Te Papa și spiritul Māori

“He ao, he ao, he ao tea, he ao tea roa!” – a cloud, a cloud, a white cloud, a long white cloud! Te Papa, muzeul național din capitala Noii Zeelande, ne propune o incursiune transdisciplinară și interactivă în legendele locului și spiritul de aici.

În lungul drum către Noua Zeelandă ne-am uitat în avion la “Moana”, simpaticul desen animat care ilustrează perfect unele aspecte din legendele și istoria populației Māori, venită cu waka (acele canoe lungi) din zonele Polineziei și stabilită pe insulele Noii Zeelande undeva prin anul 1320. Adevărul este că Maui, semizeul cu cârligul său magic devenit personaj de film chiar există în legendele străvechi iar cuvântul Moana este întâlnit în hawaiiană și Māori cu înțeles de “ocean”, “întindere mare de apă”.

Mai multe despre cultura și tradițiile Māori și nu în ultimul rând despre istoria modernă a neozeelandezilor am găsit în Te Papa, muzeul național din capitala Noii Zeelande, Wellington. Te Papa înseamnă în traducere liberă “țară, pământ natal”, iar muzeul te introduce în tot ce înseamnă spiritul locului. Pe parcursul a 6 etaje tu ca și vizitator ajungi să faci parte din istorie, datorită modului cum a fost gândit acest loc, cât se poate de interactiv și imaginativ.

Accesul este gratuit și îți poate răpi categoric o zi întreagă, pentru că subiectele sunt cât se poate de captivante – de la arta și semnificațiile tatuajelor Māori până la bătălia de la Gallipoli, în care au fost implicate trupele Anzac (australieni și neozeelandezi care au luptat sub steagul coroanei britanice în primul război mondial).

Una dintre cele mai interesante expoziții de fotografie a fost cea despre tatuajele Samoaene, combinate cu redarea poveștilor de viață. “Tā moko” este tatuajul, un element esențial al vieții, plin de semnificații, practicat de Māori. Încă din primii ani ai vieții, membrul tribului își alegea propriul stil, culoare și elemente, ca amprentă personală a tatuajului pe care avea să-l poarte întreaga viață. O atenție deosebită este acordată modelelor (pakati, hikuaua, unaunahi, ahu ahu mataroa, taratarekae) sau prezenței unor simboluri sau personaje – Manaia (gardianul spiritual, înzestrat cu puteri supranaturale) ori Hei Tiki (talismanul populației Māori, ca simbol al fertilității).

Dacă pentru noi, restul lumii, tatuajele reprezintă doar elemente decorative, ceva cool, pentru Māori înseamnă mult mai mult … un stil de viață.

În centru este amplasat un sanctuar tradițional Māori, pădurea te acaparează pe de-o parte, în același timp cu istoria, geologia și biologia. Experimentezi cutremurele, dacă ai ceva curaj, apoi sufletul tău de copil se bucură la vederea unui caleidoscop reinterpretat și a multor alte lucruri … ajungi să te întrebi, de unde atâtea idei?

Muzeul este interesant cu atât mai mult cu cât în sine, clădirea este impresionantă prin arhitectura sa ultramodernă, dar și prin modul cum este construită. Mai mult, aceasta este așezată exact pe linia de foc a Pacificului. Clădirea are 2 componente unite printr-un sistem special exact acolo unde este linia de demarcație, ca un fel de elastic pentru a oferi mobilitate și flexibilitate clădirii în cazul cutremurelor.

Wellington pare la prima vedere un orășel european de provincie, pe care îl parcurgi (centrul cel puțin) în două-trei ore de la un capăt la altul, căutând ca și turist o modalitate de a petrece plăcut timpul pentru câteva zile. Pe lângă atracțiile naturale și zona portuară, le-am luat în ecuație și pe cele indoor. În mod clar, Te Papa, muzeul național de istorie este o recomandare pentru cei care ajung în capitala NZ!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.