Arome nepaleze (1) – piaţa
Gastronomia stradală face parte din experienţa culinară a unei călătorii. Este modalitatea de a trăi atmosfera în direct şi de a te integra perfect în peisaj. Ce poate fi mai savuros decât un sandwich, o cafea, o îngheţată, o baclava sau un porumb fiert, gustate pe fugă în plină stradă, între două obiective turistice?
Dar atunci când diferenţele între ţara de origine şi zonele vizitate sunt extrem de mari, este de preferat doar să observi acel suflu gastronomic local stradal şi să alegi restaurante cât se poate de curate, din zone turistic-comerciale, unde sunt cât mai mulţi turişti. Este în fapt, o măsură de protecţie pentru o vacanţă reuşită.
Nepalul este în contrast faţă de tot ceea ce am învăţat în materie de curăţenie şi ordine.
Ceea ce nu am întâlnit în nici o altă ţară vizitată până acum este faptul că în Nepal se folosesc cu predilecţie vase din alamă/cupru: farfurii, tacâmuri, căni, tigăi, oale. Este ciudat când mănânci să simţi greutatea tacâmurilor şi a cănilor, dar metalul are efect dezinfectant.
La fast-food: nepalezii gătesc pe stradă diverse tipuri de snack:
- Lipii cu diverse umpluturi
- Gogoşi în bucătăria exterioară a unei cârciumi din drum
- Scovergi
- Mâncare mai ‘serioasă’
- Clătite
La măcelărie: aş putea spune că aceste măcelării erau mai centrale, mai curate şi mai bine aprovizionate. Cele din zone limitrofe funcţionau în spaţii absolut insalubre după standardele noastre de curăţenie şi nu aveau oferta atât de bogată” de carne.
- În Durbar Square
- Într-un loc oarecare din Patan
- Pe o stradă lăturalnică din Kathmandu
La Piaţă: în orice colţ al lumii, “Piaţa” reprezintă un subiect de interes. Treci în revistă rapid parte din gastronomia respectivei ţări şi citeşti nivelul de trai al locuitorilor. În Nepal, “Piaţa” este pretutindeni, îţi pare că fiecare om are un coş cu produse de vânzare, la fiecare colţ sau intersecţie, fiecare îşi laudă marfa, accentuând farmecul locului.
- Marfă de vânzare
- Marfă de vânzare
- Crăiţele sunt flori importante pentru nepalezi. Le întâlneşti oriunde, sub formă de ghirlande. Au un parfum discret și ţin foarte mult.
- Ardeii iuţi sunt parte integrantă din gastronomia nepaleză.
- La piaţă, peştele se vinde prăjit ori uscat.
- Ardeii iuţi, usturoiul, ghimbirul şi roşiile tip “prunişoare” sunt ingrediente nelipsite în bucătăria nepaleză.
- În zona comercială, poţi găsi magazine foarte dichisite de condimente, care pur şi simplu te vor uimi.
- Ardei iuţi
- … sau de către vânzătorii ambulanţi, care şi-au amenajat bicicletele special pentru acest tip de mini afacere.
- Marfă de vânzare
- Piaţă volantă în Durbar Square, Kathmandu
- În magazinele locale, produsele se vând vrac, direct din saci.
- Peşte uscat
- Marfă de vânzare
- Produsele sunt expuse pe jos, în marea majoritate a cazurilor.
- De asemenea, fructele se vând la piaţă …
- Glumind sau nu, cred că aceşti ardei reprezintă un dezinfectant natural absolut necesar.
În spatele acestor fotografii şi descrieri găseşti forfota, agitaţia, claxoanele, socializarea, culorile, mirosurile, praful, zâmbetele. Este diversitate.
Sweeeeeeet pics 🙂
Mai degrabă … Spicy 🙂
si eu am pregatit ceva asemanator despre Maroc si chiar seamana oarecum, desi aici se pune baza pe condimente 🙂 Si pestele nu se vinde numai crud. Ardeiul se foloseste mai putin, desi ardeiul iute e iubit, au chiar un preparat (gen ketchup) unul din cele mai iuti din lume, uhhhh
am mancat saksuka,nu stiu exact daca asa se scrie corect,un fel de salata arabeasca,facuta din ardei iute in primul rand si diverse alte legume.la gust era buna dar daca nu erai obisnuit cu IUTE era imposibil de mancat.