Febra chihlimbarului
CHIHLIMBAR s.n. Rășină fosilă provenită din unele specii de pin (Pinus succinifera), având culoare caracteristică galbenă ca mierea sau de ceară, fiind uneori brun-roșu sau verde-negru. Se topește la 300 ºC, arde cu flacără, se dizolvă în solvenți organici și se electrizează prin frecare. Prezintă incluziuni diverse (gazoase, pământoase, lichide), resturi de insecte sau de plante fosile bine conservate.
După ce am trecut peste definiția seacă din DEX, să trecem puțin la o descriere ceva mai poetică a chihlimbarului, asociată bineînțeles cu una din călătoriile noastre. Am tot amânat povestea despre Gdańsk tocmai pentru că unul din subiectele fierbinți ar fi fost goana după chihlimbar, așa că vă servim ca intro câteva cuvinte și fotografii cu minunata piatră semiprețioasă pe care o veți găsi din belșug pe tarabele negustorilor din portul de la Marea Baltică. Într-adevăr, Gdańskul mustește de chihlimbar și asta pentru că zona baltică deține unul din cele mai bogate zăcăminte de acest tip de ambră.
Chihlimbarul nu este de fapt o piatră. Amber în engleză sau el anbar în arabă (de unde și numele său), el este prin definiție o rășină, formată de-a lungul a milioane de ani (aproximativ 50-60, deci este mai tânăr decât dinozaurii loviți de meteorit) prin depunerea succesivă și întărirea ulterioară a straturilor de material provenit din seva unor specii de pini dispărute. În timp, datorită efectelor climatice, chihlimbarul ajunge să aibă diverse consistențe, de la opac total la translucid și chiar transparent. În timpul procesului, rășina depusă prinde în interiorul său fosile de plante și alte viețuitoare precum insecte (mai mari sau mai mici), melci, broaște sau șopârle, acestea din urmă devenind foarte căutate și din ce în ce mai scumpe, în funcție de mărimea pietrei și a animalului care zace captiv în interior. Culorile variază și ele: de la galben și portocaliu la roșu aprins ori, în cazuri rare, verde, violet, albastru sau negru. La fel ca și perla sau coralul, chihlimbarul este o piatră semiprețioasă organică și are efecte pozitive asupra sănătății posesorului său (cum altfel?).
Așa cum spuneam, zona baltică este deținătoarea unei cantități impresionante de chihlimbar, astfel încât o călătorie în această parte de lume se sfârșește de obicei cu un souvenir prețios pe care fericitele posesoare le repatriază pe post de coliere, cercei, brățări și alte tipuri de bijuterii. Cu alte cuvinte, înainte de a pleca spre Gdańsk asigurați-vă că veți avea suficient timp pentru a vă delecta privirea prin zecile de magazine și nu în ultimul rând că veți deține resursele materiale pentru a vă asigura măcar o infimă părticică din comorile ce vă vor lua cu siguranță mințile. Magazinele din Gdańsk sunt de toate felurile: de la cele mai simple tarabe (unde e recomandat să fiți prudenți pentru a nu cumpăra falsuri) până la cele mai cunoscute firme unde veți primi, pe lângă un ambalaj de excepție, un certificat de autenticitate. De obicei, magazinele sunt afaceri de familie și sunt transmise din generație în generație. În Gdańsk, cele mai cunoscute sunt concentrate pe strada Marienka, în zona turistică a orașului, nu departe de pitorescul canal Długie Pobrzeże. Vânzătorii sunt răbdători, eleganți și deloc insistenți, așa că nu trebuie să fiți stresați de timpul petrecut în compania pietrelor. Dacă aveți noroc și găsiți o piatră cu muscă, trebuie să știți că pentru ea va trebui să scoateți mai mulți zloți din buzunare.
Polonezii din Gdańsk iubesc chihlimbarul așa că nu este de mirare că totul gravitează în jurul lui, mai ales în zona turistică. Există chiar și un muzeu al chihlimbarului, aflat pe Targ Węglowy 26, într-o clădire veche ce adăpostea odinioară turnul unei închisori. Intrarea este liberă iar în interior pot fi admirate exponate vechi, bijuterii din argint și chihlimbar, lucrări din perioada romană sau mai recente, cum ar fi Amber Nightingale, o statuetă reprezentând marele premiu al festivalului de la Sopot. Piesa de rezistență este Șopârla Gierlowska, una din cele mai importante din Polonia. Veche de 40 de milioane de ani, piatra conține, evident, o șopârlă mumificată în rășină. De asemenea, cu ocazia desfășurării Campionatului European de Fotbal din 2012, primăria din Gdańsk a inaugurat noul stadion, o construcție impresionantă ce aduce cu o piatră … de chihlimbar.
Dragi prieteni călători, dacă după aceste rânduri ați început să vedeți viața în culoarea galben – portocalie a chihlimbarului, dacă visați la o bijuterie specială (cu muscă sau fără muscă în ea), atunci nu mai stați pe gânduri. Săriți în avion și opriți-vă pe țărmul Mării Baltice, la Gdańsk. Veți descoperi un oraș superb, el însuși o bijuterie ce poartă povara unui trecut încărcat de chin și suferință, un loc unde speranța a renăscut și a aprins scânteia evenimentelor care în final ne-au schimbat și nouă cursul vieții. Despre orașul care a scris istoria recentă, despre frumusețea sa și ospitalitatea locuitorilor săi … în articolul următor.
… si inca din antichitate se facea un comert intens cu chihlimbarul de la Marea Baltica, ce ajungea astfel in toata Europa, si chiar dincolo de ea.
foarte fain articol!
Ne-ai povestit tare frumos despre chihlimbar! Eu l-am cunoscut in tarile baltice, unde e de asemenea intens comercializat. La Gdansk vreau sa ajung oricum, in primul rand pentru arhitectura sa:)
Foarte frumos articol si interesant
Sunt in Gdansk acum. Mi-a fost de mare folos articolul! Multumesc!