O alegere inspirată – Valamar Tamaris Residence

În căutarea unei cazări decente pe ţărmul croat al Adriaticii am ajuns să stăm într-un resort cu totul special, aflat pe malul vestic al peninsulei Istria, la câţiva kilometri de graniţa cu Slovenia şi Italia.

 

Se întâmpla anul trecut în a doua jumătate a lui septembrie, deci pe final de sezon. O pneumonie căpătată cu 3 luni în urmă în trenul dintre Xian şi Shanghai (de la aerul condiţionat) ne-a ţinut departe de alte escapade. Şi pentru că evenimentele politice şi economice din Grecia ne-au îndepărtat de terasa noastră de la Kymi, am decis să dăm o fugă până în Croaţia, mai exact ne doream să ajungem în nord, în Istria. Situată între golfurile Kvarner şi Trieste, este cea mai mare peninsulă din Marea Adriatică. Pământul său roşiatic, scăldat de soarele mediteranean este unul din cele mai fertile, locuitorii săi fiind binecuvântaţi cu cele mai bune vinuri din regiune, apreciatele trufe şi nu în ultimul rând cu sănătosul ulei de măsline.

Zis şi făcut. Ne-am apucat cu câteva zile înainte de plecare să căutăm cazare pe net. În Croaţia sunt mulţi particulari care închiriază la preţuri avantajoase, deci aveam de unde alege. Coasta vestică a peninsulei este dominată de pitoreştile staţiuni, raiul turiştilor din vestul Europei, mari amatori de camping şi naturism (adică nudism). Posesori de rulote ultradotate, vin şi stau cu săptămânile în aceste locuri, unde găsesc condiţii ideale de parcare, preţuri decente şi soare strălucitor. Aici sunt adevărate parcuri pentru rulote, conectate la instalaţiile electrice şi sanitare, unele strategic amplasate chiar lângă mare. Întreaga coastă, de la nord la sud, este plină cu acest fel de resorturi, începând cu Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, mergând mai departe după Parcul Naţional Brijuni până în oraşul ăla cu P (să-i zicem Pola, aşa cum o spun italienii).

Tot căutând cazare în zona Poreč pe booking.com, am observat că un anumit nume se repetă: Valamar. De cele mai multe ori, când o locaţie îmi captează atenţia, merg pe pagina oficială, dacă există. Intrând pe valamar.com, descopăr o lume a resorturilor de calitate răspândite în întreaga Croaţie. Au locaţii în Dubrovnic, Poreč, Rabac, insulele Krk şi Pag. Începând de la camere simple şi până la apartamente sofisticate sau chiar cazare într-un castel, Valamar oferă turiştilor tot confortul de care au nevoie. Impresiile din reviews întăreau şi mai mult acest nivel ridicat al calităţii. Preţurile sunt normale, ceva mai ridicate în sezon de vârf, dar aveam să constatăm la faţa locului că merită din plin. Până una alta, printr-un mare noroc, am găsit un apartament la preţ de dumping – 42 euro pe noapte! Nu de persoană, ci întreg apartamentul. E drept că perioada era târzie, dar septembrie este o lună călduroasă în zona mediteraneană, deci recomand să căutaţi ofertele de la final de sezon. De obicei, superofertele ascund de fiecare dată câte ceva, dar în acest caz ne-am decis să riscăm.

Locaţia este ideală pentru cei care ajung aici cu maşina. Valamar Tamaris Residence, clasificat la 4* se află pe o peninsulă numită Lanterna, la aproximativ 12 km nord de Poreč. Nu am văzut autobuze, tren nu există, o variantă de transfer în oraş ar fi cu taxiul sau, în plimbare, cu bicicleta, pentru că se pot închiria gratis din incinta resortului. Dacă nu vă interesează altceva decât plaja şi bălăceala, veţi găsi aici tot ce vă doriţi. Amatorii de naturism au la dispoziţie plaje private, într-un complex separat. Există campinguri iar căsuţele au bucătărie şi aer condiţionat. Cum spuneam mai sus, posesorii de rulote vor fi răsfăţaţi cu o multitudine de dotări. Noi am fost cazaţi în resortul principal. Aici se află recepţia, piscinele, restaurantele şi terenurile de sport. Apartamentul nostru, foarte aproape de mare, este situat într-un parc, în extremitatea de vest a peninsulei. L-am luat în primire, mulţumiţi de ce am găsit înăuntru.

Aş zice că e un apartament ideal. Două camere plus living, bucătărie, două băi impecabile şi o terasă generoasă. Pot fi cazate lejer două familii cu 2-3 copii, pentru că livingul are o canapea extensibilă. Totul străluceşte de curăţenie, spre marea noastră satisfacţie nu găsim niciun cusur. Bucătăria are tot ce-i trebuie – de la aragaz, frigider, cuptor cu microunde până la toată gama de veselă. Practic, nu trebuie să veniţi cu nimic după voi. Există un loc de luat masa în living şi altul pe terasă. Aprovizionarea se poate face de la un Kaufland, din apropiere de Poreč, singura diferență e că celebrii mici (sau alternativa croată – cevapcič) nu se vând în parcare. Lenjeria se schimbă zilnic iar personalul este foarte operativ. Singurul incident a fost eficient rezolvat în mai puţin de o oră. Pentru că am ajuns în Poreč pe o vreme urâtă care a ţinut până a doua zi, ne-am trezit de dimineaţă că ne plouă în living. Am contactat managerul care ne-a schimbat imediat apartamentul, trimiţând un om care să ne ajute la mutatul bagajelor.

Parcarea este imensă, desfăşurată pe toată insula, astfel că nu e nicio problemă în găsirea unui loc. Parţial acoperită, este păzită 24/24. Dacă o parcurgeţi atent veţi remarca numere de Austria şi Germania într-un număr covârşitor, mai puţine din Italia, Franţa sau Olanda şi ocazional Slovenia, ţara vecină. Dintre sutele de maşini nu am găsit niciuna din România, Bulgaria, Rusia sau alte ţări prezente masiv în zone ale litoralului balcanic. Iar atmosfera din resort confirmă – toată lumea este elegantă, decentă, nimeni nu iese în evidenţă. Un chelner ne-a mărturisit că suntem foarte rari, în acel sezon întâlnise români în resort în doar două cazuri. Chiar lângă apartamentul nostru există o piscină unde accesul este gratuit, ca dealtfel în orice piscină din complex. Cele mai mari se află în zona centrală, alături de terase, restaurante şi baruri. Puteţi lua prânzul la un preţ absolut decent într-unul din restaurantele indoor sau outdoor. De asemenea, preţurile la bar sunt inferioare celor de pe “exoticul” litoral românesc. Cu alte cuvinte, dacă nu vă permiteţi o vacanţă scumpă, nu mergeţi la Mamaia, veniţi la Valamar.

Există programe zilnice de agrement, afişate pe panouri. Tai Chi, aerobic, concursuri de tenis de câmp, tenis de masă sau tras cu arcul, lecţii de dans, închirieri gratuite de biciclete şi organizări de tururi (Istria este brăzdată de rute speciale pentru cicloturism), muzică live, programe de divertisment, săptămânal cină de gală cu foc de artificii şi multe, multe altele. Toate acestea nu le găsiţi doar la Tamaris Residence. În grupul Valamar, numai în Poreč, există Club Tamaris 4*, Riviera Hotel&Residence 4*, Diamant Hotel 4*, Crystal Hotel 4*, Pinia Hotel 3*, Isabella Castle 3* … şi lista continuă.

Traseul ales de noi a fost prin Budapesta şi Zagreb, deoarece am dorit să mergem cât mai mult pe autostrăzi, evitând serpentinele din Muntenegru. Croaţii au autostrăzi impecabile şi, contrar multor păreri, accesibile ca preţ. Istria este o zonă ideală pentru un sejur la Mediterană, iar Poreč şi mai ales Rovinj, adevărate perle ale Adriaticii. Recomandarea noastră pentru o cazare de top la preţuri accesibile este Valamar. Am ales Tamaris Residence, dar suntem convinşi că orice locaţie a grupului este demnă de luat în seamă. Le puteţi parcurge pe toate pe www.valamar.com. Spor la căutat şi, dacă e să ajungeţi la Valamar, distracţie plăcută!

Related posts

9 comments

  1. E într-adevăr ispititor, mai ales dacă mergi cu puradeii, au o grămadă de facilități. Seamănă cu un allinclusive, dar nu e. Iar la ce preț am găsit noi, a fost o adevărată pomană, mai ales că ne-am lăfăit 3 persoane în tot apartamentul. Cum am spus, intrau lejer 2 familii cu câte 1-2 copii. Țin minte că am rezervat undeva de pe 13 septembrie. Oricum ,prezentările de pe site vorbesc de la sine …

  2. Noi vrem sa mergem in decembrie, cu masina, in Italia si chiar ne gandeam sa ne oprim la dus sau la intors o zi, doua in Croatia, undeva in Istria. Acum sa vedem daca o fi deschis resortul si atunci, ca daca e, cred ca ne-am gasit locul 🙂

  3. Adriana, din ce am reținut, sezonul la Valamar se cam încheie la început de octombrie și totul intră în renovare. E posibil să fie o deschis în perioada sărbătorilor de iarnă dar trebuie verificat, mai ales dacă stau bine cu încălzirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.