Frederiksborg Slot – pe urmele regilor danezi
Este cel mai mare palat renascentist din Scandinavia și a servit odinioară ca reședință pentru regi, prinți și alte capete încoronate. Înconjurat din trei părți de apele unui lac și de un parc în stil baroc, Fredericksborg Slot este astăzi gazda Muzeului Național de Istorie al Danemarcei.
Hillerød, al treilea oraș al peninsulei Zealand (după Copenhaga și Helsingør) atrage mulțimea de turiști de pretutindeni datorită impunătorului castel aflat la marginea sa, dar mai ales datorită inestimabilelor bogății din interiorul clădirii. Colecția de portrete – fețe regale, figuri nobiliare sau înalți demnitari politici – este cea mai mare din Regatul Danemarcei și asta pentru că, încă din anul 1878, castelul găzduiește Muzeul Național de Istorie. Ce-i drept, nu știm noi prea multe despre istoria danezilor însă ea este strâns legată de istoria celorlaltor națiuni europene, prin legăturile de sânge făcute de-a lungul vremii între marile case regale ale bătrânului continent.
La mijlocul sec.al XVI-lea, prințul moștenitor Frederic achiziționează Hillerødsholm, dând la schimb alte proprietăți valoroase. Zece ani mai târziu pune bazele unei cetăți (de unde și numele său), dezvoltată ulterior de viitorul rege Christian al IV-lea. De remarcat este faptul că timp de 500 de ani, Danemarca a fost condusă de Christiani și Frederici, șirul aparent interminabil fiind întrerupt de actuala suverană, regina Margrethe a II-a, pe care am avut ocazia să o vedem la ferestrele Palatului Regal din Piața Amalienborg (Copenhaga), în urmă cu 8 ani, când asistam la schimbarea gărzii. În secolul al XIX-lea, introducerea căii ferate aduce prosperitate micului oraș, contribuind la dezvoltarea sa ca și centru comercial.
Palatul Fredericksborg Slot (în actuala sa denumire) a fost construit de regele Christian al IV-lea în perioada 1602 – 1620 (cu ajutorul arhitecților flamanzi) și folosit de-a lungul timpului ca reședință regală. O tură prin muzeu te transpune în cei 500 de ani de istorie a artei sau a stilurilor arhitecturale, în epoci tumultoase, aflate permanent într-o continuă schimbare. Capela este piesa de rezistență, nu neapărat datorită dimensiunilor sale, ci mai ales pentru încărcătura sa istorică – folosită în special pentru ceremoniile de înscăunare ale diverșilor regi amintiți mai sus. A rezistat incendiului din 1859, ce a distrus o mare parte din interiorul palatului. Reconstrucția s-a făcut cu ajutorul amplelor campanii publice la care au participat atât regele cât și cunoscutul filantrop J.C.Jacobsen, întemeietorul fabricii de bere Carlsberg.
Nu știm cât de aglomerat poate fi palatul în timpul verii. La început de noiembrie, puțini vizitatori îi călcau pragul, deși ne aflam într-o perioadă prielnică, când erau expuse o serie de colecții rusești, inclusiv un portret al ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, realizat cu puțin timp înainte de asasinarea sa de către bolșevicii lui Lenin. Vremea rea nu ne-a împiedicat să ne plimbăm aproape singuri pe aleile parcului. Grădina, sculptată cu flori și jardiniere urcă simetric, pe lângă cascade, către un lac mărginit de păduri de stejari. Plimbarea pe o ploaie mocănească a fost totuși un prilej neașteptat de relaxare și meditație, în lumina palidă a sfârșitului de zi.
Din Copenhaga se ajunge în Hillerød cu S-train, pe linia A iar traseul de 40 de minute trece printr-o zonă verde, plină de terenuri de golf și alei pentru biciclete, zonă pe care ne-am propus să o explorăm într-una din vizitele noastre ulterioare. Orașul este tipic scandinav – ordonat, simplu, cu alei bine delimitate de gazon, cu magazine care se închid exemplar la ora 18, cu restaurante și cafenele scumpe. Gara se află aproape de zona centrală. În ciuda atracției de care dispune, Hillerød nu pare foarte turistic, mai degrabă dă impresia unei urbe simple de provincie. Din centru se pot lua către castel autobuzele 301 sau 302 dar noi vă propunem o plimbare pe jos, de o jumătate de oră, traversând orașul și grădinile impecabile pentru a ajunge nestingheriți … pe urmele regilor danezi.
Foarte interesant blog-ul. Sa mai postati!
La Multi Ani 2020!
Sa mai puneti content nou si in 2020!