolo de datele statistice rămân exuberanța zborului și imaginile apoteotice ale unui relief ce îți taie practic respirația, salturile sau coborârile, incursiunile – câteodată la limită – printre hornurile ascuțite, accelerările pe verticală, planările razante, răsăritul, jocul de lumini și umbre, senzația de adrenalină. Dacă ai apucat să fii părtaș măcar o dată la un astfel de spectacol, îți vei dori pe veci încă un zbor, apoi încă unul și încă unul. E ca un drog.

Și nu spunem asta în necunoștință de cauză. Am povestit despre impresiile primului zbor cu balonul, descriind cu lux de amănunte procedurile și operațiunile de dinainte și cele de după aterizare. Am revenit în Cappadocia după numai un an și nu am ratat cireașa de pe tort. De această dată am ales compania Atmosfer, ghidați de un tânăr pilot, Yaşar Bişgin, născut chiar pe aceste meleaguri. Dealtfel e bine de știut că un balon cu aer cald nu poate fi manevrat decât pe verticală, prin mânuirea celor patru butelii cu gaz. Deplasarea pe orizontală se face în funcție de curenții de aer. Astfel, dacă locul de decolare este întotdeauna știut, aterizarea este total necunoscută. Din acest motiv, echipa de la sol își urmărește propriul balon care poate ateriza câteodată în pustiu, pe o plantație privată (există înțelegeri între companii și fermieri) sau, în cel mai rău caz, într-o piscină. N-ar fi chiar cel mai rău caz. Deși accidentele sunt extrem de rare, ele există. În ascensiunea pe verticală, un balon poate întâlni pe traiectorie un altul fără ca pilotul să poată observa. Aici contează experiența și numărul de zboruri, dar acest amănunt nu trebuie să vă descurajeze. Zborul cu balonul este foarte sigur.

Dacă aveți frică de înălțime și nu doriți sub nicio formă să urcați în nacelă ori prețul piperat depășește bugetul dar totuși vă fascinează dansul baloanelor printre formațiunile stâncoase, nu disperați. Există o variantă comodă de a lua parte în direct la acest spectacol impresionant. În Göreme veți găsi un punct panoramic ideal, aflat în imediata vecinătate a primelor locuri de decolare. Situat pe un deal, deasupra orașului, oferă la scenă deschisă privitorului, de la o înălțime considerabilă, întreaga desfășurare de forțe. Setul de fotografii de mai jos este făcut chiar din acel punct. Cei mai norocoși pot privi de la fereastra grotei personale (în cazul nostru de la Arif Cave Hotel) sau de pe terasa hotelului. Singura condiție este să vă treziți ceva mai devreme, pentru că zborul cu balonul se desfășoară întotdeuna la matineu. Un alt punct de stație ar fi chiar de pe crestele roșiatice din Red Valley, de unde puteți surprinde cadre superbe, mai ales după răsăritul soarelui.

Ce ar mai fi de spus? Senzațiile nu pot fi descrise în cuvinte. Așteptăm o nouă incursiune în Cappadocia și un nou zbor cu balonul. Pentru că viața … trebuie trăită!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.