Singapore, oraşul Merlionului

A fost odată ca niciodată un sat de pescari undeva în lumea largă. Un sat mirific cu oameni paşnici, dar terorizaţi de un gigantic dragon ce le ameninţa vasele şi mica aşezare. Într-o zi însă, din adâncurile mării a ieşit Merlionul, care s-a luptat cu înfiorătoarea bestie şi a alungat-o. Iar pescarii mult s-au bucurat. De atunci, de pe insula numită Sentosa, Merlionul îi păzeşte neîncetat, întors cu faţa către sat, devenit azi o bijuterie: Singapore.

 

Legenda Merlionului, salvatorul şi ocrotitorul Singaporelui o aflaţi vizitând Sentosa, mica insuliţă din sudul oraşului, într-un spectacol magnific de sunet, foc şi lumini, cu imagini proiectate pe apă. Creatura mistică cu cap de leu şi coadă de peşte este simbolul incontestabil al oraşului. Dar ce oraş…! Sir Thomas Stamford Raffles, întemeietorul statului Singapore ar fi mai mult decât mulţumit văzând ce a ajuns micul sat de pescari. Însăşi denumirea sa, derivată din malay (singa-leu şi pura-oraş) ne duce cu gândul la vechiul mit al misticului Merlion. Lăsând la o parte legendele, oraşul a cunoscut o dezvoltare extraordinară după debarcarea lui Sir Raffles şi anexarea sa ca teritoriu colonial al Coroanei. Influenţa britanică se face simţită peste tot. De atunci englezii nu au mai părăsit insula, chiar dacă în al doilea război mondial au pierdut-o în favoarea japonezilor care au ocupat-o pentru 4 ani, timp în care a fost construit temutul lagăr de la Changi.

Singapore este un loc ce trebuie savurat pe îndelete. Aspectul colonial se împleteşte armonios cu arhitectura modernă a clădirilor noi şi a zgârie norilor. Oraşul înfloreşte, dezvoltându-se continuu. Iar această bunăstare se vede pe feţele locuitorilor săi, nivelul de trai fiind foarte ridicat. Călătorul care se întoarce după doar câţiva ani va regăsi un Singapore diferit faţă de cum îl ştia. Cu un City compact pe marginea râului, an de an noi clădiri de birouri se ridică. Dar Singapore este şi un oraş al parcurilor. Fiind situat la doar un grad nord de ecuator, beneficiază de un climat tropical blând, cu temperaturi ce variază între 22° şi 34°. Umiditatea este foarte ridicată, din acest motiv plouă zilnic de mai multe ori, în duşuri puternice de 15-30 de minute. Astfel, vegetaţia este luxuriantă, dezvoltată chiar şi în zonele urbane. Deşi se întinde pe o suprafaţă mică, o bună parte din Singapore o reprezintă pădurile şi rezervaţiile naturale. Iar singaporezii adoră parcurile.

Un “must see” al oraşului este Grădina Botanică. Acordaţi-i o mare parte din timpul dumneavoastră, poate chiar o zi întreagă, pentru că merită. Se întinde pe aproape 70 de hectare, deci veţi avea mult de explorat. O mare parte o reprezintă pădurea tropicală (care există aici chiar dinainte de înfiinţarea complexului) şi, bineînţeles, vedeta locală, Grădina de Orhidee. O multitudine de parcuri interconectate prin alei, poduri sau lacuri vă aşteaptă să le exploraţi şi să petreceţi o zi perfectă în inima naturii, nu departe de zumzetul oraşului, eventual în gălăgia unei cascade. Şi apropo de zumzet, veţi fi în permanenţă însoţiţi de sunetele înalte şi necontenite emise de numeroşii “localnici”, insecte, păsări sau mici mamifere. Nu există interdicţie în călcarea ierbii. Un miros plăcut parfumat de verde crud vă însoţeşte, datorită ploilor zilnice. Nu uitaţi, umbrela este un accesoriu obligatoriu. Dacă în Grădina Botanică propriu zisă accesul este liber, în cea de Orhidee intrarea se plăteşte, dar veţi intra în cea mai frumoasă lume a culorilor. Toate speciile de orhidee sunt aici. Să aveţi baterii şi carduri de rezervă, pentru că veţi trage poze la foc automat.

Iar pentru distracţie, fie că aveţi sau nu nevoie, daţi o fugă la toaleta din parc. Nicăieri nu aţi văzut aşa ceva, sunt în aer liber. Singaporezii sunt maniaci după acest subiect şi inventează fel şi fel de tipuri de toalete tematice, răspândite în tot oraşul. Există chiar şi un concurs numit “Happy Toilet” în care se acordă, ca şi hotelurilor, clasificări de la una la cinci stele. Localnicii iau foarte în serios aceste concursuri şi sunt mândri de ele, pentru că nu am văzut în Singapore vreuna care să nu strălucească de curăţenie. Au ajuns până la performanţa de a crea locuri de meditaţie şi relaxare (!?!) – în toaletă.

Şi după o incursiune printre orhidee, palmieri şi bude în aer liber e cazul să ne îndreptăm privirea către oraş. Cea mai bună ieşire din Grădina Botanică dă în Orchard Road, bulevardul principal, un adevărat sanctuar pentru iubitorii de cumpărături şi gurmanzi. Tot ce are planeta mai bun de oferit în materie de shopping veţi găsi aici. Dolari să fie, fără număr. Electronicele sunt ieftine, nu uitaţi să vă tocmiţi. Marile nume prezintă ultimele noutăţi în cele mai extravagante malluri, care vă poartă dintr-un cartier în altul fără să apucaţi măcar să ieşiţi din ele. Şi după ce v-aţi fi săturat de shopping, mâncăruri şi altele, mergeţi la final de zi pentru un spectacol electrizant la Suntec City unde, în acorduri muzicale, veţi avea ocazia să-i faceţi persoanei iubite cea mai originală declaraţie de dragoste cu un mesaj proiectat pe jetul celei mai mari fântâni din lume, Fountain of Wealth.

Dacă v-aţi propus doar o zi de stat în Singapore şi deja trebuie să plecaţi, aţi făcut o mare greşeală fiindcă mai sunt multe de văzut. Mergem în Sentosa, o insulă aflată în sud, devenită de-a lungul timpului un uriaş parc de distracţii. Accesul se face cu autobuzul, telefericul sau monorailul. Nenumărate atracţii veţi găsi aici, parcuri, rezervaţii de păsări, peşti sau fluturi, muzee, hoteluri de 5*, plaje exotice cu palmieri şi nisip fin, cum numai la televizor aţi văzut. Toate sub atenta veghere a marelui Merlion, o uriaşă statuie de 37 de metri înălţime aflată în centrul insulei. Aici veţi atinge cel mai sudic punct al Asiei continentale. Pe înserat toată lumea se adună la amfiteatru pentru ultimul spectacol al zilei, un dans frenetic de apă, foc, lasere şi o poveste cu dragoni şi Merlioni.

Dar nu am ajuns încă în zona zero din Singapore şi anume la Raffles Place. Locul unde acum mai puţin de un secol nu erau decât câteva hanuri părăginite la margine de râu este dominat astăzi de impunători zgârie nori, iar cârciumile de odinioară adăpostesc acum terase elegante. Interesant e să vedeţi câteva fotografii vechi, pentru o comparaţie cu prezentul. De asemenea, restaurante şic veţi întâlni mergând mai departe pe malul apei, cutreierând pe rând Boat Quay, Clarke Quay sau Riverside Point. Încercaţi o croazieră cu sampanul pe Singapore River şi veţi trece în revistă toate aceste minunăţii. Opriţi-vă pentru o cină idilică la una din terase, panorama este inclusă în preţ. Cea mai bună siesta de după masă este o relaxantă plimbare pe promenadă spre Merlion Park, unde leul-peşte mitologic scuipă apă pe gură, privind către noile construcţii din Marina Bay. Admiraţi de pe podul Anderson cochetul şi luxosul hotel Fullerton, o veche clădire colonială ce a servit în trecut ca sediu de poştă. Faceţi cunoştinţă cu pisicile oraşului, Singapura pe numele lor. Daţi o tură în Marina Bay şi priviţi oraşul de la înălţimea lui Singapore Flyer, cea mai mare roată din lume (titlul este relativ, pentru că din spate vin chinezii cu alta în Beijing, aflată deocamdată în construcţie).

Nu uitaţi să intraţi adânc în cartiere. Dacă Chinatown este ceva obişnuit şi nu vă impresionează, mergeţi în Little India, cartierul care vă introduce într-o altă lume. O bună parte din locuitorii Singaporelui sunt indieni şi au un cartier al lor, cu case mici, uneori dărăpănate, magazine la parter cu cartele telefonice şi filme indiene siropoase, restaurante cu specific sau temple hinduse. Dacă vreţi ieftineală intraţi la Mustafa, supermarketul cu de toate. Contrastul cu lumea modernă aflată nu departe, ca Raffles Place sau Suntec City, este izbitoare.

E foarte greu să pleci din acest oraş magnific. Indiferent pe unde aţi fost prin lume, el va rămâne mereu undeva în topul preferinţelor. Un loc unde totul este aranjat la milimetru, fiecare colţişor de iarbă este lucrat, unde curăţenia este cuvântul de ordine. Se aplică amenzi usturătoare celor ce o ignoră. Chiar dacă este cel mai mic stat din Asia de Sud Est, Singapore este unul din puternicii “tigrii asiatici”. O metropolă unde orice revedere va fi mereu diferită. Micul sat, vechiul Temasek s-a dezvoltat armonios şi are viitorul în faţă, sub privirile ocrotitoare ale binefăcătorului său, Merlionul.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.