Corespondenţă din Viena

Toată lumea numără înfrigurată zilele până când Moșu’ va veni și va lăsa fiecăruia sub brad cadoul mult așteptat. Însă Bursucii Călători n-au stare – până la Crăciun mai este timp de încă o incursiune … unde să fie ea? Într-un loc în care sărbătorile de iarnă sunt magice, în orașul lui Johann Strauss, acolo unde an de an se ține unul din cele mai frumoase târguri de iarnă. Dragi prieteni călători, în ajun de Crăciun vă salutăm din … Viena!

 

Trebuie spus că biletele de avion Red Ticket de la Austrian sunt vânate de toată lumea. Ele sunt adjudecate cu multe luni în avans, mai ales pentru această perioadă. Curios lucru, avionul era destul de gol. Viena geme însă de conaționali care, alături de ruși par să fi pus, cu mic cu mare, stăpânire pe oraș. Foarte frumos, ne simțim ca acasă. Capitala Austriei a îmbrăcat haine de sărbătoare. Străzile aglomerate sunt luminate feeric, se bea Glühwein pe la gherete (adică vin fiert – ținând cont de frigul de afară, vânzările sunt în creștere), se cumpără cadouri, se socializează.

Târgurile de Crăciun sunt deschise de la mijlocul lunii noiembrie până după Anul Nou iar în aceste zile funcționează la turație maximă. Sunt împrăştiate peste tot prin oraş iar cel mai faimos, cel mai mare şi mai frumos este cel din fața Primăriei. Am luat la rând tarabele în căutarea celor mai originale cadouri. Deși prețurile sunt descurajante, fiecare găsește câte ceva. Globuri de toate felurile și toate mărimile, soldăței din lemn, oameni de zăpadă din pluș, zorzoane și ornamente, fructe uscate și scorțișoară înșirate pe sfoară, zurgălăi, vată de zahăr la găleată, porumb fiert, castane coapte, lumânări mari și mici, șoricei și arici …

Ce se poate mânca în Viena? Orice, dar atenție la buzunar! Un vin fiert îți va lăsa o gaură de 3,5 euro pentru o cană pe care, dacă mai plătești 2,5 euro poți să o iei acasă. Cârnatul te scapă garantat de 4,5 euro, câteva căpșuni acoperite de ciocolată, înfipte într-o țepușă te scutură de 3,2 euro iar interminabila listă poate continua. Cea mai bună variantă este un meniu de prânz într-un restaurant, la căldurică, acolo unde mai poți trage de un vin fiert pentru a-ți mai dezmorți ciolanele și nasul înghețat. Am găsit celebrul șnițel vienez (nicio diferență față de cel autohton) într-un meniu onorabil pe care am dat 7,9 euro (ofertă doar de sărbători), cu supă, salată și desert incluse. Iar ca un ultim răsfăț, o cafea Tchibo sau Julius Meinl în cafenelele superb ornate în aceste zile și am fost gata pentru o nouă tură. Pentru cei care țin la etichetă și la bun gust recomandăm cea mai faimoasă cafenea din Viena, Café Central, cu o arhitectură de excepție, deschisă acum mai bine de 130 de ani. Am fost aici și ne-a plăcut. Nu doar cafeaua și prăjitura, ci și ambianța.

Vitrinele magazinelor strălucesc la propriu. Brazii au fost scoși la vânzare pe străzi. Copiii sunt în delir, părinții aleargă după cadouri, turiștii aleargă după fotografia de vis. În Viena, febra Crăciunului a cuprins pe toată lumea. În ciuda frigului, suntem zi-lumină pe străzi. În nebunia generală am remarcat totuși un personaj care lipsește … unde este Moș Crăciun?!?

Sărbători fericite și un An Nou așa cum vă doriți! 🙂


Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.