Maramureş de poveste – Carpatia Express, trenul hotel
Trecând prin Vişeu de Sus este imposibil să nu daţi o tură de o zi cu mocăniţa pe Valea Vaserului. De cele mai multe ori însă, mai ales în plin sezon, pitorescul tren este asaltat de turişti. Care ar fi varianta cea mai bună? O cazare în tren. Nu în mocăniţă, ci în cel de lângă mica gară forestieră.
Înainte de plecarea spre Maramureş am studiat cu atenţie ofertele de cazare din Vişeu. Principalul obiectiv al vacanţei era călătoria cu mocăniţa, aşadar o pensiune în apropierea ei ar fi fost ideală. Aglomeraţia de la plecare şi necesitatea ocupării unor locuri bune în tren impunea trezirea de dimineaţă. De pe pagina oficială a mocăniţei am aflat rapid de o locaţie cu totul şi cu totul inedită – într-un tren staţionar aflat la numai 50 de metri de gara CFF Vişeu, de unde în fiecare dimineaţă, vagoanele trase de mica locomotivă cu aburi iau drumul în amonte pe Valea Vaserului. Ce putea fi mai nimerit?
“Hotelul”, denumit Carpatia Express, este format din două vagoane clasice de dormit clasa I, un vagon restaurant plus locomotiva cu abur. Vagoanele, produse în fosta Germanie Democrată, au fost funcţionale în Cehoslovacia iar locomotiva, produsă la uzinele Reşiţa, este construită după un vechi model german. Anul trecut, când au fost aduse în Vişeu pentru noua misiune, vagoanele aveau nevoie de reparaţii iar locomotiva părea un morman ruginit, numai bun de aruncat la fier vechi. În următoarele luni, trenul – hotel a trecut printr-un amplu proces de transformare. Locomotiva a fost grunduită şi revopsită iar acum pare ca scoasă din cutie. Mai mult, este funcţională, deşi nu mai pleacă nicăieri. La jumătatea lunii mai a acestui an, noua unitate de cazare, dotată corespunzător, a fost inaugurată. Evenimentul a fost promovat pe principalele canale media iar muşterii au început să sosească, în mare parte turişti străini. Marea majoritate a fost încântată să tragă la un astfel de hotel, dar au existat câţiva care au strâmbat din nas. Cum să stea aici? Simplu. Cine a dormit într-un vagon de dormit ştie foarte bine. Singura diferenţă e lipsa unduirii trenului, a ţăcănitului roţilor şi faptul că vă veţi trezi în acelaşi loc.
Mai mult, condiţiile sunt net superioare unui tren obişnuit. Toaletele de la capetele vagoanelor au fost adaptate şi sunt curate bec. Aţi crede că nu există duşuri, dar vă contrazic. La capătul trenului există două containere speciale (unul pentru bărbaţi, altul pentru femei) unde veţi găsi alte toalete, duşuri cu apă caldă, chiuvete şi tot ce vă trebuie pentru igiena personală.
Camerele sunt … compartimente. Amatorii călătoriilor cu trenul vor aprecia cu siguranţă acest tip de cazare. Claustrofobii vor suferi puţin din cauza spaţiului, dar aşa e în tren. Veţi găsi în “cameră” paturi confortabile cu lenjerie impecabilă, o chiuvetă aflată sub măsuţă şi un dulap dotat cu oglindă, pahare, săpun şi şampoane. De asemenea, pentru cei care caută înfriguraţi prize pentru diverse alimentări (telefon mobil, acumulatori foto etc) vă spunem că se găsesc atât în compartiment cât şi pe hol. Există suficient loc de bagaje iar paturile sunt dotate cu lampă individuală. Opţional, pentru cei cu copii, se poate deschide cel de-al treilea pat.Holul este mochetat şi curat ca-n palmă. Hotelul dispune de 20 de camere-compartiment.
Să trecem în vagonul vecin, cel de unde vine un miros ademenitor de păpică. Este restaurantul. Masa poate fi servită şi de cei ce nu sunt cazaţi în hotel dar e necesară o rezervare. Vagonul este dotat cu aer condiţionat. În după amiaza în care am ajuns, după o zi caniculară, acesta nu prea făcea faţă, dar după o bere rece şi odată cu lăsarea serii problema a fost rezolvată. Şi după o cină specială la lumina lămpaşului puteţi să vă relaxaţi afară, la mesele special întinse pentru turişti. Atmosfera va fi mai plăcută odată cu aprinderea luminilor locomotivei, a celor de la baza vagoanelor şi a sfeşnicelor ce înconjoară terasa în aer liber. Micul dejun este de tip bufet suedez, suficient de variat. Nu veţi pleca de la masă nesătui.
Dacă v-aţi decis să fiţi oaspeţii trenului – hotel din Vişeu, vă dau un pont: compania oferă pachete care includ cazare de o noapte sau două, cina şi micul dejun plus biletul de mocăniţă. Noi am optat pentru pachetul de bază cu o noapte de cazare care costă 149 ron/persoană. Avantajul este că scăpaţi de problema biletului, pentru că zilnic şi mai ales în weekend, mocăniţa de pe Valea Vaserului este asaltată de turişti. Se pleacă la ora 9, casa de bilete se deschide la 7 iar la 8 locurile sunt aproape în totalitate ocupate. Dacă sunteţi clienţii hotelului Carpatia Express, veţi putea trage maşina chiar lângă tren, în imensa parcare păzită. Dacă nu, există alta lângă punctul de plecare al mocăniţei.
Aşadar, în cazul în care treceţi prin Vişeu, cazaţi-vă măcar pentru o noapte la trenul – hotel. Dacă aveţi temeri că ceva nu va fi în regulă, alungaţi-le. Totul este confortabil iar personalul pune suflet în tot ceea ce face, asigurându-vă o vacanță de neuitat. Sunt oameni tineri, pasionaţi care merită tot respectul. Nu rataţi pentru nimic în lume o călătorie cu mocăniţa. Pentru noi a fost una din cele mai frumoase experienţe. Dar asta o vom povesti în episodul următor …
Sursa: CFF Vişeu
De cand asteptam articolul, multumesc!
Foarte fain, pe "vremea mea", adica in 2009 nu era acest hotel. Noi ne-am dat doar cu mocaneata.
Foarte tare!Habar n-aveam de existenta acestui "hotel". Hotarat lucru, tre sa ne facem timp de Maramures!
Trenul asta-i pentru mine facut 😛 Pacat ca nu merge undeva, macar din cand in cand…
Ia te uita, habar nu aveam, rusine sa imi fie! Tocmai mi-ai dat o idee de minivacanta, cam cat faci cu masina pana acolo? Daca mergi normal, adica, fara sa fii pui de vitezoman 🙂
Hotelul e deschis din mai, deci e relativ nou. Via Michelin spune că traseul București – Vișeu de Sus are 536 km și se parcurge în aprox.8h41′, deci 9-10 ore cu opriri.S-ar putea să-ți convină și varianta de zbor până la Cluj/Baia Mare și eventual o mașină închiriată sau tren.
Da, cam mult de mers cu masina pentru 2-3 zile..si mai mult de atatea nu avem cum sa stam. Sa vedem, poate cu avionul, desi e cam bad timing 🙁