Jazz, manouche și etnojazz – cu RoManouche prin România

Live în România, într-un mix cultural româno – bulgaro – norvegian de excepție, cu muzicieni reuniți sub numele RoManouche‬‬‬‬‬ Band – 4 orașe cu 4 concerte și 4 Constantini sărbătoriți pe 21 mai. Un periplu cu reprize unice de jam-session și etno-jazz. Muzică superbă cu oameni frumoși … sau mai simplu spus: călători prin România.

 

Dacă ar fi să povestim la gura sobei despre experiențele noastre de călători prin lumea largă, ne-ar lua ceva timp. Suntem de acord și susținem că nu destinațiile în sine reprezintă neapărat scopul călătoriei, ci mai degrabă amintirile, oamenii și momentele. Aveam să ne alăturăm luna trecută unui grup neobișnuit, într-o incursiune pe meleagurile patriei, așa cum nu o mai făcusem până atunci: în cadrul unui turneu muzical, alături de o trupă de etno-jazz, cu țambal, cu contrabas și alte instrumente după noi. Aproape instantaneu ne vine în gând simpatica trupă de jazz din Pisicile Aristocrate care cântă de mama focului, degajând o atmosferă molipsitoare, plină de voie bună. Cam așa am putea rezuma experiența noastră alături de RoManouche și dorim astfel să-i prezentăm pe membrii formației, trecând discret în revistă (prin text și fotografii) succesiunea acelor zile de mai.

Suntem cu toții pregătiți de plecare, îmbarcați într-un microbuz cochet, nou-nouț ce rulează spre ieșirea din București. Avem în plan 4 concerte în următoarele 5 zile plus o petrecere de Sf.Constantin și Elena. Avem, așadar anduranță ridicată! Suntem RoManouche‬‬‬‬‬ Band, muzicieni veniți din diverse colțuri ale Europei, reuniți sub acest brand din pasiune pentru muzică și diversitate culturală.

Prima oprire înseamnă în fapt primul concert, la Brașov, într-o locație importantă și reprezentativă pentru viața culturală a brașovenilor – Centrul Cultural Reduta. Aici totul este pregătit, sala de peste 300 de locuri își așteaptă spectatorii, instrumentele se instalează pe scenă, se verifică sunetul și astfel pornește repetiția. În foaier și în sălile alăturate, o expoziție de desen în acuarelă reprezintă concursul mai multor școli din Brașov, unde elevii s-au transformat in mici artiști. Vizitatorii expoziției sunt acompaniați ușor de învăluirile muzicii de etno-jazz și, până să își dea seama, sunt deja cu ochii pe artiști.

Peste drum de Reduta aruncăm o privire către cofetaria Zoomserie și alegem cel mai mare și mai bun tort de ciocolată cu vișine pe care îl dedicăm celor 4 Constantini pe care îi avem alături de noi în aceste zile. După concert ne așteaptă un festin la restaurant și cântăm “La mulți ani”, atât în română cât și în norvegiană. Atmosfera elegantă, specifică Brașovului ne îmbie la o cafea pe terasa cofetăriei, de unde admirăm în voie strada ce dă în Piața Sfatului.

Brașovul și reușita concertului din această seară, în care spectatorii i-au aplaudat la scenă deschisă, în picioare pe muzicienii trupei RoManouche, îi trezesc celui mai experimentat saxofonist al grupului, Nicolas Simion, amintiri legate de copilăria sa petrecută la Dumbrăvița și de prieteniile ce îl leagă de aceste locuri. Deși acum locuiește în Germania, găsește motive să vină în România cât de des poate, atât pentru concerte cât și pentru întâlniri cu prietenii de-o viață, iar spiritul transilvănean se regăsește în melodiile sale, după cum dovedesc multe dintre titlurile CD-urilor: “Transylvanian Jazz”, “Mamaliga Mood”, “Live in Brașov”. În ceea ce îl privește, Nicolas a reușit o fuziune unică și extrem de fluidă între jazzul modern și elementele folclorice românești. Un muzician și un om de excepție, în preajma căruia ai de învățat și de trăit momente unice.

Este dimineață și suntem gata de plecare, de această dată spre Călimănești, pentru a sărbători Zilele Orașului – 628 de ani de atestare documentară. În drum oprim pentru o fotografie la Cetatea Făgărașului iar spre după amiază ajungem la destinație. Vremea este bună, așadar concertul în aer liber din această seară se vrea a fi un mare succes. Angajații primăriei ne așteaptă la Teatrul de Vară, pentru instalarea instrumentelor și verificarea sunetului. Totul este aranjat, socializăm cu localnicii, împărțim pliante turiștilor din Piața Centrală, cu speranța că vom avea suficient timp pentru o baie termală în locația în care suntem cazați, la Casa Romanescă.

Concertul din această seară se încheie pe ritmurile Ciocârliei, metamorfozată în acorduri de jazz, cu vioara fermecată a lui Costel Nițescu. Aplauzele vin ropote, iar dacă ar fi depins doar de spectatori, concertul ar fi continuat până la miezul nopții, pe ritmuri românești adaptate stilului de jaz și manouche. Suntem însă așteptați la restaurant pentru a-i sărbători încă o dată pe Constantinii noștri, pentru că așa este la români, o sărbătoare ține 4 concerte …

Am lăsat deoparte baia termală și am avut încă o seară de petrecere, în care i-am cântat lui Costel Nițescu … ce altceva decât Constantine Constantine! … în așa fel încât să îi aducem aminte de viața din România. Costel este un un virtuoz al viorii, educat în spiritul muzicii clasice, dar în același timp are un simț extraordinar al swing-ului și improvizației, ce le exersează cu brio la Paris, locul unde trăiește acum. Cântă în toată lumea, a fost invitat inclusiv la Casa Albă de către mai marii americanilor, dar inspirația și energia și le găsește întotdeauna în mijlocul familiei. Cu alte cuvinte, un om sensibil, de o calitate extraordinară.

Părăsim Călimăneștiul și pornim spre mare, către Constanța, cu o scurtă escală în București. Până la destinație avem de trecut Dealul Negru … un amănunt destul de solicitant pentru călătorii dornici de mâncare autentică. Ați ghicit, cerem șoferului o binemeritată pauză pentru mici și murături în saramură! După cum mustăcesc și abia așteaptă să vadă bucatele pe masă, norvegianul și bulgarul nostru deja par perfect adaptați stilului românesc. Pentru Martin cel puțin, nici nu era prea greu.

Norvegianul trupei, Ola Rokkones, trăiește dincolo de Cercul Polar, în îndepărtatul Tromsø, considerat a fi cel mai nordic oraș al lumii. Aflat pentru prima dată în România, cel mai tânăr membru al formației RoManouche și unul dintre puținii saxofoniști ce are în portofoliu atât muzică clasică cât și jazz, a rămas plăcut surprins de micii autohtoni de Dedulești și … de vinul românesc. Nici nu se putea altfel! Iar papanașii cu smântână și dulceața de afine de la Casa Românească l-au convins definitiv si irevocabil de calitatea gastronomiei românești. Să mai spunem că singurul moment de discontinuitate în comunicarea noastră a fost aprecierea temperaturii apei Mării Negre. Cu alte cuvinte, nu prea a înțeles de ce era singurul om din Mamaia care înota la ora 8, într-o dimineață în care afară erau maxim 14 grade Celsius și ploua, iar de temperatura apei nici nu mai pomenim …

Ajungem pe înserat la Constanța, unde are loc următorul concert, la clubul Phoenix. Până la repetițiile și concertul ce urmează să aibă loc a doua zi, suntem invitați de către TV Neptun la un restaurant superb în Constanța – Reyna. Cu mâna pe inimă declarăm că aici am savurat cele mai bune midii din viața noastră. Parol! … Îi avem martori pe Costel și pe Ola. Ca să nu mai vorbim de ambient, de vederea la mare, de terasele unde puteam servi cafeaua și simți briza valurilor … de neuitat!

Probabil că marea inspiră, deoarece concertul din Constanța a avut parte de îmbinarea perfectă a efervescenței artiștilor pe scenă. Martin Lubenov a făcut pur și simplu minuni, neexistând practic limite în exprimarea sa la acordeon. A reușit să ne transmită plăcerea de a cânta și ușurința improvizației de cea mai bună calitate, susținută de o viață întreagă de studiu. Dimineața, la micul dejun ne-a mărturisit că a început să cânte la vârsta de 8 ani, când bunica lui i-a făcut cadou un mic acordeon și astfel a început ascensiunea unuia dintre cei mai apreciați acordeoniști din lume. Pentru Martin muzica înseamnă un mod de viață.

Ne întoarcem în Bucuresti pentru ultimul concert, la clubul Muzeului Național al Țăranului Român, un loc frecventat de iubitorii de artă și de frumos ai orașului. Se anunță vreme ploioasă, dar spectatorii încep să vină iar sala se umple ochi încă din timpul repetițiilor.

Este seara lui Giani Lincan, care ne încântă cu o demonstrație a talentului său la țambal. Un magician cu o tehnică desăvârșită, datorită căreia trece cu ușurință de la muzica clasică (a cântat pe marile scene europene alături de filarmonici renumite) la etno-jazz sau folk. Îi este dor de atmosfera din România și vine aici cât de des are ocazia, el locuind acum în Olanda. Nu se sfiește să spună pentru cei ce au urechi de auzit și ochi de văzut, că doar cu foarte multă muncă poți reuși în viață, ramânând în același timp un om echilibrat, astfel încât să îmbini viața de familie cu cea profesională. Și chiar atunci când ai ajuns în top, printre cei mai apreciați muzicieni ai lumii, să știi să te bucuri de lucrurile simple, cum ar fi trebăluitul în bucătarie și gătitul unei cine pentru copii!

Cât despre cel mai tânăr român, membru al trupei RoManouche prin turneul din România, despre Răzvan Cojanu putem spune: talent, pasiune pentru muzică și muncă multă. Asemeni lui Lubenov, începe să studieze muzica de mic copil, de la 7 ani la liceul de muzică Carmen Silva din Ploiești. În 2003 este admis la secția de jazz a Universității de Muzică București, iar în mai puțin de doi ani se face remarcat ca unul dintre cei mai talentați basiști de jazz din țară. Sunetul contrabasului și trăirea pentru spectacol au susținut concertele RoManouche, imprimându-le aerul autenic al elementelor jazzului.

Finalul acestei frumoase călătorii în România deschide drumul către prietenii noi, către muzica de calitate și accente de multiculturalitate. Oameni extrem de talentați, conștienți de valoarea lor dar în același timp realiști și cu “capul pe umeri”, care și-au dedicat viața visului lor. Trăiesc cu pasiune pentru ceea ce fac iar viața lor prinde contur, ca într-o poveste frumoasă.

Pentru noi a fost atât o călătorie prin lumea necunoscută (până acum) a jazz–manouche-ului, cât și o lecție de viață! Și pentru că niciodată nu este îndeajuns, vă invităm la un nou concert și workshop marca RoManouche: Explosive Jazz în Aula Magna a Academiei de Studii Economice, sâmbătă 25 iunie, începând cu ora 18.00. Intrarea este liberă, distracția garantată. Vă așteptăm.

 

Concertele RoManouche sunt organizate și promovate de Asociația Dynamic Art, în cadrul proiectului Another Face of the Roma Culture, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda și Liechtenstein și susținut de Ministerul Culturii, ce își propune să provoace publicul la un dialog muzical, construit în jurul ideii de diversitate culturală.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.