Foto flash – Minerva
Pentru pasionaţii radioamatori – acesta este un superb exemplar Minerva Concord 567U, de producţie austriacă. Anul de fabricaţie este pe undeva pe la 1955-1956. Are în dotare 6 circuite AM, 9 circuite FM (vechiul UKW), trei difuzoare şi cântăreşte 11,5kg.
Model avansat, radioul dispune de acorduri fine, egalizator şi de “ochiul magic”, acel indicator de pe pânză, care se aprinde în momentul în care se obţine o recepţie curată, fără paraziţi. Un model nou, scos de pe linia de fabricaţie costa acum aproape 50 de ani aproximativ 2.200 şilingi austrieci, o sumă considerabilă la acea vreme.
Minerva are în spate o istorie de 50 de ani. În 1919, Wilhelm Wohleber pune bazele unei companii de componente electronice, cu sediul la Viena. În perioada interbelică, atunci când radioul era ultima fiţă, compania Minerva (la început se numea Radiola) producea cu succes aparate pe care le vindea atât în Europa Centrală cât şi în Orientul Mijlociu şi Îndepărtat. Odată cu începutul celui de-al doilea război mondial, lucrurile s-au schimbat. Industria austriacă a fost încorporată în cel de-al treilea Reich iar producţia a fost treptat diminuată. Bombardamentele asupra Vienei din 1945 şi invazia ruşilor aproape că au dus la închiderea fabricii, dar ca prin minune Minerva a supravieţuit. După război a urmat o nouă reorganizare, într-un moment în care tehnologia era de neoprit. La scurt timp, Wohleber moare iar afacerea este preluată de soţia sa, Elisabeth, care duce povestea de succes a mărcii până în 1969 (la 50 de ani de la înfiinţare), când va fi preluată de Max Grundig.
Dacă v-a plăcut povestea, aflaţi că modelul din imagine este în perfectă stare de funcţionare şi se află la Casa Comana de lângă Delta Neajlovului.