România Autentică – Potcoava Mountain Hideaway

Peisaje de vis cu munți domoli și pajiști colorate în galben de la atâtea flori de sânziene înflorite, ici colo presărată câte o hoardă de cai, preocupată mai mult de masa de prânz decât de galop, drumuri șerpuite, panorame întinse în care nu vezi nici măcar o așezare de om … iată ce am întâlnit în Runcu de Dâmbovița, o zonă mai puțin turistică dar care poate rivaliza cu succes multe alte zone ale României.

 

Ne pregătim pentru un weekend prelungit, într-o zonă nepoluată de turismul în masă. Destinația noastră este satul Runcu din județul Dâmbovița iar din București nu sunt mai mult de două ore. Vrem să încetinim motoarele, să scăpăm de lume, de trafic, de căldura verii, de calculator … să căutăm o ascunzătoare, desigur cu ceva confort, pentru că un spa, un jacuzzi sau o salină nu strică din când în când. Ajungem la pensiunea Potcoava Mountain Hideaway iar când spunem hideaway e chiar la propriu. O adevărată ascunzătoare, pensiunea este situată pe culmea unui deal, cu ditamai pădurea în spate și cu o panoramă de 180 de grade către Leaota, la distanțe apreciabile de cele mai apropiate case. În așa ascunzătoare să tot stai.

Pentru că numele Potcoava nu a fost ales întâmplător, aveam să găsim aici 10 cai din rasa Haflinger, aduși special din Tirol pentru lecțiile de echitație oferite turiștilor. Mai mult, în acest weekend va avea loc prima ediție a festivalului Haidook Summer Fest, unde spectacolul de dresaj al cailor în libertate va fi combinat cu gastronomia locală, cu un concert al haiducilor și al lui Mihai Margineanu, cu lecții de călărie și alte activități în aerul curat de la Runcu. Festivalul are invitați de top – Miron Bococi, dresorul supranumit “vrăjitorul cailor”, Yanis, colegul lui Miron, un spaniol autenic cu nume de grec și nu în ultimul rând Guillem Fernàndez Valls, un personaj desprins parcă din poveștile medievale – coordonatorul bătăliilor din ultima serie “Game of Thrones”.

Până la festival mai avem ceva timp așa că ne îndreptăm spre manejul pensiunii unde ne delectăm cu o primă sesiune de călărie ce se dovedește un real succes pentru noi, profanii în echitație. La finalul celor 7 lecții vom fi apți să coordonăm singuri caii, mergând ușor la trap și cum în acest weekend vom da gata 3 astfel de sesiuni, vom putea spune că suntem aproape la jumătatea drumului nostru de învățăcei.

Tot în prima zi a incursiunii noastre aveam să vizităm grajdurile cailor, să-i cunoaștem pe îngrijitori, să le ascultăm poveștile și istorisirile locului. Totul este nou, de un bun gust și simț estetic cum rar întâlnești în România. Anexele pensiunii formează un tot unitar, începând de la manej, grajd, cuptorul tradițional pe lemne, locul de foc de tabără, zona de jacuzzi, terasa unde se servește masa. Ce ne-a plăcut cel mai mult este faptul că totul a fost construit cu meșteri și artizani locali. Prima impresie este aceea că pensiunea are personalitate, are o poveste de spus și un concept în spatele acestei povești. Recunoaștem că ne impresionează când ajungem în astfel de locuri, în special in Romania. În holul de la intrare sunt parcate bicicletele pe care turiștii le pot lua în plimbări. Totul se deschide într-un living modern și foarte primitor, cu ferestre mari de sus până jos, cu o panoramă completă asupra munților. Ne închipuim aici în zilele de iarnă, stând confortabil în canapele, citind relaxați o carte sau o revistă … despre cai. Șemineul de poveste are însemnele potcoavei, element ce îl vom regăsi constant în cadrul pensiunii, inclusiv pe scaune, ca un simbol al norocului și prosperității. La etaj am găsit camere cu holuri largi și luminoase. Ne-au impresionat băile – generoase ca dimensiuni, moderne și amenajate calitativ, cu simț estetic ridicat.

Dar nu am venit aici pentru un curs de design interior. A doua zi, după o scurtă sesiune de echitație în manej am pornit călare într-o plimbare prin împrejurimi. Un an întreg i-a luat proprietarului să aleagă rasa de cai cea mai potrivită pentru ceea ce urmărește să dezvolte aici – turism ecvestru și cursuri de echitație. Deși la început a dorit una românească, în final a ajuns în Tirol, de unde a ales rasa Haflinger, bazându-se pe faptul că personalitatea cailor este liniștită, nu sunt nervoși și pot fi antrenați în cursurile de echitație fără mari riscuri, mai ales pentru copii. Modul în care sunt îngrijiți acești cai se poate vedea cu ochiul liber, doar privindu-i. Este exemplar. Iar când îi ascultăm pe îngrijitori cum povestesc despre Nelly, Steward, Piggy și ceilalți, ne dăm seama de legăturile puternice create între om și animal.

În liniștea serii ne-am delectat la focul de tabără cu o cină delicioasă (apropos … felicitări bucătarului, îi mulțumim pentru rețeta de brioșe pe care a avut plăcerea să ne-o împărtașească), în cântecul drăgăstos al broaștelor din iazul apropiat, acompaniată sublim de o degustare din palinca de casă, de vinurile Chateau Vartely și de poveștile deja celebrului “Games of Thrones”.

Duminică este ziua festivalului iar pregătirile sunt în toi – caii dichisiți, ceaunele pline cu bunătăți, scena amenajată tradițional cu crengi de brad. Baloți de paie aurii stau înșirați în iarbă pe post de băncuțe. Spectatorii nu se lasă deloc așteptați și vin încă de dimineață, deși se anunță o zi de vară adevărată. Parte din grupul de la pensiune a plecat călare către festival, în timp ce o parte din noi a ales traseul prin pădure. Ne-am luat ca punct de reper direcția și am pornit pe cărări și prin fânețe, apoi am luat-o de-a dreptul prin pădurea deasă și răcoroasă. Cu ceva opriri pentru cules de fragi și conuri de brad sau pentru o fotografie, am ajuns la festival abia spre prânz, la timp pentru o primă întâlnire cu ceaunele pline. Declarăm câștigător ceaunul de berbecuț, înaintea celui de cartofi prăjiți, de iahnie de fasole, de varză călită, de gulaș de porc și de cel cu mămăligă. Spre amiază începe spectacolul lui Miron Bococi. Evoluția celor 3 cai superbi, aduși din Spania special pentru acest eveniment este aplaudată la scenă deschisă și devorată cu obiectivele camerelor foto. Feeling, Talisman și Bruce sunt trei exemplare absolut magnifice care respiră la unison cu vrăjitorul de cai. Urmează cascadoriile călare ale lui Guillem Fernàndez, ce ne-au ținut cu sufletul la gură și apoi apoteotic, împreună cu Yannis și Miron spectacolul se încheie cu ture de acorbație făcute în viteza cailor. Cuvintele sunt de prisos pentru descrieri, o astfel de experiență trebuie trăită.

Imaginează-ți munți domoli, păduri cu ochiuri de fânețe și iazuri pe alocuri, sătuce îndepărtate cu fuioare de fum la timp de seară, hoarde de cai păscând liberi la orizont. Imaginează-ți relaxare și libertate totală în mijlocul naturii, într-o zonă nepoluată de turismul de masă, unde poți cunoaște caii de rasă Haflinger în toată splendoarea lor. Este locul cu o poveste frumoasă iar Potcoava este simbolul său în ‎România Autentică.

Acest articol a fost scris în infoturul “România Autentică: călărie și relaxare la Potcoava”, organizat de Turism Market și Potcoava, în parteneriat cu Romanian Art & Craft.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.