“It’s from another PLANET!”
La est de marele Lac Sărat anatolian se află un loc neobişnuit. Prin trecutul şi prezentul său, prin istoria şi civilizaţia şi mai ales prin turnurile crenelate ale hornurilor sale de poveste, acesta atrage ca un magnet călători, artişti, gurmanzi, pasionaţi de arheologie, istorici, aventurieri. Privind imaginile Cappadociei, inima începe să pompeze, simţurile o iau razna, într-o dorinţă nestăvilită de a porni într-acolo. Dragi prieteni călători, e timpul să ne trezim din amorţeală: vă invităm să explorăm împreună un loc ireal, aproape nepământean, un loc cu adevărat binecuvântat de natură: “Katpatuka, tărâmul Frumoşilor Cai”!
Ecourile ultimei incursiuni în Cappadocia nu au apus, dimpotrivă, sunt mai vii ca niciodată. Timp de un an de zile mi-am agasat prietenii cu poveşti şi imagini din această parte a lumii care, în modul cel mai fericit pentru noi, este atât de aproape. Şi pe măsură ce poveştile prindeau contur, dorinţa reîntoarcerii creştea neîntrerupt. Anul trecut am grupat pe blog impresiile din prima incursiune într-un serial captivant: Designed by Nature. De această dată ne dorim mai mult. Reîntoarcerea în Cappadocia este de azi o certitudine şi dorim ca acest post să fie preludiul unei noi aventuri.
Puţine sunt locurile în care ne dorim să revenim. Timpul scurt şi variantele practic nelimitate pe care această lume ni le oferă ne împing de fiecare dată către alte şi alte zone necunoscute. Şi totuşi … există unele care ne rămân în suflet. De ce Cappadocia? Ce are ea atât de special încât să ne incite cu o revenire, la doar un an de la prima escapadă?
Natură pură – în inima Anatoliei am găsit locuri incredibile în care natura şi-a desăvârşit cu brio creaţia. Nu găseşti prin multe locuri vulcani maiestuoşi care să impresioneze cu masivitatea lor. Erciyes Dağı (3.916m) lângă Kayseri, Melendiz Dağı (2.293m) şi Hasan Dağı (3.253m) în apropiere de Aksaray sunt artizanii reliefului cappadocian al timpurilor noastre. În zilele senine, îndeosebi în cele de iarnă, cei trei giganţi se profilează la orizont asemeni uriaşilor din poveşti ce veghează, privind tăcuţi către hornurile de poveste. Câmpii întinse, văi adânci sau domoale, formaţiuni stâncose desprinse parcă din alt scenariu, toate acestea completează spectacolul grandios oferit de natură călătorului însetat de frumos. În Cappadocia se află unul din cele mai impresionante canioane, Ihlara Valley. Turcii susţin că este al doilea ca mărime după Grand Canyon … poate că nu e chiar aşa dar cu siguranţă merită văzut.
Forme carstice – când cei trei vulcani au început să scuipe foc şi cenuşă, peisajul Cappadociei era mai mult decât neînsemnat. De-a lungul mileniilor, straturile de tufa (o rocă moale de calcar), bazalt şi granit au fost erodate sistematic, sub acţiunea soarelui, a apelor şi vânturilor. Primul strat, cel de tufa, a fost uşor măcinat, celelalte au rezistat în timp, dând naştere acelor faimoase fairy chimneys sau a hornurilor de poveste. Stânci verticale acoperite de “căciuli” bazaltice, ce stau încremenite în timp asemeni unor pustnici (călugării împietriţi de la Paşabağ), forme care îţi pun la treabă imaginaţia în Devrent Valley, piscuri viu colorate ce scot văpăi în lumina soarelui de la apus. Toate acestea şi multe altele constituie punctul de maxim interes al Cappadociei.
Istorie şi civilizaţie – tărâmul dintre vulcani este locuit de mii şi mii de ani. Hitiţii, primii săi locuitori, au descoperit că roca moale de tufa poate fi prelucrată şi au construit în interiorul hornurilor case şi adăposturi. Mai târziu, pustnicii au populat şi ei zona, săpând primele biserici creştine, multe dintre ele aflate într-o stare foarte bună, având picturile originale, în ocru. Drumul Mătăsii trecea prin aceste locuri iar neguţătorii îşi găseau sălaş în caravanseraiurile bine întreţinute, un fel de hanuri unde poposeau alături de animale pentru mai multe zile, timp în care îşi refăceau forţele şi se aprovizionau. În vremuri de restrişte, locuitorii bizantini îşi găseau scăparea în subteran. Se crede că sunt mii de kilometri de galerii ce unesc minioraşe interconectate, multe dintre ele rămase încă nedescoperite. Sisteme de ventilaţie şi capcane ingenioase permiteau locuitorilor săi supravieţuirea pentru mai multe luni, chiar ani.
Artă şi meşteşug – se spune că pentru a se putea mărita, o femeie trebuie să ştie să ţeasă covoare iar un bărbat să fie meşter neîntrecut în olărit. Aceste calităţi sunt subiect de discuţie şi negociere atunci când părinţii viitorului mire caută pentru fiul lor nevasta ideală. Datorită acestui fapt, zona este renumită pentru piesele de artă executate de artizanii locali. Covoarele de Angora (monedă de schimb în trecut), ceramica de Avanos (inspirată de cea de la Iznik), micile manufacturi de opal şi porţelan duc faima Cappadociei peste hotare. Chiar dacă în magazine sunt expuse piese inimaginabil de scumpe, merită să treceţi pragul unei astfel de fabrici, mai ales că în preţul biletului vă este oferită o demonstraţie de iscusinţă.
Tradiţional şi mistic – e greu să intrăm în analiza complexă a sufismului dezvoltat de urmaşii poetului Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī (cunoscut mai degrabă sub numele Mevlānā sau Rumi). O seară de muzică în surdină şi un dans al dervişilor rotitori este pentru noi, ghiaurii, un spectacol în sine, fie că-i înţelegem semnificaţiile, fie doar că ne prefacem. Dervişii fac parte însă din istoria turcilor şi merită tot respectul nostru. Iar de vom avea noroc de dans din buric ori din cel tradiţional, rău n-ar fi deloc. Dansurile tradiţionale turceşti sunt explozive, pline de energie, caracterizate de sincronizarea perfectă a întregii echipe. Am asistat la un festival în Göreme în care se dansa până la epuizare, în prezenţa unui public entuziast.
Aventură – nu există imagine de prezentare din Cappadocia în care să nu apară măcar un balon cu aer cald. Dacă aţi avut şansa de a urca într-un astfel de agregat, închipuiţi-vă cum ar fi dacă alături de voi, într-o dimineaţă senină ar sări în aer la propriu alte 100-120 de baloane colorate. Zi de zi, la cântatul cocoşilor, pe cerul Cappadociei este mare înghesuială, flota aeriană se înalţă către cer iar aparatele foto trag la foc automat cadru după cadru. Nu e nicidecum vreun război, din contră, e un festival al exuberanţei. Mulţi participanţi declară după terminarea zborului că au asistat la cea mai tare experienţă a vieţii. Chiar dacă un bilet pentru o plimbare de o oră costă ceva, se poate spune că e o ocazie unică. Aşa ziceam şi anul trecut … dar viaţa e plină de neprevăzut :). Pe lângă zborul cu balonul, Cappadocia oferă şi alte forme de testare a adrenalinei – jeep safari, ture pe biciclete sau călare. În zona Göreme vom găsi câteva ferme, asemănătoare celor din Vestul Sălbatic, care îţi pun la dispoziţie un cal şi o şa pentru o plimbare de vis, călare printre hornurile de poveste.
Ar mai fi multe alte motive dar ne oprim aici, pe celelalte urmează să le descoperim împreună la faţa locului. De această dată nu dorim să mergem singuri aşa că, în parteneriat cu prietenii noştri de la Explore Travel am pus la punct un program exploziv de vizitare a minunăţiilor acestui colţ de lume. Safari Photo Tour va fi o incursiune în incredibila lume a hornurilor de poveste, acolo unde aparatul foto şi fotograful sunt o singură entitate. Pentru că vom avea ce să fotografiem. În Cappadocia, fiecare minut este trăit şi savurat la maxim, fiecare pas va oferi călătorului un cadru diferit. Luna septembrie este ideală pentru călătorit în zonă pentru că vremea este nemaipomenită iar strugurii … tocmai se culeg. Fermierii îşi cultivă viţa chiar la baza stâncilor iar vinul de Cappadocia … hmm, mai bine nu intru în subiect!
Safari Photo Tour – iată cum va arăta, în linii mari, programul :
Vineri, 20 septembrie 2013
* plecare din Bucureşti, aeroportul Henri Coandă. Avionul decolează la ora 06.10 şi va ajunge în Kayseri la ora 11.05. Transfer în Ürgüp, cu cazare la Hotel Floria.
* timp liber în Ürgüp, opţional tur călare, timp aproximativ 2 ore
* după amiază, trekking şi fotografie pe Rose Valley şi Red Valley, cu vizită la Haçli, o biserică din secol IX
* cină la hotel
Sâmbătă, 21 septembrie 2013
* mic dejun la hotel
* Kızılçukur şi Meskendir Valleys (prima este chiar Rose Valley, văzută acum pe repede înainte)
* Göreme Open Air Museum – mănăstiri vechi săpate în piatră
* Zemi Valley
* pauză de prânz
* oraşul subteran Kaymaklı
* Pigeon Valley, cunoscută pentru cuiburile de porumbei
* punctul panoramic de la Esentepe, cu vedere către Valea Göreme
* Karşıbukac Valley
* Ak Valley
* întoarcere şi cină la hotel
Duminică 22 septembrie 2013
* zbor cu balonul peste Cappadocia – Atenţie! Ne vom trezi foarte devreme, la ora 04.30 vom fi preluaţi din holul hotelului. La finalul zborului vom sărbători cu şampanie şi diplome, conform tradiţiei
* mic dejun la hotel
* Çat Valley
* Ruinele Açıksaray din Gülşehir
* biserica Gülşehir Saint Jean
* Red River cu demonstraţie de ceramică la Avanos
* pauză de prânz
* Bağlıdere Valley
* călugării împietriţi de la Paşabağlari
* Devrent Valley sau Valea Imaginaţiei
* întoarcere şi cină la hotel
* revenim la Paşabağlari şi Bağlıdere pentru fotografii de noapte
Luni 23 septembrie 2013
* mic dejun la hotel
* Mustafapaşa (Sinasos) – un sat vechi grecesc în care vom admira şi fotografia arhitectura veche, greacă şi otomană
* pauză de prânz
* hornurile din Taşkınpaşa şi vechea şcoală de teologie
* oraşul antic din Sobesos – băi romane din secolul V
* satul Güzelöz, unde vom încerca să fotografiem gospodinele care pregătesc masa
* transfer la aeroportul din Kayseri
* întoarcere în Bucureşti. Decolare din Kayseri la ora 19.20, sosire în Bucureşti în jurul orei 00.15
Preţ total pachet:
– 650 euro/persoană – pentru înscrieri până pe 6 august
– 725 euro/persoană – pentru înscrieri după 6 august
Ce este inclus în pachet:
* biletul de avion şi taxele de aeroport
* transferurile la/de la aeroport
* cazare 3 nopţi în hotel 3* în Ürgüp
* transport între obiectivele turistice cu microbuz dotat cu aer condiţionat
* micul dejun, pranzul şi cina (mai puţin prânzul din prima zi şi cina din ultima zi)
* intrări la obiectivele din program
* zborul cu balonul cu aer cald (aproximativ 60 minute, în funcţie de vreme)
* taxe locale
Ce NU este inclus în pachet:
* prânzul din prima zi şi cina din ultima zi
* băuturile
* turul călare, opţional din prima zi – 40 euro/persoană
* bacşişurile pentru ghizii locali şi şoferi (bacşiş este bineînţeles, cuvânt turcesc)
* alte taxe şi servicii care nu sunt menţionate în program
Mai multe detalii vă sunt puse la dispoziţie pe pagina agenţiei partenere Explore Travel (aceeaşi cu care am mers în Nepal). Pentru rezervări vă rugăm să ne scrieţi pe adresele dragos@exploretravel.ro sau la badger@travelbadgers.com
Aşadar, vă aşteptăm cu muniţia pregătită (carduri de memorie şi baterii, multe baterii de rezervă) pentru că vom avea patru zile de foc. De această dată vă invităm pe voi să declanşaţi poveştile. Vom urca în balon, vom pătrunde în măruntaiele pământului, vom degusta savuroasa bucătărie turcească, ne vom plimba printre călugării împietriţi, vom dansa şi ne vom bucura, vom face fotografii de noapte, într-un cuvânt … vom trăi cu adevărat, pentru că, nu ştiu cum să vă spun … într-un fel, vom fi pe altă planetă!
Suna chiar foarte bine 😀
P?i dac? sun? … nu mai sta pe g
Am fost anul trecut in Cappadocia, in iulie 2013.
Am stat (10 persoane, doua masini mici) doua zile in oraselul Goreme si de aici mi-am facut excursiile:
– Muzeul in aer liber Goreme (se afla la 500-600 metri de iesirea din oras)
– Castelul Cavusin si un centru de olarit
– Castelul Uchisar
– Orasul subteran Derinkuyu
Cred ca e nevoie de cel putin o saptamana pentru a strabate pe jos (am vazut o groaza de turisti cu rucsace in spinare) toate vaile inconjuratoare orasului (Valea Dragostei, Valea Rosie, Valea Porumbeilor etc), fiecare avand ceva aparte, care le deosebeste de celelalte. Este un peisaj ciudat, de taiat respiratia, demn de filmele lui Gillermo del Toro
Cu balonul nu ne-am dat deoarece nu ne permitem (125-150 euro de persoana), atat putem, ca simpli turisti. Bineinteles ca la ora 5:45 dimineata calaream terasa pensiunii, fotografiind, filmand si exclamand de zor, clantanind de frig (desi era luna iulie), uimiti fiind de multitudinea de culori ce brazdau cerul (erau cam 38
Salut Florin,
Design by Nature este serialul primei incursiuni. Lipsa de timp nu ne-a permis s? post?m partea a doua, It’s from another PLANET! – avem fotografii noi, trasee noi – Valea Dragostei, Valea Porumbeilor etc., o nou? incursiune cu balonul.
Buna seara!
Nu inteleg cu ce v-am gresit de m-ati scos de la blogroll. Era o onoare pentru mine sa ma aflu acolo. Anyway, tot va voi urmari in continuare…
Va doresc sa aveti o seara impecabila!
Hey Florin, relax 🙂
Nu te-a scos nimeni, e?ti