Foto flash – Vulcanii Noroioși la apus

În liniștea serilor calde de vară nu se aude decât bolboroseala ritmică a gazelor ce erup din străfundul pământului. În goana către libertate, iau cu ele ape freatice, calcare și argilă, scuipând în final o substanță groasă, gri-albăstruie, destul de consistentă. Am ajuns la Vulcanii Noroioși … exact la momentul potrivit.

 

Odată intrați în rezervația naturală de la Pâclele Mari rămânem cu impresia că suntem teleportați pe o altă planetă. Doar vegetația din jur ne mai poate trezi la realitate deși, măcar pentru câteva zeci de minute ne dorim să ne simțim în pielea lui Neil Armstrong în momentul primului pas pe Lună. Ne tot întrebăm cum de natura poate modela un astfel de peisaj, de ce noroiul proaspăt ieșit e atât de rece, cum se formează formațiunile conice ale micilor vulcani sau cât de departe poate ajunge pârâul mâlos?

Noroiul se revarsă neobosit, conturând de jur-împrejur un relief unic, aproape selenar. Așteptăm în tăcere să plece ultimii exploratori de weekend, în timp ce căutăm din priviri cele mai bune puncte de stație. Gata cu selfiurile, e timpul pentru cadre serioase. Nu e timp de pierdut, e deja trecut de ora 21 și soarele o ia ușor către culcuș. În ultimele sale zvâcniri, aruncă furios pe cer flăcări roșiatice, contribuind din plin la spectacolul creat de Mama Natură. Cerul și pământul își dispută supremația, înainte ca negura nopții să le înghită pe amândouă. Totul se petrece atât de rapid încât abia avem răgaz să prindem câteva cadre. Trepiedul e înțepenit în nămolul uscat, telecomanda e indispensabilă, obiectivul wide încearcă să prindă cât poate el de mult. Facem calculele rapid iar pentru un efect wow … asta e, sacrific hainele și bag un culcat în mocirlă, ca în vremurile bune din armată. Capacul obiectivului îmi zboară din buzunar, îngropându-se pe jumătate în noroiul proaspăt dar nu-i dau atenție pentru că sunt ultimele momente de lumină. Timpul de expunere crește de la o declanșare la alta, până când dâra roșiatică de pe cer dispare complet.

Poate că am fi avut mai mult timp dar am lălăit-o cam mult la magazinul de cârnați din Pleșcoi … în orice caz, pentru o sesiune foto de succes n-ai ce căuta aici în toiul zilei. Am bătut atâta drum doar pentru o oră … dar a fost o oră prețioasă, intensă … iar cadrele de mai sus o pot confirma. Un adevărat spectacol al naturii, Rezervaţia Vulcanii Noroioşi de la Berca este singurul loc din Europa unde acest tip de fenomen poate fi întâlnit.

Related posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.