#GreekExplorer – Evia, aproape de paradis

Evia reloaded. De la Glyfa la Agiokampos. Stațiunea Pefki. Marea Egee și toate nuanțele culorii albastre. Verdele pădurilor de pin. Fabrica de ulei de măsline. Mirosul florilor de lămâi și portocal. Plantațiile de măslini.

 

Episodul anterior: #GreekExplorer – acolo unde zeii își făceau de cap

Astăzi pornim către o destinație preferată a grecilor dar mai puțin cunoscută străinilor și anume Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, după Creta. Situată în estul arhipelagului elen, Evia este o insulă alungită, cu relief muntos, ce se întinde pe o lungime de 175 km, cel mai înalt punct fiind situat la 1749 m – vârful Dirfys. În Evia se poate ajunge de pe continent cu ferry-ul sau cu mașina (pe pod, cu intrare prin orașul Halkida, este capitala insulei). Aveam să ajungem pentru a treia oară pe aceste meleaguri de vis și tot pentru a treia oară urma să ne îmbarcăm pe ferry de la Glyfa. Un deja-vu teribil de plăcut! 🙂

După scurta lecție de geografie, iată-ne așadar plecați din Paralia Katerini într-o tură de o zi către Pefki, una din stațiunile aflate în nordul insulei. Ina ne urmează cu măgăreața, în timp ce noi stăm confortabil în autocar. Ajungem în Glyfa, un sătuc cu câteva case aruncate la baza muntelui, concentrate în apropiere de port. O fâșie îngustă, impracticabilă pe post de plajă și o cârciumă închisă completează tabloul rural al localităților grecești de coastă. Nu ne-ar lua mai mult de zece minute să-l parcurgem de la un capăt la altul. N-am reușit nici de data asta să-l explorăm, vaporul pleacă în câteva minute. La ora 11 ne îmbarcăm în ferry, dar ia-o pe Ina de unde nu-i … nicio problemă, pe prinde ea din urma cu ferry-ul de la ora 14. În extrasezon, programul vapoarelor este mult mai aerisit. Traversarea este rapidă și in 30 de minute suntem deja coborâți pe pământ insular, la Agiokampos.

Departe de forfota agitatelor stațiuni turistice, atât de pe continent cât și de pe celelalte insule, Evia este o oază încă nedescoperită de masele de turiști. Numele originar al insulei era Euboea (traducerea fiind bogat în vite) datorită pășunilor existente aici și a vegetației abundente. Plajele sunt localizate în mici golfulețe înșirate de-a lungul coastei iar drumul cu mașina este o încântare în sine. Din primul moment aici simțim atmosfera Greciei autentice, cu plantații nesfârșite de fistic, smochini, lămâi și măslini. Zărim din când în când și cîte un mic sat pescăresc.

Ajungem în Pefki unde suntem întâmpinați de mirosul florilor de lămâi și portocal. La început nici nu ne dăm seama ce arome se simt în aer dar ne lămurim repede când privim grădinile localnicilor – copaci ce au atât flori cât și fructe ne fac să ne mirăm ca niște copii când văd cadourile primite de la Moș Crăciun. Într-un singur sezon, portocalii dau rod de până la 5 ori. Pe fundal vedem albastrul mării Egee și verdele liniei de pini ce străjuiesc plaja (de unde vine și numele localității, pefkos însemnând con de brad).

Strada principală a orășelului desparte marea și plaja de primul rând de clădiri – mici hotelașe, restaurante și magazine. În planul doi sunt casele localnicilor, iar imediat în spatele lor încep plantațiile de măslini. Mic, cochet și autentic. Mai mult nici nu ne dorim.

După plimbarea pe frumoasa plajă ce însoțește stațiunea, una dintre cele mai late din întrega insulă, pornim pe străduțe și ne pierdem către plantațiile de măslini. Aici se cere o plimbare cu bicicletele. Data viitoare în mod sigur nu o vom rata. Încercăm pe drum o portocală dintr-un copac. Luam frunze dintr-un lămâi. Vedem smochini, dar nu putem da atacul la fructe, sunt încă verzi. Mirosim flori de lămâi și portocali. Căutăm tufe de rozmarim. Ochim un dafin. Hotărât lucru … declarăm Evia ca fiind locația perfectă pentru o vacanță romantică și rustică în același timp. Am mai avut astfel de experiențe … tot aici, pe aceeași insulă.

La prânz ne-am ospătat cu souvlaki – frigărui din carne de porc stropite din belșug cu suc de lămâie și salată grecească cu ulei de măsline fabricat local, foarte gustos! Iar la desert gazda noastră a reușit să ne impresioneze cu un desert preparat chiar de ea, un dulce tradițional denumit Revani, pe cât de simplu, pe atât de bun. Normal ca am luat și rețeta după noi. Tot minunându-ne de uleiul de măsline, primim pe loc invitație la o fabrică de ulei din Pefki, în fapt o stație de procesare a măslinelor adunate de la fermieri. Proprietarul rezistă cu succes bombardamentului de întrebări. Foarte încântat, acesta ne arată tot procesul fabricării uleiului, ne arată și plantația sa de copaci din care nu puțini sunt cei care au peste două-trei sute de ani. Uleiul de măsline de cea mai bună cantitate se vinde vrac aici, la prețuri mai mult decât convenabile. Ulterior, ajunși acasă am dus o mostră la o degustare de ulei de măsline, în București, iar cunoscătorii în domeniu au apreciat calitatea ireproșabilă a acestuia.

Dincolo de experiența în sine a atmosferei grecești din Pefki, insula Evia oferă și numeroase posibilități de excursii de o zi, în alte locuri interesante. De aici se poate ajunge în satul Prokopion, unde biserica Sfântului Ioan Rusul atrage pelerini ortodocși, în special români și ruși. Turul plajelor din insula Evia este o altă excursie propusă. Kalamos și Paralia Chiliadou sunt doar două din cele cunoscute de noi. Din Evia se poate ajunge și în Skyros, o alternativă care nu ar trebui ratată în nici un caz. Atena se află la aproximativ 150km și poate fi vizitată din Pefki, o astfel de excursie costând aproximativ 30 euro de persoană. Se mai poate merge și în insulele vulcanice Lihadonisia sau la Delphi. Timp să fie … și bună dispoziție!

Episodul următor: #GreekExplorer – spre Skiathos, kapitan Kostas!

Recomandare de cazare pentru insula Evia, stațiunea Pefki: Galini Hotel 4*, partener al agenției de turism Tramp Travel – cu sedii în Romania, Grecia și Polonia. Cu o prezență de 11 ani pe piața românească, agenția este specializată pe circuite, sejururi și excursii opționale în Grecia.

Acest articol a fost scris în infoturul #GreekExplorer: Corfu, Evia și Grecia Continentală” organizat de Turism Market în parteneriat cu agenția de turism Tramp Travel și cu sprijinul Nikonisti, Travel with a Smile, Lamonza și Art&Craft.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.