Am zburat cu … Emirates
A fost una din cele şase companii aviatice de 5* din lume. Confortul din avion este de necontestat, clasa economică depăşind lejer business-ul altor competitori. La bordul său te simţi cu adevărat răsfăţat. Am zburat şi noi cu Emirates, de aceea o recomandăm cu toată încrederea.
Din păcate nu aterizează încă pe aeroporturile din România, însă un prim pas a fost deja făcut. Unul din principalii concurenţi, Qatar Air, a pus primul avion pe pista de la Henri Coandă luna trecută. Este deci de aşteptat ca arabii din Emirate să stea cu ochii pe vecinii lor în ceea ce priveşte eficienţa rutei Doha – Bucureşti. Am remarcat nu o dată că românul umple consistent un avion Emirates până în Dubai, chiar dacă momentan urcă în el abia la Istanbul (principalul nod către Asia). Până în Turcia, legătura o face Tarom. În ciuda acestor neajunsuri, o rezervare la Emirates nu este dificilă, pentru că există un birou de ticketing în Bucureşti.
În ceea ce ne priveşte, compania arabă este prima opţiune pentru zborurile către Asia. Bineînţeles, preţul a fost de fiecare dată determinant. Şi de fiecare dată am reuşit să zburăm mai ieftin decât cu restul companiilor. Singurul dezavantaj a fost escala suplimentară din Istanbul, dar timpul scurt între avioane (câteodată prea scurt, de o oră) a eliminat acest dezavantaj.
Emirates este compania aviatică oficială a Emiratelor Arabe Unite, cu baza în Dubai. Pe 25 octombrie 1985 inaugurau primul zbor. La acel moment aveau în dotare doar două aparate de zbor. Azi, Emirates dispune de o flotă de 137 de avioane ce acoperă peste 100 de destinaţii din întreaga lume, răspândite pe 6 continente. Cu ei se ajunge până în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă sau Africa de Sud. An de an flota este mărită şi reînnoită, pentru că arabii pun pe primul plan siguranţa zborurilor şi calitatea serviciilor. În anul 2005, compania a lansat cea mai mare comandă de aeronave : 42 de Boeing 777, într-o tranzacţie de 9,7 miliarde USD. Dealtfel, Emirates zboară cu cele mai performante avioane, în mare parte mari, de cursă lungă : Boeing 777, Airbus A330, A340 iar de curând li s-au alăturat noile aparate A380. Emirates a fost a doua companie care a comandat aceşti giganţi, după Singapore Air, iar cel puţin 3 au fost livrate (anul trecut le-am văzut de la mică distanţă pe aeroportul din Dubai). Cel puţin 8 A380 urmează să intre în flotă în următorii ani. Am ratat la mustaţă un zbor Dubai – Beijing cu acest avion, din păcate a fost introdus la o lună după întoarcerea noastră.
Confortul din interior spune totul. Când treci de pe Tarom pe Emirates, ai impresia că ieşi dintr-o berlină şi urci într-un BMW. Scaunele confortabile, mâncarea excelentă şi programele de divertisment îţi vor face călătoria mai uşoară ca niciodată. Zboruri de 7-8 ore vor trece fără prea mult stres. De ceva timp a fost implementat un nou sistem interactiv numit ICE, cu ecran personalizat. Asta înseamnă că fiecare pasager are propriul televizor, situat în tetiera scaunului din faţă. Ecranul este digital, iar sistemul dispune de o telecomandă completă cu fir. Selecţia independentă face ca pasagerul să nu aibă nicio treabă cu ceilalţi, alegându-şi programele după preferinţă.
Telecomanda multifuncţională vă va pune un pic în încurcătură la primul zbor. Pe o parte veţi găsi butoanele pentru canalele video şi radio (nu mai puţin de 600 la număr, la business şi first class – 1.200 de canale digitale pe ecrane wide), iar pe partea opusă tastele şi un mic joystick pentru jocuri. Selecţia este de asemenea generoasă. Până în Australia am jucat o grămadă de poker şi chiar am câştigat destui bani. Virtuali, desigur, ar fi însemnat să-mi scot zborul şi încă ceva pe deasupra, dar probabil că jocurile sunt setate special pentru a gâdila în fund pasagerul. Dacă doriţi să daţi un telefon de la 12.000 metri altitudine, nicio problemă – băgaţi cardul de credit în fanta telecomenzii şi vorbiţi. Această facilitate e pe cale să devină în curând inutilă, deoarece Emirates este prima companie (şi din câte ştiu, la acest moment, singura), care permite folosirea telefonului mobil personal în avion. Deocamdată pe anumite zboruri, dar numărul lor creşte de la lună la lună.
Să trecem la capitolul păpică – aici vorbim de răsfăţ şi dezmăţ. Emirates a câştigat multe premii în clasificările Skytrax (cele mai bine cotate) în ceea ce priveşte masa servită la bord. Noi vorbim de meniurile de la clasa economică (vă daţi seama ce era la business/first class). De fiecare dată am coborât plini din avion, mai ales când aveam mai multe curse într-o zi sau zborul era mai lung de 6 ore, pentru că în acest caz beneficiam de două mese. Fiecare pasager primeşte meniu şi are de ales dintre două feluri. Nu prea e loc la măsuţă pentru că tava este burduşită cu mâncare în exces. Pe lângă felul principal aveţi salată, aperitive, desert şi fructe. O adevărată desfătare. Băuturile sunt foarte variate, cele alcoolice sunt gratis şi doar şampania se plăteşte.
În rest, confortul Emirates este completat de perne, pături şi scaune care se lasă generos pe spate. La business şi first class rabatarea este la 180⁰. Am văzut pliante cu clasele superioare, first class reprezintă de fapt un mic apartament cu uşă, ca la compartimentul din tren. Preţul este însă terifiant. Pentru călătorii princhindei, Emirates s-a gândit la toate. Bebeluşii beneficiază de spaţiu în locurile din faţă şi la cerere pătuţ, în aeroport se pot închiria gratis cărucioare. Există de asemenea meniuri pentru cei mici şi o tonă de programe de desene animate. Familiile cu copii au prioritate la îmbarcare. Mai mult, dacă plodul are noroc să zboare de ziua lui, primeşte din partea echipajului un tort şi alte cadouri.
Pasagerii Emirates se bucură pe multe aeroporturi de săli de aşteptare exclusive, dotate cu internet Wifi gratuit. De asemenea, pentru anumite hoteluri din Dubai, transferul cu limuzina este moka. Emirates a implementat sistemul de bonusare Skywards prin acumularea de mile. Completaţi un formular online şi în câteva zile veţi primi din Dubai un card. Posesorii de carduri beneficiază de alte facilităţi, cum ar fi selectarea meniului, totul din faţa calculatorului. Eu am setat pe seafood şi de ani de zile primesc în avion fructe de mare, ca o a treia opţiune, suplimentară. În Dubai s-a dat în folosinţă terminalul 3, rezervat exclusiv zborurilor Emirates, care nu sunt deloc de neglijat : nu mai puţin de 700 de zboruri pleacă săptămânal de pe acest aeroport. Trebuie de asemenea menționate amabilitatea și profesionalismul însoțitorilor de zbor, precum și a angajaților de la sol. Politica companiei este de a folosi un echipaj internațional, astfel încât la orice cursă personalul vorbește nu mai puțin de 10-15 limbi.
Concluzionând, am dori să călătorim de fiecare dată la acest nivel de confort cum este cel de pe aeronavele Emirates. Arabii nu fac niciun rabat de la calitate şi cu toate acestea reuşesc să vină pe piaţă cu preţuri competitive, de multe ori sub nivelul concurenţilor. În plus, un stopover în Dubai este incitant şi benefic în acelaşi timp, mai ales pentru zborurile lungi. Iar dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor, gândiţi-vă la un singur lucru : ce arab îşi deturnează propriul avion …?
Sursa : Emirates
Cele 6 companii de 5 stele din lume de fapt sunt 7 🙂
http://www.airlinequality.com/StarRanking/5star.htm
De acord cu tine, sunt tari de tot arabii! Eu am avut marele noroc de a sta la Business cand am zburat cu Emirates in India, iti pot confirma ca este o experienta incredibila, wow! Poate o sa scriu o data despre asta…
Nu știam de Hainan și Kingfisher … în cazul ăsta ori trebuie să fie 8, ori între timp au retrogradat pe Emirates la 4*, că acolo îi văd … deși, sincer nu prea cred că de anul trecut au făcut rabat de la calitate. Cum ai reușit să stai la Business …? Vreau și eu!
Am uitat sa scriu, si la Qatar Airways se poate folosi mobilul in avion, nu doar pe Emirates 🙂 Si din cate am inteles se mai pregatesc si alte companii sa implementeze chestia asta. As fi curioasa cat costa, insa, banuiesc ca nu e tocmai ieftin 🙂
Da, cred ca au retrogradat Emirates…acum este Qatar Airways printre cele 7, si zau ca inteleg de ce 😛
Poți să scrii un articol cu impresii despre Qatar, acum că sunt proaspete … sunt principalii concurenți ai lui Emirates, în opinia mea … să știm și noi ce vom alege pe viitor. Ai putea să încerci chiar o comparație.
Nu prea pot sa ii compar pentru ca la Qatar am stat la Economy :-))) Cat despre concurenti, sa nu-i uitam pe Etihad Airways (cu care inca nu am zburat dar sunt tari de tot), n-as sti care dintre astia trei e mai cu mot 🙂 Si orice clasament am incerca noi sa facem, cred ca s-ar putea schimba oricand, la cat de preocupati sunt toti de a-si imbunatati constant serviciile. Bravo lor, oricum!