Arome nepaleze (1) – piaţa

Gastronomia stradală face parte din experienţa culinară a unei călătorii. Este modalitatea de a trăi atmosfera  în direct şi de a te integra perfect în peisaj. Ce poate fi mai savuros decât un sandwich, o cafea, o îngheţată, o baclava sau un porumb fiert, gustate pe fugă în plină stradă, între două obiective turistice?

 

Dar atunci când diferenţele între ţara de origine şi zonele vizitate sunt extrem de mari, este de preferat doar să observi acel suflu gastronomic local stradal şi să alegi restaurante cât se poate de curate, din zone turistic-comerciale, unde sunt cât mai mulţi turişti.  Este în fapt, o măsură de protecţie pentru o vacanţă reuşită.

Nepalul este în contrast faţă de tot ceea ce am învăţat în materie de curăţenie şi ordine.

Ceea ce nu am întâlnit în nici o altă ţară vizitată până acum este faptul că în Nepal se folosesc cu predilecţie vase din alamă/cupru: farfurii, tacâmuri, căni, tigăi, oale. Este ciudat când mănânci să simţi greutatea tacâmurilor şi a cănilor, dar metalul are efect dezinfectant.

La fast-food: nepalezii gătesc pe stradă diverse tipuri de snack:

La măcelărie: aş putea spune că aceste măcelării erau mai centrale, mai curate şi mai bine aprovizionate. Cele din zone limitrofe funcţionau în spaţii absolut insalubre după standardele noastre de curăţenie şi nu aveau oferta atât de bogată” de carne.

La Piaţă: în orice colţ al lumii, “Piaţa” reprezintă un subiect de interes. Treci în revistă rapid parte din gastronomia respectivei ţări şi citeşti nivelul de trai al locuitorilor. În Nepal, “Piaţa” este pretutindeni, îţi pare că fiecare om are un coş cu produse de vânzare, la fiecare colţ sau intersecţie, fiecare îşi laudă marfa, accentuând farmecul locului.

În spatele acestor fotografii şi descrieri găseşti forfota, agitaţia, claxoanele, socializarea, culorile, mirosurile, praful, zâmbetele. Este diversitate.

Related posts

4 comments

  1. si eu am pregatit ceva asemanator despre Maroc si chiar seamana oarecum, desi aici se pune baza pe condimente 🙂 Si pestele nu se vinde numai crud. Ardeiul se foloseste mai putin, desi ardeiul iute e iubit, au chiar un preparat (gen ketchup) unul din cele mai iuti din lume, uhhhh

  2. am mancat saksuka,nu stiu exact daca asa se scrie corect,un fel de salata arabeasca,facuta din ardei iute in primul rand si diverse alte legume.la gust era buna dar daca nu erai obisnuit cu IUTE era imposibil de mancat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.