Iaurt Lasse şi Tiramisu în Kathmandu

În materie de dulciuri, nepalezii nu excelează, ca de altfel toți asiaticii. Iar pentru un european învățat cu prăjiturele pline de cremă, frișcă și glazuri dulci, este destul de dificil să mănânce câteva săptămâni numai deserturi sănătoase gen fructe, sucuri de fructe, iaurt, orez dulce.

 

În prima seară când ne-au servit ca desert un iaurt amestecat cu niște condimente, cu  gust ușor de scorțișoară și lămâie, am crezut că au greșit comanda. Ciudat gustul, dar o dată ce te obișnuiai cu el, chiar era foarte gustos. Avem să afăm în zilele următoare că acesta este desertul principal în Nepal și se numește Yogurt Lasse.

La bază este un iaurt amestecat cu următoarele ingrediente: școrțișoară, cardamon negru, anason stelat, cuișoare, vanilie, piper negru (2 lingurițe din acest amestec se pun peste 1 litru de iaurt natur împreună cu migdale mărunțite, stafide, alune și o jumătate gram de șofran), apoi se amestecă. Este de la sine înțeles că am cumpărat din Kathmandu ingredientele necesare și am recreat acasă desertul.

The Yogurt Lassi Masala is now ready to serve! European style!

Revenind la dulciurile cu care noi suntem obișnuiți, când Imperator ne-a recomandat un Tiramisu în Kathmandu, să nu credeți că am stat prea mult pe gânduri! Ce poate fi mai relaxant  decât să servești o prăji bună și o cafeluță Illy pe terasa restaurantului  italian La Dolce Vita, seara, în inima Thamelului? Forfota și mâncarea sănătoasă le-o lăsăm celor de jos, din stradă … noi, cei de pe terasă, acum ne simțim regi.

Am apreciat atat Tiramisu, cât și atmosfera. Recomandarea a fost excelentă!

Revenind acasă și apreciind parcă mai bine multitudinea produselor de la noi, m-a apucat dorul de gătit. Și ce putea fi mai inspirat decât un Tiramisu de casă? Așadar, un desert foarte simplu de pregătit, pentru care sunt necesare ingrediente de cea mai bună calitate.

Dar haideți să vă spun rețeta!
– 500 gr. pișcoturi
– 4 cești mari de cafea neîndulcită în care am adăugat whisky cremă Baileys
– 750 gr. cremă brânză mascarpone
– 3-4 albușuri care se bat spumă
– 3-4 gălbenușuri care se amestecă până fac spumă cu 150 gr. zahăr brun și apoi se amestecă cu albușurile și brânza mascarpone, rezultând o cremă de consistența smântânii. Pentru cei care o preferă mai dulce sau mai puțin dulce, se poate ajusta cantitatea de zahăr. Se așează primul strat de cremă într-o tavă sau pe o farfurie si apoi se pun pișcoturile, care se scufundă în prealabil în cafea. Se pun straturi alternative de cremă – pișcoturi. Ultimul strat va fi cel de cremă, peste care se va presăra cacao (cu puțin timp înainte de a fi servită prăjitura).

Toate aceste cantități pot fi ajustate, în funcție de mărimea prăjiturii, iar pentru o cantitate mai mică se pot folosi și următoarele proporții: 350 gr. pișcoturi, 3 cești cafea, 500 gr. brânză mascarpone, 3 albușuri / 3 gălbenușuri și 100 gr. zahăr.

În cazul în care aveți mai mulți invitați, puteți prepara Tiramisu într-o tavă de yena, dar cel mai spectaculos este sa faceți prăjiturele de sine stătătoare din câte 9 pișcoturi, așezate în câte trei rânduri. În acest fel și designul va fi deosebit.

 The Tiramisu is now ready to serve! Memories from Nepal!

Related posts

Jurnal de Nepal (episodul 4)

18-November-2011

Arome otomane

10-June-2011

Grecia și uleiul de măsline

29-April-2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.