No Worries Mate, it’s Sydney!

Aşa spune australianul de rând, cu accentul său neobişnuit pentru cei din emisfera nordică. Într-un oraş ca Sydney, nici că ar fi mai potrivită altă replică. Plajele nesfârşite, parcurile verzi, golfurile pline de iahturi şi nu în ultimul rând oamenii atrag călătorul pentru a fi părtaş, chiar şi pentru câteva zile, la relaxare şi bună dispoziţie.

 

Fiecare din noi îşi doreşte măcar o dată în viaţă o întâlnire “face to face” cu celebra Operă din Sydney. Senzaţia percepută de europeanul care a păşit pentru prima dată în Australia este că a ajuns în paradisul de la capătul pământului. Şi chiar aşa este, pentru că îndepărtatul continent se află la o distanţă de 2 zile de zbor. Nu ar fi asta problema, ci costul ridicat al biletelor de avion şi obţinerea vizei. Dar odată ajuns aici, intri într-o altă lume. Nivelul de trai este ridicat, însă fără excese. Nu generalizăm, dar asta se vede pe feţele australienilor. Poate e de la soare, poate de la mare, pentru că majoritatea locuitorilor trăiesc aproape de ţărm. Stresul le pare a fi un cuvânt străin. Şi nu o dată am auzit această expresie : No worries, mate! Adică nicio problemă, prietene, accentuat poetic într-o engleză australiană cu totul diferită de cea britanică. Sydney e o poveste frumoasă. Un oraş adevărat, o metropolă în adevăratul sens al cuvântului. Are practic de toate, parcuri şi grădini splendide, unde iarba este tăiată la milimetru dar poate fi călcată de oricine fără oprelişti, străzi largi, curate şi luminoase, un city compact cu zgârie nori şi un turn din vârful căruia poţi admira oraşul până departe către suburbii. Are o viaţă de noapte trepidantă, baruri şi cafenele multe, terase îmbietoare cu vedere la mare, golfuri pitoreşti de care dai la tot pasul. Are păsări exotice, kakadu sau coloraţii Rainbow Lorikeet, ca locuitori de necontestat ai oraşului. Are aborigeni, asiatici mulţi, de fapt toate rasele pământului le veţi găsi aici. S-au adunat să locuiască la capătul lumii.

Cine şi-ar fi imaginat acum mai bine de 200 de ani că locul care s-a dorit a fi cea mai abjectă şi îndepărtată puşcărie din lume a devenit una dintre cele mai dorite destinaţii? Aici erau aduşi deţinuţii regatului, pleava sofisticatei societăţi britanice. Primul transport cu 1.000 de puşcăriaşi a ajuns, după o călătorie de 8 luni, în partea sudică a continentului, stabilindu-se pe locul unde actualmente se află Sydney. Probabil că oricine ar fi acum mândru să aibă un stră-stră-străbunic deportat pe la antipozi sau emigrat cu ceva timp în urmă pe aceste meleaguri. Cei care nu au avut acest noroc dar au şansa de a ajunge în Australia ca turişti ar face bine să nu o rateze. Pentru că merită.

Aşadar, pentru o experienţă completă vă recomand să luaţi Sydney la pas. Există fireşte mai multe variante de transport, dar cel mai bine simţiţi pulsul oraşul bântuind în neştire străzile. Veţi descoperi peste tot o atmosferă degajată, de bună dispoziţie. Dacă simţiţi nevoia de a păşi descălţaţi pe iarbă sunteţi liberi să o faceţi. Să nu vă mire dacă veţi vedea localnici desculţi în plin oraş, aici lumea e nonconformistă şi în plus, peste tot este curat, ca dealtfel în întreaga Australie. Autorităţile respectă cu stricteţe programele de ocrotire şi conservare a naturii şi faunei, chiar şi în oraşele mari. La intrarea în ţară veţi trece printr-un riguros control pentru a nu se introduce niciun aliment din afară. În Sydney nu se dă cu niciun insecticid sau alte substanţe chimice, din acest motiv sunt foarte multe muşte, chiar insistente în unele cazuri. Cumpăraţi-vă o pălărie cu agăţărele la boruri pentru a le îndepărta, în felul acesta veţi arăta ca un Aussie autentic.

Bineînţeles, orice turist care se respectă va da năvală din prima zi în Sydney să vadă clădirea Operei, iconicul simbol al oraşului şi al întregii Australii. Aceasta se află într-un golf numit Circular Quay, buricul târgului, de unde puteţi admira întreaga zonă de pe promenadă sau de pe unul din numeroasele vase de croazieră. O bună panoramă a city-ului şi în acelaşi timp a Operei o veţi avea din mijlocul celebrului pod (Harbour Bridge), cel care de Anul Nou este efectiv incendiat de milioanele de artificii. Şi dacă sunteţi un temerar cu bani care e dispus la orice pentru o poză spectaculoasă a metropolei, urcaţi în vârful arcului de pod şi garantat veţi avea o experienţă de neuitat. Se fac tururi organizate de escaladare a acestuia (un fel de semialpinism urban). Ca alternativă, dacă doriţi să vedeţi metropola de sus, cel mai sus posibil, în afară de un tur cu elicopterul (care iese din discuţie în cazul nostru, al muritorilor de rând, pentru că e rupător de scump), deci o altă variantă ar fi să vă căţăraţi (cu liftul, nu vă faceţi griji) în AMP Tower. Urcaţi pe înserat pentru a beneficia de panorame atât de zi, cât mai ales de noapte. Priveliştea vă ia efectiv piuitul, pentru că este inimaginabilă. Sydney este un oraş brăzdat de ape, golfuri, insuliţe, iahturi, pe scurt, raiul pe pământ. Cum s-ar spune, bunăstarea se vede de sus, din avion. Şi după ce vă săturaţi de admirat, coborâţi şi daţi o tură prin Grădina Botanică, în fapt un parc aflat aproape de Circular Quay. De aici veţi avea cea mai bună panoramă către city şi în acelaşi timp spre Operă şi Harbour Bridge, aşa cum le ştiţi din cărţile poştale. Noaptea sunt luminate feeric. Grădina e intens populată cu simpaticii kakadu, care pasc fără griji gazonul. Dacă pe deasupra capului vă trec nişte lilieci uriaşi ce scot zgomote ciudate, să ştiţi că sunt numiţii Flying Foxes, ziua stau atârnaţi cu capul în jos iar la lăsarea serii devin activi. No worries mate, teoretic sunt inofensivi.

Poate aveţi chef să vedeţi ceva animale, doar sunteţi în Australia, cum ar fi să plecaţi de aici fără să faceţi cunoştinţă cu un kangaroo (sau ruda sa mai mică, wallaby, cangurul pitic roşiatic) ori koala, eventual să ţineţi de coadă un dingo? Sau, doar de la distanţă să-l salutaţi pe Taz? În Sydney există una din cele mai interesante grădini zoologice. Sau poate aveţi chef de o baie în ocean. Plaje sunt cu nemiluita, mai mari sau mai mici. Căutaţi-le pe cele cu plase de protecţie, pentru că apele sunt populate de rechini. Dar dacă mergeţi pe principiul că “nu am eu ghinionul ăsta” sau vreţi doar să vă pârliţi la soare, negreşit trebuie să ajungeţi la celebra Bondi Beach, locul fiţelor de plajă şi raiul surferilor musculoşi. Aici e în regulă să riscaţi o intrare în apă, pentru că avanpostul e asigurat de surferi, însă mare atenţie la curenţi pentru că sunt foarte puternici. Se recomandă să respectaţi anunţul Fly between the flags! (Înotaţi între steaguri). Altfel, la extremitatea sudică a plajei există o piscină alimentată direct cu apă din mare. Acolo este 100% sigur.

Sunt nenumărate posibilităţi de a petrece timpul în Sydney. Aşa cum am scris mai sus, simţiţi atmosfera străzii, exploraţi oraşul pe jos. Sau din monorailul ce înconjoară centrul, oferindu-vă posibilitatea de a-l explora de la înălţime. A fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2000. Şi dacă tot am adus vorba, mergeţi la Satul Olimpic. Vizitaţi pieţele, magazinele, muzeele şi peste tot veţi fi întâmpinaţi cu zâmbetul pe buze. Daţi o tură pe excentrica Darlinghurst Road, renumită pentru viaţa de noapte. Faceţi o plimbare pe malul oceanului, de la Bondi Beach până la Tamarama Beach. Admiraţi pitorescul Darling Harbour sau luaţi masa în Chinatown. Evadaţi din oraş explorând împrejurimile. La numai două ore de mers cu trenul intraţi în pădurile de eucalipt ale Munţilor Albaştri. În Sydney niciodată nu vă veţi plictisi. Şi de fiecare dată veţi fi uimiţi de atitudinea pozitivă a locuitorilor săi care vă vor spune cu convingere în cel mai autentic accent australian : No Worries Mate!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.