#GreekExplorer – acolo unde zeii își făceau de cap
Ioannina, orașul artizanilor argintari. La poalele Olimpului. Litochoro, Enipeas și Cada lui Zeus. Mănăstirea Sfântului Dionisie. Paleos Panteleimonas, orașul de sus. De la munte la mare, pe Riviera Olimpului.
Episodul anterior: #GreekExplorer – Kérkyra, bijuteria Mediteranei
Din insula Corfu pornim către autenticitatea Greciei, cu alte cuvinte către un oraș mai puțin turistic unde putem simți ritmul vieții citadine obișnuite și astfel alegem drumul către Ioannina, oraș universitar așezat pe malul lacului Pamvotis. Aflat sub stăpânirea turcilor timp de 500 de ani, meșteșugul prelucrării argintului a înflorit în acest oraș, fapt ce s-a păstrat până astăzi, alături de alte influențe ale vechiului Bizanț. Deși trecutul a fost foarte sângeros, prezentul își ia revanșa din plin în acest loc. Intrăm la ora prânzului în oraș. Centrul este plin de studenți și liceeni ce se plimbă în parcul central sau stau comod așezați în cafenele și restaurante. Atmosferă relaxată într-o zi de primăvară însorită.
Vizităm cetatea, unde se află vechiul oraș cu căsuțe tradiționale și ne plimbăm pe străduțele înguste până ajungem la ruinele castelului. Admirăm de sus insula Nissi, aflată în mijlocul lacului, unde se poate ajunge cu ferry-ul, dar onorăm cu privirea și muntele Pindului aflat în depărtare. Facem fotografii panoramei orașului și cu gândul la un Gyros gustos și o bere rece pornim spre centru. Datorită influențelor turcești aici găsești baklavale și cataif din plin, dar nu putem ignora nici alte două specialități ce reprezintă zona, este vorba de păstrăv și de picioare de broască (Ioannina este și exportator în Franța al picioarelor de broască).
Pentru cei care vor să cumpere lucruri ce reprezintă spiritul acestui oraș ni s-au recomandat brânza Feta de Ioannina, fiind cea mai cunoscută în Grecia și icoanele de argint, știut fiind faptul că aici argintul este de foarte bună calitate. Pe finalul scurtei noastre vizite, o poveste de dragoste pe lac: el, corcodel, îi aduce un peștișor. Ea primește dar nu consumă. Niciunul nu se scufundă, el o încercuiește drăgăstos. La final, după ce ne uităm mai atent, aflăm motivul … ea nu e chiar singură, are pe cineva mic în cârcă 😉
Istoria se amestecă cu mitologia într-o frumoasă poveste spusă de-a lungul drumului nostru către satul Litochoro, așezat la poalele muntelui Olimp. Știm cu toții legendele izvorâte din mitologia greacă. Zeus stăpânea peste toți muritorii, de pe muntele cel mai înalt al Greciei (2917 m). Traseul până în vârf durează două zile pe timp de vară, cu oprire la un refugiu pe creastă. La mijloc de aprilie zăpada este încă prezentă, un avantaj vizual pentru noi pentru că Litochoro se vede ideal cu muntele înzăpezit în fundal. Pornim pe o potecă tip bulevard, prin canionul Enipeas către cascada denumită Cada lui Zeus, în care se zice că acesta se îmbăia cu nimfele. Tare Zeus ăsta! Fiind primăvară, datorită ploilor și topirii zăpezilor de pe munte, cascada are un debit consistent. Vara, firul apei aproape că seacă, iar ca turist trebuie să fii pregătit pentru acest lucru și să nu ai așteptări prea mari. În orice caz, drumul este spectaculos iar o infuzie de aer ozonat este exact pe gustul nostru.
La 3 km distanță de satul Litochoro, chiar în inima muntelui Olimp găsim mănăstirea Sfântului Dionisie, ridicată după ritul celor de la Muntele Athos. Ansamblul clădirilor se integrează foarte bine în peisaj, designul combinat dintre lemn și piatră fiind extrem de reușit. În muzeul integrat mănăstirii am avut plăcuta supriză să vedem un platou de argint dăruit de domnitorul Ștefan cel Mare acestui locaș, mărturie a bunelor relațiilor dintre cele două popoare. Existența moaștelor sfântului ortodox Dionisie fac din acest loc unul de pelerinaj iar peisajul superb îmbie turiștii să se bucure de așezare, indiferent de religia lor. În Grecia comerțul cu cele sfinte este dus la rang de industrie, mai ales pe rutele de pelerinaj. Nu ne-am mirat să găsim aici un magazin bine aprovizionat cu produse “făcute de călugări”, cum ar fi mierea de castan, mierea polifloră nefiltrată, cea de pin, ceaiul tuvunu (specific doar acestei zone), oregano și alte condimente locale. Am încercat mierea de castan. Foarte bună, ce-i drept.
Schimbăm repertoriul și ne îndreptăm către un sătuc de munte cu adevărat autentic, Paleos Panteleimonas. Paleos înseamnă vechi în greacă. Câteva case construite în stil tradițional înșirate pe munte. Taverne liniștite pline de turiști, deși sezonul abia începe. Biserica în mijlocul satului. De aici se vede în depărtare marea și satul cel nou, Neos Panteleimonas, unde localnicii locuiesc pe timp de iarnă. Ai impresia că te-ai întors în timp – micul orășel cu străzile în pantă arată impecabil. Iar când servești masa chiar lângă zidul bisericii, experiența de călătorie în timp și spațiu este completă.
Privim Riviera Olimpului în toată splendoarea ei, către cea mai sudică stațiune, Nei Pori, cu o plajă de foarte bună calitate, potrivită în special familiilor cu copii mici. Apa limpede este mică la malul mării, parcă special creată pentru bălăceala celor mici. În depărtare se vede Leptokaria, o stațiune unde turismul este în floare, ca de altfel în orice locație de pe Rivieră. Drumul de la munte către mare este scurt și doar castelul de la Platamonas ne-ar putea opri pe traseu. Plaja și apa mării (foarte curată) sunt principalele motive pentru care în special grecii vin aici să își petreacă concediile. La o prima vedere seamănă cu Paralia Katerini dar nu e chiar așa. Leptokaria este varianta mult mai pașnică … în Katerini este distracția.
Trebuie știut faptul că Paralia Katerini este cel mai dinamic loc de pe Rivieră și de obicei aici vin turiștii amatori de petreceri, discoteci, shopping, muzică și viață de noapte, pe lângă plăcerea de a sta ziua la plajă. Ca să nu mai vorbim de multitudinea magazinelor pline cu zdrăngănele … deh, spiritul autentic al grecilor îl regăsim și în comerț. Stațiunea poate părea cam aglomerată, mai ales că vin mulți români (se ajunge mai ușor din România) și ruși. Tot aici se desfășoară anual festivalul tinerilor denumit Balkan party.
Poate vi se va părea ciudat, dar în Paralia Katerini există o mulțime de magazine care vând haine de blană. Acum câțiva ani ni s-a părut chiar bizar să vedem atâtea blănuri în timp ce ne prăjeam la soare, la 40 grade. Dar misterul a fost dezlegat, am aflat și cine le produce și cine le cumpără. Toate vin din orașul Kastoria, din nordul Greciei, care era pe vremuri mare producător de blănuri de castor (de aici și numele orașului). Între timp castorii au fost exterminați iar grecii, cu simțul lor de adaptabilitate s-au reorientat rapid în secolul 19 către creșterea nurcilor și comercializarea blănurilor, pentru a-și păstra tradiția. În prezent se lucrează și cu blănuri importate din America de Nord, iar hainele de lux, căciulile, mănușile și alte articole ajung în magazinele de pe Riviera Olimpului sub brandul “blănuri de Kastoria”. Despre cumpărători … vă închipuiți că trebuie să îndeplinescă ceva condiții mai speciale … iar la acest capitol turiștii ruși le îndeplinesc cu succes! 🙂
A fost o zi în care am văzut diversele fețe ale autenticului grecesc: locații rurale, arhitectura caselor, gastronomia, oamenii, limba, marea, stațiunile turistice. Un popor printre cele mai ospitaliere din lume, deși nu excelează la capitolul „standard înalt al vieții”, o lume în care trebuie să respecți ritmul halucinant de lent pentru un vestic învățat să trăiască în orașe suprapopulate și agitate, o cultură vastă cât să o studiezi întreaga viață și chintesența tradiționalismului ce include familia și religia. Grecia le oferă pe toate la pachet. Și nu putem spune că nu ne place … dimpotrivă.
Episodul următor: #GreekExplorer – Evia, aproape de paradis
Recomandare de cazare pentru Paralia Katerini: Akti Musson Hotel 3*, deținut de agenția de turism Tramp Travel, cu sedii în Romania, Grecia și Polonia. Cu o prezență de 11 ani pe piața romnânească, agenția este specializată pe circuite, sejururi și excursii opționale în Grecia.
Acest articol a fost scris în infoturul #GreekExplorer: Corfu, Evia și Grecia Continentală” organizat de Turism Market în parteneriat cu agenția de turism Tramp Travel și cu sprijinul Nikonisti, Travel with a Smile, Lamonza și Art&Craft.