Foto flash – De veghe în Oraşul Vechi

01.Bratislava

Te plimbi ca tot omul în vacanţă prin Europa, mai faci o poză, mai bei un suc … când colo, te trezeşti deodată fixat de cineva … cin’ să fie, cin’ să fie …?

 

Am trecut prin Bratislav val-vârtej, doar câteva ore, timp suficient pentru o tură prin Centrul Vechi. Un loc pitoresc şi vesel, mărginit la sud de frumos curgătoarea Dunăre. Terase pline (era în toiul verii), fântâni arteziene, un pod futurist peste măreţul fluviu Most Slovenského Národného Povstania sau mai pe scurt Nový Most, din vârful căruia poţi admira întregul oraş), primăria, statui, turişti … statui?!? Ia uite la ăla, ne priveşte din canal …!!!

De fapt, statuia numită de localnici Cumil reprezintă un nene simpatic care pare a fi în pauza de masă şi a ieşit un pic din canal să mai vadă ce e pe-afară. Turiştii îi spun Man at work şi este probabil cel mai fotografiat personaj al Bratislavei. Surprinzătoarea apariţie se află la intersecţia străzilor Rybarska Brana, Laurinská şi Panská şi a fost creată acum mai bine de un deceniu de Viktor Hulik, un artist local, în ideea de a aduce un plus de culoare zonei Korzo (Centrul Vechi), recent restaurată. Dacă se întâmplă să te nimereşti pe lângă Cumil fără să-l observi de departe, probabil vei avea un şoc. Revenirea e însă plăcută – tipul e cât se poate de simpatic, cu o privire blândă pozează fără remuşcări. Nu e singura ciudăţenie din oraş. Nu departe te poţi poza cu taica Napoleon, ce sprijină o bancă aflată lângă fântâna Roland din Hlavné námestie (Piaţa principală). Nu stă pe bancă, ci te pofteşte să stai dumneata, în timp ce el, mare conducător, îţi pozează din spate. N-am vrut ca Napoleon să-mi sufle în ceafă, am preferat să-i fiu egal şi să las banca goală. Statuia este opera altui artist local, Juraj Melus şi este de fapt un omagiu adus armatei conducătorului care a intrat în cetatea Bratislavei în anul 1805.

La o masă, lângă intrarea într-un restaurant, un şmecher cu ochelari bea împietrit o cafea şi pare că ar dori să plătească. Treci pe lângă el şi nu poţi să nu zâmbeşti. L-am găsit şi pe Schöner Náci, un alt personaj celebru din oraş sau pe Paparazzi, un nene care face poze după un colţ de clădire. Din păcate, pe ultimii doi nu am reuşit să-i fotografiez pentru că lumea era strânsă în jurul lor ca la urs şi ne cam grăbeam. Dacă aveţi voi ceva poze şi doriţi să completăm colecţia, vă invit. Oricum, în Bratislava ai toate şansele să dai un cot cuiva şi până să constaţi că e stană de piatră să-i spui un sincer … “mă scuzaţi” 🙂

Related posts

7 comments

  1. In pozele mele Cumil e ingropat in nameti, am fost acolo la Targul de Craciun 😛

    In schimb peste Napoleon n-am dat, dar am dat peste un nene cu joben pe care banuiesc ca nu l-ati gasit voi :-)) Cam alunecoase statuile astea…

    Salutari din Abu Dhabi!

  2. Smecheru’ cu ochelari cam aduce cu Andy Warhol. De altfel parintii (Warhola) lui erau originari din satul Mikova (Slovacia), de unde au emigrat in USA in anul 1921.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.