Gdańsk sau romanticul de la Marea Baltică
Într-un top neoficial al celor mai seducătoare locuri din Europa, oraşul-port de pe malul sudic al Balticii ar ocupa fără îndoială un loc onorabil pe podium. Dragoste la prima vedere? Sună a clişeu dar cam aşa este. Pentru că odată ajuns în Gdańsk vei simţi un fior plăcut, asemeni întâiului sărut.
Cuvintele sunt mult prea sărace pentru a zugrăvi frumusețea Gdańskului. Când am decis să cumpărăm biletele de avion (o ofertă absolut irezistibilă de la LOT) nu știam prea multe despre acest loc aflat azi în nordul Poloniei. Spunem azi pentru că orașul nu a aparținut mereu polonezilor. De-a lungul unui întreg mileniu, Gdańsk a fost ca o minge de pingpong, trecând rând pe rând în proprietatea marilor puteri ale vremii, de la teutoni la prusaci, de la bolșevici la naziști, schimbând regate, imperii și republici. Puține au fost momentele în care Danzig (denumirea sa germană) a fost recunoscut ca oraș liber. Se spune că Hitler și l-a dorit atât de mult încât s-a folosit de poziția sa strategică de oraș-port ca pretext pentru invadarea Poloniei. Și cum toate aceste treceri nu puteau fi făcute fără vărsare de sânge, putem spune că Gdańsk și-a plătit scump statutul de cea mai dorită bijuterie de pe țărmul baltic. În timpul celui de-al doilea război mondial, aproape 90% din clădiri au fost rase de pe fața pământului. Majoritatea comunității evreiești din Danzig a fost deportată sau a pierit în Holocaust. În Muzeul Maritim am găsit imagini dezolante, în alb și negru cu ceea ce mai rămăsese din Gdańsk după război – o umbră nefirească a unui loc altădată idilic. Cum au reușit polonezii să îl reconstruiască atât de frumos? În ultima jumătate de secol, orașul a renăscut. Ceea ce a fost distrus s-a reclădit iar arhitectura a fost în mare parte păstrată, în ciuda faptului că țara s-a aflat în acest timp sub regim comunist.
Poate că mulți dintre noi nu realizează că privilegiul de care ne bucurăm cu toții azi, cel de a putea călători pe orice meridian al lumii îl datorăm în mod inconștient locuitorilor din Gdańsk. În anii ’70, pe fondul grevelor și mișcărilor sociale anticomuniste pornite în atelierele șantierului naval s-a format mișcarea sindicală Solidaritatea. Avându-l în frunte pe viitorul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa (un electrician fără studii superioare), Solidarność a reprezentat scânteia ce a dus în final la prăbușirea regimului comunist din blocul estic. Șantierele din Gdańsk există și azi. O croazieră cu una din corăbiile de pirați de pe râul Motława (Czarna Perla sau Galleon Lion) vă va duce chiar în apropierea lor.
Dar atracția turistică nu o reprezintă șantierele ci Orașul Vechi. Într-o împletire armonioasă de stil arhitectural gotic, renascentist și baroc, Gdańskul din zilele noastre strălucește în adevăratul sens al cuvântului. Scăldat de un pitoresc canal, de-a lungul promenadei Długie Pobrzeże (Podul cel Lung), garnisit cu magazine elegante, pline de chihlimbar și clădiri cochete decorate cu mult bun gust, orașul te cucerește încă din primele minute. O plimbare prin romanticul Gdańsk nu se uită niciodată. Seara, promenada scăldată în lumini este arhiplină. Reflexiile apelor Motławei, incredibil de clare după ce bărcile trag la mal și muzica artiștilor dublează doza de romantism din timpul zilei. În acest cadru de poveste poate fi admirat simbolul orașului. Żuraw (în denumirea ei poloneză) este cea mai veche macara din Gdańsk. Prima documentare a fost în anul 1367. După un incendiu devastator, a fost reconstruită între 1442 și 1444 și folosită din plin în vremurile când vasele încărcate cu mărfuri acostau chiar pe marginea canalului din Orașul Vechi. Putea ridica o greutate de până la patru tone la o înălțime de 11 metri. În timpul celui de-al doilea război mondial, lemnul macaralei a fost integral distrus și doar 60% din cărămizi au fost recuperate. Azi face parte din Muzeul Maritim (pe care îl recomandăm) și include exponate și opere de artă ce înfățișează viața portuară a Gdańskului din trecut.
Inima Orașului Vechi o reprezintă, fără îndoială, Długi Targ (Long Market), una din cele mai frumoase piețe centrale europene. Având o lungime de aproximativ 200 metri, pornește de la Brama Zielona (Poarta Verde) – sub arcele căreia mi-au cântat tinerii artiști ambulanți “Sto Lat” de ziua mea (adică 100 de ani, un fel de La Mulți Ani) – și Ulica Długa (Strada Lungă), o pietonală ce se termină în Złota Brama (Poarta de Aur), opusă celei verzi. Długi Targ este un loc fantastic. Înțesată de turiști, piața este dominată de impresionanta statuie a lui Neptun (creația arhitectului olandez Abraham van den Blocke în 1617) și de turnul Primăriei. Nu știm dacă este accesibil, dar pentru numai doi zloți puteți avea întregul Gdańsk la picioare, urcând în turnul catedralei Sf.Maria, una din cele mai mari construcții gotice din cărămidă.
Am dedicat chihlimbarului un articol separat, rămâne doar să amintim de strada Mariacka drept locul unde amatorii de ambre de toate mărimile își pot clăti ochii și goli în același timp buzunarele. De menționat și Muzeul Chihlimbarului ce poate fi vizitat gratuit în apropiere de Poarta de Aur. Acum … unde mâncăm? Pe promenada Długie Pobrzeże sunt cele mai dichisite restaurante cu specialități ale bucătăriei poloneze și internaționale, terase tentante aflate chiar la marginea apei. Pe malul opus însă am descoperit Brovarnia, o microberărie ce produce și servește, pe lângă delicatesele locale, trei feluri excelente de bere nefiltrată: blondă, brună și caramel. Și pentru că am pomenit de băutura din Gdańsk, trebuie spus că numai aici se produce Goldwasser, o băutură alcoolică ce poartă vechiul nume Danzig și care conține foițe de aur de 22 de carate. Așadar, dacă ați ajuns în Gdańsk, trebuie musai să dați pe gât niscai Goldwasser. La final, veți părăsi orașul mai bogați atât la figurat … cât și la propriu.
Împrejurimile Gdańskului nu sunt nici ele de neglijat. O tură cu tramvaiul sau cu trenul vă duce la Catedrala Oliwa aflată în apropierea unui parc. Ceva mai departe veți ajunge la Sopot care formează, alături de Gdańsk și Gdynia zona metropolitană Trójmiasto. La Sopot încă se desfășoară un festival de muzică faimos mai mult în era comunistă. Dar o plimbare pe faleză este cât se poate de reconfortantă, mai ales când în apa mării înoată … lebede. Alte atracții ale Sopotului sunt un imens ponton cu acces plătit și Krzywy Domek, cea mai ciudată (în opinia proprietarilor) clădire din lume. La întoarcere în oraș poate nu ar fi rău să faceți un mic ocol și să vedeți PGE Arena Gdańsk, noua structură supranumită “Stadionul din Chihlimbar”. Momentul nostru în Gdańsk a fost cu doar două săptămâni înainte de începerea EURO 2012 iar stadionului i se făceau ultimele retușuri așa că nu l-am putut admira decât din exterior.
Gata cu vorbăria. Trecem la fotografii, multe fotografii. Cum spuneam la început, un oraș ca Gdańsk este greu de descris în cuvinte. Poate imaginile vor fi mai convingătoare. Un loc plin de istorie, superb din punct de vedere arhitectural, un oraș romantic. Mergeți pe mâna noastră și vizitați-l. Iar la întoarcere vă așteptăm cu impresii.
Convinsu-m-ai, clar! 😀 Oricum am luat la ochi zona aia, acum astept doar un moment prielnic.
La multi ani va urez inca o data si aici, sa fie cu sanatate si muuuulte calatorii frumoase di tat! 😛
La Mulți Ani! Suntem siguri că Gdańsk va fi pe gustul tău! 🙂
Ei, da! N-am gresit cand am gandit de ce m-as duce la Gdansk (si mai am in minte cateva orase, in afara de Cracovia si Varsovia). Casa aia imi aminteste de Dancing House din Praga dar asta e mai reusita, mai haioasa. Si, bineinteles, imi plac pozele “aeriene” fiindca am si eu boala de a ma catara in tot felul de locuri:)
De urmărit ofertele Lot Polish Air, noi am zburat cu 86 euro dus-întors cu toate taxele incluse (snack și bagaj de 20kg incluse, că e companie de linie :D), cu stop la Varșovia (orarul a permis o vizită în capitală, atât la dus cât și la întoarcere)
Am de gand sa merg cu masina (daca nu-mi trebuie neaparat permis european, ca n-am de gand sa ma inghesui la cozile astea!!!). LOT ar fi o varianta buna, nu zic nu, dar trebuie sa vin la Bucuresti sau sa merg la Budapesta, ceea ce adauga la cost.
Am vizitat Gdansk-ul in februarie, pe o vreme total neprietenoasa. Am ramas impresionati de oras, de oameni, de arhitectura, de mancare, de servicii… Iar daca veti combina Gdansk-ul cu o vizita in Sopot, la malul Marii Baltice, veti intelege de ce Polonia ti se lipeste pur si simplu de suflet 🙂
Deci aici e casa care s-a uitat in oglinzile de la bâlci si a ramas asa 🙂
L-am pus pe wishing list 🙂 Multumim!
Frumoase fotografii!
Absolut superb!