Ooosaka!!!

Japonezii îl pronunţă într-un fel aparte, cu accent pe acel “O” prelung ce creşte în intensitate, ca o exclamaţie de uimire. Şi cum să nu cazi în admiraţie când te afli într-un astfel de oraş? O metropolă fascinantă, un mix inspirat între nou şi vechi, modern şi tradiţional. Dragi călători, pregătiţi-vă, am ajuns în … Ooosaka!!!

 

Venit din afară, primul contact cu lumea nepământeană a Japoniei pare bulversant. Se aterizează pe Kansai, unul din cele mai mari şi mai scumpe aeroporturi din lume. Construit pe o insulă artificială, impresionează prin mărime şi dotări tehnologice de ultimă oră. Trenuri telecomandate, multe benzi transportoare, avioane care vin şi pleacă neîntrerupt, ecrane imense cu zboruri plus un labirint de porţi şi coridoare. Telefoanele nu se conectează la reţea (doar cele 3G, de ultimă generaţie funcţionează) iar majoritatea panourilor informative sunt în japoneză. Prima senzaţie este că aţi ajuns pe o planetă din altă galaxie sau aţi reuşit să vă teleportaţi în viitor. Impresia este accentuată odată cu primul contact avut cu angajatul de la informaţii. Politicos şi foarte protocolar, cu un zâmbet fabricat şi nesincer, vă turuie printre plecăciuni opţiunile de transfer. Nu vă aventuraţi să luaţi taxiul, e scump. Varianta unui tren este mult mai la îndemână.

Osaka

Se pot cumpăra bilete de la automat, dar vă garantez că din prima încercare vă veţi prinde urechile. Meniul e în japoneză, iar tasta pentru comutare în engleză e greu de depistat. Vă veţi uita lung la harta staţiilor de deasupra … e tot în japoneză. Biletul se poate cumpăra de la un birou special, dar cât aşteptaţi la coadă, încercaţi să urmăriţi angajaţii. Impecabil îmbrăcaţi, se comportă exact precum roboţii, cu mişcări extrem de studiate. Ajunşi pe peron, aveţi un alt şoc: în aşteptarea trenului, călătorii stau aliniaţi în şir indian, desfăşuraţi frumos pe toată lungimea peronului, pe mai multe rânduri. Urcă ordonat, fără îmbulzeală, fără “şuntarea” cozii. O călătorie plăcută de jumătate de oră şi … sunteţi în inima oraşului.

Aflată la gura de vărsare a râului Yodo în golful cu acelaşi nume, Osaka este al treilea oraş ca mărime al Japoniei. Împreună cu Nara, Kobe, Kyoto şi alte câteva zone satelit formează Keihanshin, cel de-al doilea megalopolis, după aglomeraţia urbană din capitala Tokyo. 18 milioane de suflete trăiesc în această zonă. Privită de sus, Osaka este o interminabilă metropolă împânzită de clădiri, linii feroviare şi autostrăzi suspendate. Bombardat din greu de americani în cel de-al doilea război mondial, oraşul a renăscut rapid. După război, imigranţii coreeni au ajuns aici şi au pus umărul la reconstrucţie. Economia s-a dezvoltat susţinut, astfel încât azi este centrul industrial şi cultural al Japoniei. Mai mult, Osaka este o metropolă bine organizată, curată şi extrem de activă.

Inima oraşului este Umeda, un loc plin de hoteluri şi sedii impunătoare ale celor mai cunoscute firme japoneze. Plimbându-vă pe străzi, veţi simţi cu adevărat pulsul ei. Lume grăbită, limuzine de lux, elicoptere ce aterizează pe heliporturile zgârie norilor, magazine pe X etaje, portari impecabili ce salută respectuos. Atmosfera din centrul oraşului este animată şi de traficul principalei staţii de tren, Shin-Ōsaka. De aici pleacă trenurile de mare viteză Shinkansen către întreaga Japonie. Dimineaţa, navetiştii se revarsă în valuri peste oraş, luând cu asalt birourile din centru. Seara însă este a localnicilor şi turiştilor. Adolescenţii se întâlnesc în centru, zgomotoşi, etalându-şi noile tendinţe în materie de modă infantilă sau zdrăngănele şi machiaj de tip Emo, în timp ce turiştii iau cu asalt magazinele. Osaka este un imens centru comercial. Amatorii de tehnologie de ultimă oră vor petrece cu siguranţă timp îndelungat în Yodobashi, cel mai mare outlet de electronice, desfăşurat pe mai multe etaje. Negocierea este cheia succesului, mai ales că preţurile sunt destul de piperate. Atenţie la meniuri … majoritatea sunt în japoneză.

Kung-fu Badger @ Ooosaka!

Dacă aceste lucruri vă lasă rece şi doriţi să aflaţi câte ceva din Japonia tradiţională, vă recomand o incursiune pe tărâmul vechilor shoguni, la castel (Ōsaka-jō). Este simbolul oraşului şi unul dintre cele mai emblematice temple ale Ţării Soarelui Răsare. Aflat de-a lungul timpului în posesia mai multor dinastii de shoguni, castelul din Osaka a avut un rol crucial în istoria ţării. Toyotomi Hideyoshi, un daimyo (rang înalt de shogun) din secolul 16, a unificat facţiunile politice ale acelor vremuri şi a contribuit la dezvoltarea societăţii prin emiterea mai multor legi, cum ar fi restricţia purtării armelor, acest privilegiu revenind doar samurailor de rang înalt. Este iniţiatorul construcţiei impunătorului castel. Se poate vizita, dar muzeul din interior nu este prea interesant. În schimb, panorama către Osaka este spectaculoasă. Daţi o tură prin parcul castelului, admirând imensele şanţuri de apărare, mărturie a vremurilor de demult.

Transportul este bine pus la punct, dar dacă vă ţin balamalele, încercaţi să luaţi oraşul la pas. Veţi descoperi o lume unică, zone mai puţin turistice dar pline de farmec, unde tradiţia este cu sfinţenie respectată. Mici temple de cartier vă invită să le treceţi pragul pe sub cunoscutele porţi japoneze, Torii. Pe lângă cimitirele vechi veţi da peste unele ceva mai recente, care mai de care mai caraghioase, destinate prietenilor de companie necuvântători, cu mici morminte care adeseori întrec măsura. Japonezii sunt mari iubitori de animale. Îi veţi întâlni pe stradă cocoloşindu-şi patrupedele parfumate şi gătite după ultima modă canină. Trecând pe lângă un cărucior obişnuit, de la depărtare nu veți şti ce zace în el: copil sau dulău … da, aţi citit bine, ăştia îşi plimbă cotârlele în cărucioare.

Un alt punct panoramic este Tsūtenkaku Tower, o structură metalică al cărei balans îl veţi simţi din plin la 90m înalţime, pe platforma de observaţie. Construit în 1912 după modelul Eiffel, a fost demontat în cel de-al doilea război mondial pentru a nu fi ţinta raidurilor americane. Aici îl veţi întâni pe simpaticul Billiken, o statuetă zâmbăreaţă din lemn care se spune că aduce noroc dacă îl gâdili un pic la tălpi. Turnul se află în Shinseikai, cunoscută drept cea mai rău famată zonă din Osaka, plină de mici localuri şi săli de Pachinko, un joc infernal cu bile. Multe persoane sunt dependente de Pachinko, pierzând hipnotizate ore întregi în faţa unor panouri asemănătoare pokerelor automate, aflate în săli unde nivelul decibelilor este extrem de ridicat. Nu departe se află Dōtonbori, oficial zona de distracţie din Osaka. A fost construită de-a lungul unui canal din timpurile Shogunatului Tokugawa, în special pentru reprezentaţiile oferite de tradiţionalele teatre Kabuki şi Bunraku. Restaurante, magazine, teatre, neoane colorate şi lume pestriţă, toate le veţi găsi aici.

Şi cum nouă ne plac imaginile luate de sus, vă mai recomand un loc: roata mare din Tempozan. Oraşul are peste 100 de poduri. O parte din ele le puteţi admira din roată, aflată pe una din insulele artificiale construite la gura de vărsare a lui Yodo în Golful Osaka. În apropiere aveţi alte zone de distracţie: acvariul Kaiyūkan, unul din cele mai mari din lume, un IMAX sau, peste pod, Universal Studios, ultimul răcnet în materie de parcuri tematice. Am lăsat la urmă cea mai spectaculoasă panoramă din Osaka, văzută din vârful celei mai excentrice clădiri: Umeda Sky Building. Două structuri de 40 de etaje, conectate prin scări rulante aflate la mare înălţime (cum v-aţi simţi, ştiind că sub banda rulantă este ditamai hăul …?) plus The Floating Garden Observatory, o platformă de observaţie în aer liber, aflată la ultimul etaj. Dacă ziua imaginile sunt de neuitat, seara oraşul prinde viaţă, oferind o panoramă incredibilă, cum nu veţi întâlni în multe locuri de pe pământ.

Osaka … o metropolă trepidantă, plină de viaţă, în care veţi descoperi ritmul alert al vieţii din oraşele japoneze. Un loc unde viitorul a înghiţit deja prezentul, unde tehnologia îşi pune amprenta în viaţa de zi cu zi a locuitorilor săi. Şi totuşi … Osaka înseamnă câte puţin din toate. Dacă vă doriţi mai mult, exploraţi împrejurimile. Descoperiţi spiritualitatea în nenumăratele temple ale vechii capitale, Kyoto. Daţi o fugă la Nara, să hrăniţi cerbii cei curioşi şi tupeişti. Luaţi trenul până în Kobe, admirați îndeaproape cel mai lung pod suspendat, Akashi-Kaikyō şi luați aminte cum a renăscut un oraş din propria-i cenuşă în doar doi ani de la marele cutremur Hanshin. Despre Kobe am mai povestit cu ceva timp în urmă, din Kyoto vor veni impresii … cât de curând. Până atunci, distracţie maximă în … Ooosaka!!!

Related posts

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.