Diamantul Negru
În Copenhaga, vremea e schimbătoare. Când ploaia nu te lasă să-ţi savurezi berea pe malul canalelor din Nyhavn sau îţi pune beţe-n roate la întâlnirea cu Mica Sirenă, ce ai de făcut? O descoperi altfel. Fără doar şi poate, capitala daneză nu duce lipsă de obiective ce pot fi vizitate indoor …
Det Kongelige Bibliotek sau mai pe româneşte, Biblioteca Regală Daneză. Privită dinspre Christiansborg Slot, este o clădire elegantă, străjuită de un lac plin cu raţe şi o grădină generoasă. Acest cadru idilic, venit parcă din vremuri demult apuse este în totală antiteză cu partea dinspre ape, acolo unde găsim un stil arhitectural modern, tipic oraşelor nordice. Clădirea cea nouă este unul din simbolurile Copenhagăi. Silueta sa impunătoare şi culoarea închisă i-au adus atâta faimă, încât orice danez o cunoaşte sub denumirea de “Diamantul Negru”. Trecutul şi prezentul. În zona Slotsholmen, ele coexistă într-un mod armonios sub un singur acoperiş. În fapt, diamantul este o extensie a vechii biblioteci iar vizitatorul parcurge întregul ansamblu fără a părăsi incinta, trecerea de la vechi la nou făcându-se prin trei coridoare construite deasupra străzii – cel din mijloc fiind deschis publicului, pe al cărui tavan poate fi admirată o imensă pictură, creaţia unui cunoscut artist danez.
Biblioteca Regală a fost fondată în 1648 de către regele Frederik al III-lea, prin achiziţia a patru biblioteci private. Este desemnat un bibiotecar – Griffenfeld – care primeşte misiunea de a îmbogăţi colecţiile existente. La moartea regelui fondator, în anul 1670, colecţia număra aproximativ 20.000 de volume. După mai bine de 100 de ani, în anul 1793, biblioteca îşi deschide porţile, devenind publică. Între timp îşi sporeşte colecţia, chiar dacă trece printr-un cumplit incendiu, care distruge mare parte din ea, fiind ulterior refăcută prin donaţii publice. Cărţi vechi, manuscrise, corespondenţe, hărţi, desene, tipărituri, toate de o inestimabilă valoare contribuie la una din cele mai bogate colecţii de carte din Europa. Ceva mai târziu, în 1906, bibilioteca este mutată în actuala clădire, situată pe insula Slotsholmen, în apropierea castelului Christiansborg şi a Parlamentului. Din 1999, primeşte extensia numită “Diamantul Negru”. Biblioteca Naţională, Biblioteca Universităţii din Copenhaga, Arhiva Naţională şi Muzeul Cărţii şi Fotografiei, toate acestea sunt incluse în Biblioteca Regală Daneză, cea mai mare dintre bibliotecile ţărilor nordice.
Recomandăm ca vizita să înceapă din clădirea veche – veţi fi extrem de surprinşi de trecerea în Diamantul Negru, pentru că iniţial veţi fi transpuşi în trecut. Grădina, lacul cu raţe, interioarele (în special sala de lectură), rafturile şi sertarele vechi din lemn vă vor aduce aminte cu siguranţă de scenele din Harry Potter. La un moment dat, totul se schimbă. Trecutul este dat deoparte, pentru că odată intraţi în coridorul principal (un fel de “poartă a timpului”) veţi ajunge în prezent, deşi arhitectura diamantului sugerează mai degrabă viitorul. Un atrium imens separă cele două părţi ale bibliotecii, legătura dintre ele fiind făcută pe fiecare etaj de câte o pasarelă din sticlă şi beton. Lumina pătrunde generos în incintă, datorită sistemului de geamuri prin care pot fi admirate canalele şi clădirile de pe malul opus. În ton cu stilul avangardist, cititorii din această parte a bibliotecii beneficiază de internet gratuit, pentru că o parte a colecţiilor pot fi accesate online. La parter am dat de o librărie, de un restaurant şi o cafenea. Tot ce-ţi trebuie pentru o zi de recreere în mijlocul cărţilor.
Diamantul Negru nu poate fi ratat, indiferent de vremea de afară. Intrarea este liberă, în cazul în care doriţi doar să-l vizitaţi. Iar de aici, taxiul pe apă 901/902 vă poate duce direct către alte destinaţii interesante din Copenhaga, cum ar fi noua clădire a Operei, vechiul port al comercianţilor, Nyhavn sau aproape de Mica Sirenă. La libera voastră alegere.