Evadare din Hong Kong – o zi în Cheung Chau

Hong Kong, fantastica metropolă din Orientul Îndepărtat atrage ca un magnet milioane de turişti anual. Câteva zile petrecute în acest oraş sunt explozive. Nu mulţi ştiu însă că, în contrast cu aglomeraţia şi nebunia urbană, vor găsi în insulele din apropiere o lume cu totul diferită. Una dintre ele se numeşte Cheung Chau.

 

Dacă v-aţi săturat pentru moment de ritmul din Hong Kong, dacă doriţi să evadaţi pur şi simplu din oraş, măcar pentru o zi, sau să experimentaţi o altă latură a vacanţei, încercaţi una din numeroasele insule aflate doar la o aruncătură de băţ. În număr de peste 200, acestea alcătuiesc teritoriul Hong Kong-ului dar, bineînţeles, nu toate sunt la fel de accesibile. Vă tentează o baie în apele calde ale Mării Chinei de Sud? Aveţi poftă de un prânz pescăresc la malul mării? Nu vreţi să mai auziţi huruitul maşinilor sau al motocicletelor? Vreţi să mai vedeţi şi altceva în afară de zgârie nori? Foarte simplu, urcaţi-vă într-un ferry şi plutiţi în direcţia Cheung Chau. Insula cea Lungă, cum mai este denumită de localnici. Ferryboat-urile pleacă în medie la fiecare 30 de minute din staţia Central Pier, iar călătoria durează aproape o oră (în cazul celor normale) sau jumătate de oră dacă optaţi pentru un vas rapid. La intrarea în micul port din Cheung Chau Wan sunteţi întâmpinaţi de numeroasele sampane şi bărci de pescuit, îngrămădite una lângă alta într-o dezordine aparentă. Multe ţin loc de locuinţe lacustre, iar pentru a ajunge la “domiciliu”, chiriaşul trebuie să sară dintr-o ambarcaţiune în alta. Odată ce păşiţi pe insulă, intraţi în altă lume, opusă celei aflată la numai 20 km spre nord. Transportul pe micul petec de pământ este aproape în întregime nemotorizat, astfel că principalele mijloace de deplasare folosite de localnici sunt bicicletele. Excepţie fac maşinile de utilitate publică – cele ale poliţiei, pompierilor şi ambulanţele – reduse şi acestea ca dimensiune, după necesităţi, datorită străzilor înguste. Ca turişti, veţi fi cu siguranţă ademeniţi cu o plimbare în confortabila ricşă, pedalată din greu de vreun chinez pipernicit. Dacă nu doriţi aşa ceva, nu trebuie să vă faceţi probleme. Insula măsoară de la nord la sud 10 km şi se întinde pe o suprafaţă de numai 2,4 km². Cum extremităţile sunt împădurite, nu vă rămâne decât să luaţi la pas zona centrală.

În Cheung Chau viaţa e tihnită, departe de forfota şi zumzetul metropolei. Impresia este una de întoarcere în timp. Micul centru este animat în principal de turişti. Majoritatea se plimbă agale pe promenadă, în timp ce localnicii încearcă din răsputeri să-i momească cu oferte culinare şi souveniruri ieftine. Încercaţi să ajungeţi la primele ore ale dimineţii, când micuţa comunitate se trezeşte la viaţă şi ritmul este cât de cât alert. Micile prăvălii sunt aprovizionate, pieţele sunt pline cu localnicii veniţi dis de dimineaţă la cumpărături, cărăuşii îşi fac loc strigând din răsputeri iar piaţa de peşte vibrează, în loviturile de satâr ale negustorilor ce îşi pregătesc atent marfa. După o tură de control, intraţi acum pe străduţele secundare. Veţi da de magherniţe părăginite, alei înguste, pline de mărfuri de orice fel (chinezul este negustor prin definiţie, şi cum spaţiul este un lux, depozitul ajunge în stradă), ambalaje sau biciclete vechi. Toate vă vor atrage privirile, laolaltă cu rufele atârnate de fiecare balcon. În ciuda aspectului dezolant şi a faptului că sunt pustii, străzile sunt sigure. În cel mai rău caz veţi fi ignoraţi sau mai degrabă băgaţi în seamă de vreo mâţă curioasă. Nu există riscul de a vă pierde, pentru că toate străzile dau în piaţa centrală. În plus, sunteţi în zona cea mai îngustă din centrul insulei, fâşia de pământ neavând în lăţime mai mult de 200 de metri. Dacă partea vestică este dominată de vasele de pescari ancorate într-un golf ce găzduieşte portul, în est veţi da de o plajă numai bună pentru câteva momente de leneveală. Oferiţi-vă plăcerea unei ore de bălăceală, pentru că în Hong Kong nu veţi avea parte de aşa ceva.

Şi după mare şi soare, cea mai bună alegere ar fi un prânz romantic la malul mării, cu vedere către port. Restaurantele abundă în oferte de meniuri pescăreşti. O mare parte a populaţiei din Cheung Chau este formată din pescari şi în timp ce bărbatul pleacă dis de dimineaţă cu barca în larg, femeia vede de restaurant şi pregăteşte captura de peste zi. Marfa este mereu proaspătă, ţinută în acvarii, frumos prezentată trecătorului – potenţial client. Peşti, homari uriaşi, caracatiţe, crevete, sepii, scoici, crabi, calamari, melci şi alte neamuri de vietăţi marine, toate aşteaptă să le încercaţi. Comandaţi şi imediat animalul ales va ajunge din acvariu pe plita încinsă şi în cele din urmă în farfurie.

Nu putem uita una din cele mai interesante degustări din călătoriile noastre, aceea din Cheung Chau. O masă aşezată la doi paşi de apă, în vecinătatea bărcilor şi a unui panou cu peşti puşi la uscat. Un festin cu crabi, homari, o porţie zdravănă de orez, fasole neagră picantă, stinsă din abundenţă cu o bere locală (Blue Girl – nume definitoriu pentru o marcă de bere). Nu spunem că ne-am băgat mâinile până la cot în sosul delicios (beţele au fost mai mult accesorii), dar până la urmă i-am dovedit pe domnii crabi. Şi pentru ca toată lumea să fie fericită, am ospătat cum se cuvine o mâţă localnică ce şi-a ronţăit în tihnă porţia de oscioare, de ne miram cum de pot intra atâtea în ea.

Cu burta plină e acum mult mai simplu să inspectaţi în continuare insula. Daţi o tură pe la un templu. Noi am nimerit la Pak Tai, un mic aşezământ de budişti. Veţi găsi răspuns la dorinţele voastre dacă ardeţi câteva beţe parfumate sau dacă zornăiţi celebrele Chinese wish sticks, în speranţa că va cădea cel potrivit. Vizitaţi pieţele – cea udă unde, aşa cum am povestit mai sus, “marfa” mişună în acvarii sau cea uscată, unde produsele deshidratate stau atârnate pe panouri, lăsate timp îndelungat la soare. Odată cu lăsarea serii, centrul se animă. Vasele de pescuit se întorc din larg, oamenii îşi povestec zgomotos aventurile zile şi îşi laudă capturile. Cuptoarele se încing, restaurantele devin neîncăpătoare iar atmosfera de apatie de la prânz este înlocuită de gălăgia care vă aminteşte că în scurt timp va trebui să vă întoarceţi în Hong Kong.

De pe puntea vasului care vă readuce în civilizaţie aruncaţi o ultimă privire către Cheung Chau. O lume aparte, puţin cunoscută, care atrage prin simplitatea şi tradiţionalismul său. Un loc relaxant care va completa bagajul experienţelor voastre de călătorie. Hong Kong are de toate iar pentru a-l explora aşa cum trebuie, este necesară măcar o incursiune pe insule. Aşadar, pentru o zi, evadaţi din Hong Kong. Daţi o fugă în Cheung Chau.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.