Tabăra de biodiversitate – Comandău

Când natura te cheamă … răspunde-i negreșit!

 

Incursiunea din Comandău a avut în plan întâlniri de mare calibru – vipera de munte și ursul brun – două specii pe cât de frumoase, pe atât de … periculoase, ar spune unii. Poate fi adevărat, în condițiile în care nu știi cum să procedezi. Am avut astfel de întâlniri în sălbăticie, neprogramate, atât cu ursul (prin munții Țarcu, la zmeuriș) cât și cu vipera, la barajul Râușor, ambele evenimente terminându-se fără urmări … dar și fără poze. Este lesne de înțeles așadar că așteptam cu mare interes această ieșire.

În Subcarpații de Curbură, mai exact în zona munților Bretcu-Oituz, la confluența a trei pâraie, pe Valea Bâsca mare se află stațiunea Comandău. Distanța de 10km de civilizație (adică de Covasna) se face pe un drum forestier prăfuit ca vai de el dar deosebit de pitoresc. Cu mașinile din dotare (Părăgușul lui Doru și un crossover Mercedes Benz GLA de 2,2 litri și 170CP) am încercat un offroad pe timp de noapte până în tabăra de bază, aflată câțiva kilometri în amonte de Comandău.

În taberele de ‪biodiversitate‬ confruntarea este întotdeauna pașnică și de fiecare dată subiectul este redat naturii aproape în același loc. Câteodată ședința foto se prelungește cu mult peste limită dar … ăsta e farmecul, nu? Cam așa s-a întâmplat și aici, doar că subiecții nu au fost vipere și moși martini (pentru simplu fapt că nu am dat de urma lor) ci mai degrabă broaște și șopârle. Ședința foto este destul de dificilă în condițiile în care modelul trebuie udat permanent pentru că altfel riscă deshidratarea (în cazul tritonilor). Altfel, e destul de greu de convins o Rana Temporaria (broască roșie de munte) să stea la pozat măcar un minut fără să țopăie afară din cadru. Mult mai înțelegător pare a fi Bufo bufo (broscoiul râios brun), ce pozează semeț, conștient fiind de statutul său de batracian cu greutate.

De remarcat șopârla de munte (Zootoca Vivipara), o specie fragilă și timidă pe care o găsim atât în pădurile de conifere cât și în zonele alpine. Tegumentul său solzos, în culori verzi-cafenii ne-a convins pe viitor de necesitatea unor inele de macro. Am completat colecția de specii, prin pădurile de la Reci cu Pelophylax Lessonae (broasca mică verde) și Rana Arvalis sau broasca de mlaștină, al cărei mascul își schimbă culoarea în albastru doar în perioada de împerechere … un moment foarte, foarte greu de surprins.

Lasând la o parte lighioanele, trebuie menționat sloganul adaptat: nicio tabără de biodiversitate fără ceaun. Și cum orice ceaun care se respectă pornește după amiază și se termină a doua zi pe la prânz, nici la Comandău n-a fost altfel – carne de cerb, vită cu legume, asezonate cu antreuri la proțap, stropite cu un Leat 6500 (pentru cunoscători) și cântece la chitară în miez de noapte. Siesta în hamac și fructele de pădure au fost doar parte din micile plăceri ale vieții.

N-avem timp să de dezmeticim – va urma în curând un nou episod din tabăra de biodiversitate … de această dată mutăm cuibul în Cheile Dobrogei. Ce sperăm să găsim aici? Vom vedea. Așteptăm cu încredere marea întâlnire cu specia aleasă – mărețul și neînfricatul BURSUC!

Tabăra de diversitate de la Comandău este a treia din seria celor șase cuprinse în proiectul #biodiversitate, organizat de Wildescapes cu sprijinul Goodyear Romania, Lipton și Țiriac Auto. Partener logistic: Paralela 45.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.