České pivo Staropramen

Călătorii care ajung în Praga trebuie puşi în gardă : străzile, magazinele dar îndeosebi terasele şi restaurantele sunt pline de tentaţii. În general blonde, dar nu numai, vă cuceresc imediat, fără niciun efort, vă iau minţile şi vă golesc buzunarele. Sunt bune de tot. Atenţie mare! E de ajuns să le rostiţi doar numele şi cel puţin una se înfiinţează imediat lângă voi. Care e numele lor…? STAROPRAMEN. Este cea mai populară bere pragheză. Voi la ce vă gândeaţi …?

 

Cine ajunge în Praga nu trebuie să ştie prea multe cuvinte în cehă. Două sunt însă esenţiale : “dvě piva”. Adică două beri. Că e Staropramen sau nu, contează mai puţin. Aţi ajuns în capitala mondială a berii. De ce două şi nu una? Pentru că, dacă eşti amator, mai ales pe timpul verii, pur şi simplu nu te poţi limita la una. Pe prima o dai repede pe gât, pe următoarea o savurezi pe îndelete. În general gusturile nu se discută, dar majoritatea cunoscătorilor susţin că berea cehă este cea mai bună din lume. Pe lângă mărcile consacrate, există foarte multe cârciumi unde berea este produsă pe loc. Însă cea mai populară este, după părerea noastră, cea fabricată în oraş, pe nume Staropramen.

La mare concurenţă cu Pilsner Urquell (care se fabrică nu departe, în oraşul Plzen), se pare că totuşi în Praga este în topul preferinţelor. Prima fabrică a început să producă în 1871 iar marca Staropramen (ce s-ar traduce prin izvor vechi) a fost înregistrată în 1911. După primul război mondial fabricile de bere au luat un avânt important, astfel încât prin anii ’30 Staropramen era principalul producător din Cehoslovacia, prima poziţie  fiind deţinută timp de mulţi ani. După a doua conflagraţie mondială însă, toate fabricile şi berăriile cehe au fost naţionalizate. În urma căderii comunismului şi a unui deceniu de vânzări şi fuziuni, berea Staropramen îşi regăseşte locul în halbele consumatorilor, fiind azi a doua marcă de bere produsă în Cehia, cu o cotă de piaţă de peste 15%.

Producătorul are în portofoliu mai multe mărci, dar ne vom limita strict la Staropramen. Principalul produs îl constituie “blonda” Lager (Ležák – 5% alcool). O veţi găsi în majoritatea berăriilor din Praga şi nu numai. Staropramen exportă în peste 30 de ţări şi mai nou în România. Cu un gust echilibrat, nu foarte acidulat, cucereşte consumatorul pe loc. O altă blondă este Světlý (4% – bere “light”), puţin mai amăruie însă la fel de gustoasă. Amatorii de “brunete” vor descoperi în Staropramen Dark (Černý – 4,4%) o bere cu un gust fin, puternic caramelizat. Mai există desigur şi o delicatesă, destinată celor pretenţioşi: Staropramen Garnet (Granat – 4,8%). Onorând tradiţia mărcii, respectă reţeta de fabricaţie din 1884 în care malţurile sunt amestecate printr-un procedeu special de “stropire”. Rezultă o bere cu un gust unic şi o culoare brun deschisă (undeva între blondă şi brună). Mai poate fi găsită într-o compoziţie specială (berea “D”), produsă îndeosebi pentru diabetici şi persoanele cu probleme digestive.

Ei, şi după atâtea date tehnice şi istorice este momentul să pătrundem în fabrica din Praga a lui Staropramen, pentru că nu mulţi ştiu că este şi obiectiv turistic. Noi am dat absolut întâmplător de ea şi, din dorinţa de a o populariza, a luat naştere acest articol. Fabrica (Pivovary Staropramen) este situată în cartierul Smichov, nu departe de capătul mijloacelor de transport şi de staţia de metrou Andel. Niciun indiciu că s-ar vizita, intrarea principală este folosită exclusiv pentru angajaţi şi parteneri, având turnicheţi şi pază. Ocoliţi clădirea prin sud şi veţi găsi intrarea laterală. Numărul vizitatorilor este limitat, de aceea, ţinând cont de potenţialul turistic uriaş al Pragăi, acest obiectiv nu este foarte menţionat în pliantele turistice. De asemenea, sunt anumite ore de vizitare afişate la intrare.

Turul prin fabrică este organizat cu ghid autorizat, vorbitor de cehă, engleză sau germană, în funcţie de opţiunea voastră. După un film în care este prezentat procesul de fabricare al berii cu diversele etape (obţinerea ingredientelor, coacerea malţului, fermentarea, îmbutelierea etc), se trece la turul propriu zis. Se vizitează de fapt un muzeu al berii, unde sunt păstrate utilaje şi recipiente folosite în anii anteriori. Am fi dorit să vedem mai mult din fabrica reală, însă nu era permis accesul decât în secţia de îmbuteliere, unde turistul înţelege mai bine procesul, pentru că poate vedea pe viu benzile automate pe care se plimbă sticlele ce trec succesiv prin zona de igienizare, apoi de umplere, capsulare, etichetare şi în final, depozitare. Dar şi aici există un inconvenient : toate aceste procese pot fi văzute de pe o platformă aflată la 7-8 metri înălţime, spre deosebire de fabrica Tuborg din Bucureşti unde (vă mai vând un pont), în fiecare an de ziua naţională (1 decembrie) se organizează “porţi deschise” cu vizitare. Acolo te poţi plimba chiar pe lângă benzile transportoare.

Dar să revenim în Praga la fabrica Staropramen. Turul este interesant pentru că ghidul vă furnizează multe informaţii. Astfel veţi afla că în procesul de producţie sunt selectate ingredientele de cea mai înaltă calitate, majoritatea provenind din Republica Cehă. Furnizorii sunt supuşi unei riguroase evaluări plus auditări şi doar cei care depăşesc exigenţele sunt acceptaţi. Calitatea produselor este probată la final de tur prin degustarea a trei tipuri din berile prezentate mai sus. Aveţi grijă că vă ia de cap. Nu se poate consuma în plus dar dacă doriţi, vă puteţi cumpăra câteva sticle pentru acasă. De asemenea, pentru amatorii de souveniruri, tricourile şi halbele sunt la mare căutare. Noi tocmai am spart una din ambele halbe aşa că nu ne-ar deranja să primim un cadou adus de la Staropramen.

Aşadar, dacă aveţi drum prin Praga şi sunteţi amatori de o bere bună, daţi o tură şi pe la fabrică. Iar pentru o chercheleală de pomină, luaţi cu încredere la rând berăriile sau restaurantele din oraş. Sunt nenumărate, au bere proaspătă, mâncarea este excelentă iar atmosfera mereu una de sărbătoare. În Praga sunt foarte căutate meniurile de la prânz. Alegeţi ceva pe măsura dorinţelor voastre, de reţinut că prima bere este inclusă în preţ. După ce o daţi pe gât, sunteţi pe cont propriu. Nu uitaţi, ridicaţi mâna spre chelner şi comandaţi tare şi răspicat, ca un ceh veritabil: dvě piva!

Sursa : Wikipedia şi pagina oficială a fabricii.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.