Corespondenţă din Paris (1)

Bonjour, mes amis, transmitem în direct din Paris prima noastră corespondenţă. Până acum o făceam pe mail, dar iată că între timp am intrat în rândul lumii şi ne-am tras blog …

 

Suntem aici de două zile şi jumătate şi suntem deja rupţi de picioare, pentru că am tot alergat prin oraş de dimineaţă până spre seară fără oprire. Probabil oboseala ni se trage şi de la vântul şi aerul rece care nu vor să se ducă, iar primăvara pare că nici aici nu va sosi curând. Asta în ciuda faptului că soarele încearcă din răsputeri să se facă simţit pe cer. Mâine se pare că vom avea şi ploaie, aşa că vom pleca din hotel cu umbrela după noi. Nu-i nimic, în Paris sunt multe de vizitat indoor. Ne-am propus pentru mâine o incursiune la Versailles…poate scăpăm de ploaie. Ce am făcut până acum …? Păi, întâi am decolat din Bucureşti. Am mers cu un low cost (deh…bilete ieftine luate încă din august), iar zborul cu Blue Air a decurs normal, mai ales că am reuşit să adorm în premieră fix cu 5 minute înainte de aterizare. Smucitura şi zgomotul cu care avionul s-a aşezat pe pista aeroportului din Beauvais m-a trezit brusc, speriat şi convins fiind că încă suntem în aer şi s-a întâmplat vreo bubă cu avionul. Care, apropo, era aproape plin, iar cam un sfert erau conaţionali coloraţi, ce probabil cumpăraseră doar bilet dus. Dar au fost foarte decenţi, nu le-am simţit deloc prezenţa. Transferul către oraş se face cu un autocar, destul de scump (15 euro doar dus, nu se acordă reducere pentru bilet dus-întors).

Ca să nu o lungesc, prima seară am petrecut-o în zona La Defence, care ne-a plăcut dar nu la modul în care ne aşteptam, probabil că din cauza zgârie norilor din Dubai şi Hong Kong e greu să fim uşor impresionaţi. Am fost însă (din nou) daţi pe spate, la propriu şi la figurat de inegalabilul Tour Eiffel, care nu se dezminte şi cucereşte pe loc pe oricine are privilegiul de a-l admira îndeaproape. Nu l-am mai urcat (am făcut-o acum doi ani) dar priveliştea de sus este una din cele mai spectaculoase din toată lumea. Parisul este un oraş extraordinar, meticulos proiectat de pe vremea lui Napoleon iar acest lucru se vede cel mai bine de sus.  Când veţi ajunge pe aici vă recomand să mergeți în Tour Eiffel atât ziua cât şi pe timp de noapte. Un alt punct de belvedere ideal (poate chiar mai bun decât Eiffel) este din turnul Montparnasse, unde un lift (cel mai rapid din Europa, susţin francezii) ne-a dus până aproape de 200m înălţime. Avantajul acestui loc este că vezi Parisul de sus…având inclusă imaginea turnului Eiffel, lucru imposibil dacă ai fi chiar în vârful lui Eiffel. Deci, luaţi în calcul varianta. De asemenea, la sugestia lui Imperator, am pornit turul în Paris urcând pe acoperişul Arcului de Triumf. Aici se vede cel mai bine sistematizarea oraşului, pornind cu cele 12 bulevarde care pleacă din Charles de Gaulle-Etoile şi axa care uneşte pe aceeaşi linie La Defence, Arcul de Triumf, bulevardul Champs Elysees, Place de la Concorde, trecând mai departe prin Jardin des Tuileries până în cel mai celebru muzeu al lumii, Luvru. În care nu am intrat, preferând să-l amânăm pentru următoarea vizită. Azi am văzut în schimb Musee d’Orsay, cu extraordinarele sale galerii de artă. În fosta gară devenită între timp muzeu am admirat picturi semnate de Monet, Renois, Degas sau Ingres, tabloul “Mama lui Whistler” (cel de care a făcut atâta mişto Mr.Bean într-unul din filmele sale), plus celebrul autoportret al lui Van Gogh.

Bineînţeles, nu am ratat intrarea în celebra catedrală Notre Dame. Din păcate, coada pentru accesul pe acoperiş ni s-a părut cam mare, aşa că am pus acest obiectiv alături de Luvru pentru data viitoare. Pentru că Parisul cere musai cel puţin un repetir. Chiar dacă, spre exemplu, incursiunea la Sacre Coeur ne-a cam dezamăgit. Locul musteşte din păcate de senegalezii omniprezenți (şi mulţi) care nu se sfiesc să te agaţe pentru toate şmecheriile (noi credem că sunt puşi pe furtişaguri, aşa că i-am ocolit cât am putut, a existat şi un episod neplăcut cu ei, din fericire fără urmări). Zona din faţa catedralei a devenit loc de bâlci, plin de breakdanceri (nu am nimic cu ei, dar acolo chiar nu e locul lor să se desfăşoare), lume ca la urs, iar plăcerea de a admira panorama oraşului păleşte în faţa atenţiei faţă de buzunarul propriu. Nici vorba de romantism, dacă eşti pierdut în visele amorului te trezeşti în fundul gol. Dar Parisul nu înseamnă doar Sacre Coeur, ci mult mai mult, înseamnă atmosfera străzii, eleganţa oamenilor, aromele care răzbat din cârciumile pline de şarm din Cartierul Latin, podurile peste Sena, sunetul acordeonului. Este un oraş 100% turistic, chiar prea turistic uneori, dar ce-i al lui e al lui. Mai avem două zile pline pe care sperăm să le fructificăm din plin. Dacă nu aţi ajuns încă în capitala modei, ar fi cazul să programaţi o ieşire. Poate ar fi bine să fie spre vară, dar atunci va trebui să înfruntaţi hoardele de turişti. Altfel, mai puneţi o haină pe voi. Au revoir, mes amis, că acum mergem să dăm o tură prin Galeriile La Fayette.

Am uitat să vă spun că de la geamul camerei de hotel se vede Tour Eiffel …! 🙂

Related posts

14 comments

  1. Sunteti siguri ca vreti sa mergeti la Versailles? Si mai ales pe ploaie?! Mi-e teama ca veti fi dezamagiti. V-as recomanda sa mergeti in Disneyland, daca nu ati fost deja. Pentru o zi sa va intoarceti la copilarie.

  2. Dacă rămâneți prin Paris până pe 27 martie, încercați să mergeți la un spectacol mai puțin convențional. Duel-Opus2 se numește spectacolul și se joacă în “La Grande Comedie” Cafe-Theatre din 42, Rue de Clichy 75009, Paris. Unul dintre cei doi ce prezintă spectacolul este român. S-ar putea să îmi mulțumiți (sau nu).

  3. Cu mare placere! In locul vostru, as incerca sa ajung si in una din micile piete de cartier(in general tin pana pe la ora 1 dupa masa). Merita sa vedeti la mama lor acasa branza, fructele de mare si in general tot ce poti gasi intr-o astfel de piata. Nu stiu daca vorbiti franceza, dar cautati pe google "march

  4. Si uite ca mi-am mai amintit ceva…Atelierul Brancusi, de langa Centrul Pompidou…De fiecare data cand trec pe acolo nu ma pot impiedica sa spun persoanei cu care sunt…:"Brancusi e roman!".

  5. Bonjour! Vezi, am zis eu că și voi sunte?i “cățărători”, ca noi. Și noi ne-am cățărat pe Arcul de Triumf Și în Tour Montparnasse și, deși era august, bătea un vânticel subțire, că n-am putut sta mai mult de 15 minute. Voi cât ați rezistat? Nici imaginea de pe Arcul de Triumf nu-i rea. Apropo de Blue Air, exact aceleași impresii le-am avut și eu la zborul în Spania din februarie luna asta, doar că procentul “coloraților”, eu l-am estimat la ceva mai mult, dar, la fel, niciun reproș în ce privește comportamentul. În schimb, am avut la întoarcere niște moldoveni, de-ți venea să le dai palme, nu alta! Mă bucur pentru voi, că vă plimbați prin locuri frumoase. Și, culmea, mai ai și timp de scris! :))

  6. tora ingrid – în primul rând, salutare, ce surpriză plăcută 🙂 În al doilea rând, aseară ne-am întors … nu au fost turbulențe, nu cred oricum că Blue Air avea o selecție de vinuri franțuzești …

  7. Ca sa nu va complicati calatoria de la aeroporturile din Paris la destinatiile din Paris si imprejurimi, Aeroshuttle Paris Transfers va intampina la aeroport si va duce rapid si in siguranta in Paris, la Disneyland sau in orice alta locatie. Ca sa fiti linistit ca ati pus totul la punct chiar de cand plecati din Romania, rezervati transferul vostru cu noi! Pentru biletele achitate prin compania noastra, beneficiati de un pret bun, dar si reducere la transfer. Vizitati-ne acum! http://www.aeroshuttletransfers.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.