Metamorfoza – degustări de licori alese la Viile Metamorfosis

Se zice că toamna înseamnă sfârșitul vacanțelor, multă melancolie, ceva ploaie sau timp răcoros, cu puțin noroc poate o raită prin magazine, pregătind din timp cadourile pentru Crăciun … dar se pare că modelul clasic nu funcționează pentru unii dintre noi …

 

Suntem un grup de prieteni și într-un weekend de septembrie, fie cu soare, fie cu ploaie, ne îmbarcăm în mașini, pornind către destinația care pentru noi înseamnă într-adevăr toamnă. Nu suntem nici la final de vacanțe, nu suntem nici melancolici, poate doar nerăbdători să înceapă distracția, să ajungem la destinație și să activăm modulul “degustător amator”. Eiii … dacă se continuă tradiția an de an, la un moment dat sunt mari șanse să accedem la nivelul profesioniștilor 😉

Satul Pietroasele, zona Dealu Mare, aproape de Buzău – hohote de râs, shooting-uri foto, tururi în cramele și podgoriile renumite, toate acestea înseamnă pentru noi toamnă. Asezonăm totul cu poveștile vinificatorilor, cu sfaturile oenologilor și cu degustarea nenumăratelor soiuri de vin, în așa fel încât pregătirea pentru iarnă să fie completă și să ne găsească într-un spirit pozitiv.

Am ales Viile Metamorfosis cu al său maestru vinificator Fiorenzo Rista, cu o podgorie relativ nouă, având 100 ha de viță de vie, din care 15 ha reprezintă culturi ecologice, cu atestare din 2013. Dintre soiurile cultivate aici regăsim Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc şi Chardonnay – suficiente pentru cel mai pretențios vizitator al podgoriei. Iar farmecul și bucuria de a vorbi despre povestea din spatele acestei crame îi dau lui Fiorenzo o energie fantastică, într-o română impecabilă, picantată de inegalabilul accent italienesc, acesta fiind în stare să vorbească o zi întreagă … aviz celor care îi vor călca pragul!

Cu o experiență în viticultură de peste 25 de ani, acumulată atât în Italia cât și în Romania, participă la crearea primelor vinuri premium locale precum Prince Matei sau Prince Mircea. Fiorenzo a ales să creeze vinuri deosebite chiar aici la Dealu Mare, cu soiuri autohtone cărora a reușit să le imprime stilul său mediteranean. Pășim așadar în crama sa, situată în comuna Vadu Săpat din județul Prahova, o locație superbă, de curând renovată. Cu un design deosebit, cu idei specifice unor reviste de Art&Deco, atmosfera elegantă din interior se integrează perfect într-o zonă ce abundă de podgorii.

Crama a pornit la drum cu Cantvs Primvs, primul vin creat și lansat în anul 2009. Apoi au urmat gamele de vinuri Fluturi, Viile Metamorfosis, Via Marchizului, Colțul Pietrei. Povestea lui Fiorenzo ne poartă prin toate procesele de vinificație, cu explicații detaliate și posibilitatea de a te simți parte din locul respectriv. Culesul tocmai se încheie dar găsim pe ici-colo câte un ciorchine, strategic așezat pentru cei curioși sau pofticioși ca noi. În sala de maturare a vinului, de o curățenie exemplară, butoaiele de stejar ne întâmpină ordonate, alături de un buchet superb de trandafiri, proaspăt culeși dintre rândurile viței de vie. Influențele italiene ale lui Fiorenzo: Le mie belle signore!

Ajungem în sala de degustare, unde putem aprecia vinul la adevărata lui valoare. Potrivirea aperitivelor cu gama de vinuri abia acum începe! Roșii uscate îmbăiate în ulei de măsline, zacuscă, anchoa, brânzeturi nobile, cașcavaluri fine, fructe uscate, pâine de casă cu sare de mare și rozmarin, pe toate le-am potrivit cu vinuri alese, ca adevărați cunoscători ce vrem să devenim. Remarcăm rastelul de vinuri, ingenios executat de un angajat al cramei, dintr-un butoi vechi de stejar. În sala de degustare te pierzi rapid în poveștile cu vin, încerci cu greu să faci față multitudinii de aperitive, îți pui mintea și simțurile la contribuție, căutând febril printre mirosuri și arome … oare e de pepene galben, trandafir sau prună uscată? Hmmm, parcă totuși are un iz pregnant de fructe de pădure … iar în final te lași sedus de toate aromele pământului, metamorfozat complet, într-o toropeală impusă lent dar sigur de gradele licorilor bahice.

Am promis că vom reveni periodic la Viile Metamorfosis, iar până la următoarea vizită îi dorim lui Fiorezo cea mai bună recoltă din strugurii mângâiați de soarele de septembrie al dealurilor din Pietroasele, Fințești și Năieni. Pentru că – recunoaștem cu mâna pe inimă – am fost definitiv subjugați de frumusețea și deliciile pe care această zonă, numită Dealu Mare, le poate oferi.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.